"Rasul este cea mai mica distanta dintre doi oameni".
Trebuie sa ai chemarea de a fi pe scena, in primul rand. Simtul umorului nu il dezvolti, trebuie sa-l detii pana in punctul acesta. Si sa fie deja dezvoltat. Majoritatea comediantilor pe care ii cunosc aveau de mici acest talent de a-i face pe oameni sa rada, de a improviza.
Tot ce tine de stand-up comedy ca formula de incalzire, o poti practica in cursuri de improvizatie si ti le recomand. Deocamdata, nu cunosc alte cursuri oficiale care sa te introduca in domeniu.
Apoi, ia in calcul ca doar a spune glume nu e singurul talent de il detine un comediant. El poate aplica multe tehnici pentru a ajunge la a face arta din actul lui. Si aici, ca in orice pasiune sau meserie, este vorba de muuuulta munca. Cateva tehnici ar fi:
-Improvizatia (improvizezi glume in timp ce ai conversatii deschise cu audienta si in functie de directia in care te poarta ei)
-Call-back ( atunci cand revii la un moment sau o gluma spusa anterior, tot in avantajul de a face audienta sa rada)
Cele doua tehnici sunt foarte bine expuse in acest act:
https://www.youtube.com/watch?v=jdTWAa8BEA8
-Roast ( atunci cand o persoana din audienta sau chiar un comediant este supus unor glume pe seama lui):
https://www.youtube.com/watch?v=UmLc-f0sDPw
Si cate si mai cate!
E o intreaga arta de a face stand-up comedy! Dar, in continuare, simtul umorului trebuie sa-ti fie foarte dezvoltat si sa detii o alta calitate importanta: inteligenta. Cristi Popesco este unul dintre cei cunoscuti din tara noastra si, citez o sursa de incredere (coleg cu el de generala):"Era un baiat timid, inteligent, vorbea extrem de putin, dar atunci cand spunea ceva, oamenii erau incantati si radeau."
Mie unu imi place mult ironia spontana, eu consider ca asta nu invata nu se copieaza e ceva creativ /pe moment, daca copiezi esti doar un papagal primat, simtul umorului il ai tu ca personalitate si til dezvolti
Alexandru Andries a fost intrebat odata de unde gaseste inspiratia pentru versurile cantecelor sale. Raspunsul a fost "din rutina zilnica". Si a explicat ca, pentru cei care nu stiu, pe langa scena, este si conferentiar la Facultatea de Arhitectura. Pentru cine nu stie, cladirea Institutului de Arhitectura "Ion Mincu" este (alta sursa de umor) un mic labirint. Si plecand de la un curs, in drum spre iesire a intalnit o studenta incepatoare realmente dezorientata. Galant s-a oferit sa o conduca spre iesire si pe drum tipa l-a recunoscut si l-a intrebat ce face in cladirea facultatii. Andries a explicat ca, de fapt, acolo este locul lui de munca, fiind conferentiar universitar. Replica studentei a fost naucitoare: "ah, asta inseamna ca sunteti si destept!"
Ca urmare, casca ochii si urechile, umor este peste tot in jurul nostru. Gaseste-l, rafineaza-l si "impacheteaza-l" in asa fel incat sa poate fi livrat publicului. Nu te descuraja daca la inceput nu o sa ai succes! Si, mai ales, incearca sa fi original, lumea e plina de imitatori prosti.
Dar de exemplu am vazut o gluma la Micutzu în care îi zicea unu',, tu pe langa stand up, esti plimbar dr caini? " la care Micutzu i-a zis,, De ce vrei sa te plimb " glume de genuas vrea. Si as vrea sa stiu cum iti vine inspiratia asta de a face glume. Adica glume la care sa rada oameni, ca mai sunt unele la care nu rad.
Glumele nu le ia de nicaieri, le inveteaza el, ce rost ar mai avea sa auzim aceeasi gluma de 10 ori.Simtul umorului tine de tine, daca esti sau nu serios iti dai seama cat de dezvoltat este simtul tau al umorului.
Un stand uper in primul rand trebuie să fie inteligent, dacă mănânci cuvinte și pe scenă nu e ok
Cred ca cel mai important aspect in vorbirea in fata unui public, e sa nu ai niciun fel de emotii, daca ai emotii, te balbai si ai ticuri nervoase pe scena mai bine nu te apuca de asa ceva.
Da-mi voie sa te contrazic: multi comedianti isi creeaza ticuri nervoase daca nu le detin. Este o modalitate care te face sa iesi in evidenta si audienta nu te uita atat de usor.
https://www.youtube.com/watch?v=Mf1qrB3k04Y - este celebru pentru modul in care rade.
Gogu06 întreabă: