Fructe si legume pe care i le poti da:
Portocale si alte citrice – in cantitati mici si nu zilnic, deoarece concentratia puternica de acid prezenta in acestea nu ii face bine. Daca ii dai portocale, ai grija sa cureti resturile ramase in cusca. Porcusorii vor manca doar pulpa si vor lasa pielita si semintele. Acestea trebuie stranse pentru a nu se altera.
Morcovi – un morcov pe zi, de dimensiuni mici este suficient;
Castravete – i-l poti da zilnic insa in cantitati moderate;
Salata verde – insa nu si salata Iceberg, deoarece contine multi nitrati;
Rosii – 2-3 felii de rosii sau 2-3 rosii cherry pe zi;
Broccoli – numai in cantitati mici, deoarece se poate balona;
Varza – in cantitati mici pentu a preveni balonarea;
Spanac;
Ardei gras.
Alimente de evitat :
Orice leguma sau fruct care a fost congelat, confiat, gatit sau este stricat;
Cartofi (coaja si coltii sunt otravitori);
Ciuperci;
Avocada;
Rubarba;
Ardei iute;
Nuci;
Lactate;
Carne;
Dulciuri.
Pentru porcusorii de guineea legumele si fructele proaspete sunt ca desertul pentru noi. Le iubesc si le prefera de fiecare data. Daca vreti sa-l faceti fericit dati-i un fruct sau o leguma. In timp ii veti intelege si preferintele astfel ca veti stii cum sa-l rasfatati mai bine. Unele fructe pot fi bogate in zaharuri si atunci necesita administrare cu masura. Daca introduceti un aliment nou in dieta oferiti-i o cantitate mica pentru a vedea cum reactioneaza porcusorul la el si mai ales cum reactioneaza stomacul. Fructele sunt si o sursa importanta de vitamina C, astfel daca ii dati zilnic macar un fruct sau o leguma, ii furnizati si doza necesara din aceasta vitamina, nemaifiind necesare suplimentele cu vitamina C. Ardeiul gras contine cea mai mare cantitate de vitamina C, iar cel rosu este si preferat de ei. Morcovii atat radacina cat si frunzele, patrunjelul verde, salata, merele (fara samburi), castravetii, portocalele, brocoli (cu moderatie), strugurii, bananele, frunzele de papadie, conopida, pepenele, mararul, sfecla, dovleacul, mazarea verde sunt vegetale care pot fi administrate cu incredere mancaciosului. Legumele si fructele trebuie sa fie bine spalate si uscate. Cele care nu au fost mancate in 24 de ore se scot si se arunca si se inlocuiesc cu altele proaspete.
Iarba verde proaspata e un alt aliment care nu trebuie sa lipseasca din ratia zilnica (in sezonul cald cand se gaseste su usurinta). Trebuie culeasa din zone curate, sa fie mereu proaspata. Atentie la buruieni sau insecte care se pot ascunde prin aceasta iarba.
Am si eu unul si il ingrijesc ca pe ochii din cap. Sper ca asa vei face si tu! Funda?
Eu le dau varza si uneori castraveti dar atentie cu varza sa nu se baloneze.