Salut poti sa ii dai bobite...dar nu stiu ce rasa e, sau daca nu sti ce bobite fa-i o mancare cu paste carne fiarta si legume
Depinde de ce caine este Daca este mare iai bobite pentru catel iai din alea mari ca sa se sature daca este un bichon gen iai bobite ca alea pentru pisici dar pentru cateti Funda!?
Alimentatia trebuie sa difere in functie de varsta cainelui pentru a raspunde nevoilor reale ale organismului.
Caine junior
Hrana cainelui in aceasta perioada este esentiala pentru a ii asigura un bun start in viata.
De aceea este necesar ca alimentatia sa fie echilibrata, compusa din alimente usor digerabile si bogate in calciu si fosfor.
Cainele dumneavoastra aflat in crestere, in dezvoltare rapida, necesita un aport energetic deosebit. Avand un stomac mic, alimentatia sa trebuie sa fie usor asimilabila.
Caine adult
Trebuie sa ii oferiti cainelui adult o alimentatie de inalta calitate, caracterizata prin gust delicios care sa permita cresterea apetitului sau. Alimentele trebuie sa contina, in egala masura, uleiuri esentiale pentru piele si un par, fibre naturale pentru un intestin sanatos si vitamina E pentru a ii intari organismul.
Cainele adult are nevoie de o alimentatie adaptata nevoilor sale pentru a ramane in plina sanatate. Pentru fortificarea dintilor trebuie mentinuta o buna igiena buco-dentara.
Caine senior
Metabolismul cainelui se schimba cu timpul. Hrana pe care o primeste are o mare influenta asupra sanatatii sale. Ii sunt necesare: fibre naturale pentru sanatatea intestinului, vitamina E si minearale pentru fortificarea organismului.
Alimentele trebuie sa faciliteze masticatia si sa intretina dentitia.
Normele alimentatiei canine
Iata care sunt normele de alimentatie de care trebuie sa tinem seama, daca dorim ca dezvoltarea si viata cainelui nostru sa fie armonioase :
1. Apa de baut
Trebuie sa fie suficienta, prospata, reinnoita, lasata la dispozitia cainelui. Trebuie sa stim ca ratia medie de apa de baut pentru un caine este de 60 ml/kg de greutate corporala in fiecare zi, fiind mai crescuta la catelele care alapteaza, in perioada cand este cald sau cand a depus un efort prelungit.
2. Respectarea tranzitiilor alimentare
Orice schimbare de regim alimentar se face progresiv, pe parcursul unei saptamani, pentru a permite cainelui sa se adapteze pe plan gustativ, digestiv si metabolic. De asemenea trebuie sa stim ca flora digestiva a cainelui relativ la meniul alimentar este mult mai specializata, cele 7 zile fiind necesare ca microflora intestinala sa se reconstituie pentru a digera noile alimente.
3. Mese regulate
Cainele nu este fericit decat daca primeste masa la aceiasi ora, in aceiasi gamela, in acelasi loc. Numarul de mese va fi stabilit in functie de starea fiziologica a animalului, care va fi reevaluata periodic.
4. Controlul cantitatii alimentelor oferite.
Aceasta se face tinand seama de nevoile energetice cotidiene si de valoarea calorica a fiecarui aliment, cantitatile fiind evaluate in functie de evolutia greutatii cainelui, pentru a se evita alunecarea spre obezitate.
5. Oferirea unui regim echilibrat
Fie ca este familial suau industrial, alimentatia cainelui trebuie sa tina seama de cele trei criterii fudamentale : talia (mica, mijlocie, mare), nivelul de activitate fizica si fiziologica (activa, sportiva, reproducere) si varsta (catel, matur, batran).
6. Utilizarea rationala a alimentelor
In cazul alimentatiei industriale, trebuie sa tinem seama de sfaturile fabricantului. In alimentatia familiala nu trebuie sa mai actionam dupa celebrele "Manaca ce mananc si eu, Mananca ce ii place, Nu mananca decat..."; trebuie sa avem in minte tot timpul ca resturile menajere, fripturile, sucurile, prajiturile, ciocolata nu fac totusi parte din hrana unui caine.
7. O igiena satisfacatoare.
Pentru alimentatia familiara, trebuie ca produsele din care preparam hrana sa nu fie alterate, pentru alimentatia industriala acest risc este destul de scazut. In cazurile in care continutul unei cutii se ofera in mai multe transe, sau se prepara masa pentru mai multe mese, trebuie sa avem grija ca aceasta sa fie pastrata in conditii optime. Dupa masa cainelui, resturile se arunca si castronul se spala.
8. Controlul rezultatelor individuale
Eficacitatea regimului alimentar si adaptarea cainelui la acesta trebuie verificate prin observarea atenta, de cate ori este nevoie, a greutatii, a calitatii parului, aspectul excrementelor, a apetitului si tonusului cainelui si a comportamentului sau cotidian.
9. Consultarea medicului veterinar
Prin formarea sa, medicul veterinar trebuie sa fie dieteticianul cainelui, fie ca acesta este sanatos sau bolnav.
Sfaturi pentru hranirea naturala a cainelui
Apa trebuie sa fie mereu proaspata
Apa este elementul cel mai important pentru sanatatea oricarui animal. Un caine poate trai zile intregi fara hrana, dar apa trebuie schimbata zilnic. Asigurati-va ca apa este mereu proaspata si cat mai curata, si verificati apa de la robinet, folosind un filtru special daca este cazul. Este foarte important ca apa pe care o bea animalul sa fie mereu curata, schimbata (daca este necesar) chiar de mai multe ori pe zi, pentru sanatatea cainelui si a stapanului.
Diversitatea hranei pentru caini
Pentru o alimentatie naturala si sanatoase, puneti accentul pe cereale si legume, chiar daca va asteptati ca patrupedul sa le refuze. Alimentatia ideala pentru prietenul domneavoastra canin ar trebui sa contina pe trei sferturi legume si carbohidrati/cereale si doar un sfert proteine de inalta calitate.
Gatiti carnea de vita sau porc, cea de pui, ouale sau carnea de peste
Carnea (de orice fel) si ouale nu trebuie niciodata date crude animalului, pentru ca acesta se poate imbolnavi cu usurinta.
Spalati toate produsele chiar daca par curate
O regula importanta este spalarea tuturor produselor care vor intra in mancarea cainelui, pentru a inlatura de pe ele eventualele urme de pesticide sau ingrasaminte anorganice.
Aveti in vedere intotdeauna varietatea regimului
Chiar daca animalul prefera un anumit fel de mancare, refuzand uneori cu totul altele, nu ii oferiti intotdeauna acelasi meniu. Este esential pentru sanatatea lui sa aiba o dieta echilibrata.
Cel mai bine este simplu si proaspat
Nu este nevoie sa elaborati de fiecare data retete complicate, foarte costisitoare si care cer multa munca. O masa formata din carne de pui, orez si legume este suficienta.
Fiti deschisi la idei noi in alimentatie
Ideile si informatiile despre ce este mai bun pentru un caine se schimba tot timpul. Ceea ce ati invatat in ultimii ani ar putea sa nu mai fie valabil sau potrivit cainelui pe care il aveti. Informati-va in permanenta si incercati sa cereti sfaturi celor experimentati. Nu uitati ca esentialul este ca cel mai bun prieten sa fie cat mai sanatos.
Daca e de talie mai mica, e mai bine sa nu ii dai mancaruri fierte sau prajite nu face bine!
Iti sugerez sa ii dai bobite speciale pentru ea, dar iti zic sa ocolesti pedigree-ul nu face bine la ficat.
Cookie2275 întreabă: