Pe om il intereseaza viteza. nu explicatii si exercitii etc! Baica unii suntem rapizi din nastere altii mai lenti! Eu nu stiu ce sa iti zic, stiu ca acum 4 ani la BAC am scos 5, 5sec la 50m si n`am facut nici`un fel de antrenament ori avea cronometrul stricat examinatoru iar altii cu antrenament scot la 50m 6-7 sec! Tot ce conteaza e sa stii sa-ti folosesti picioarele, trebuie sa alergi cat mai pe varful piciorului adica pe degete si sa impingi atat de tare degetele in pamant incat sa iti ramana urma in spate!
Antrenament. In functie de ce te intereseaza cel mai mult, conteaza si antrenamentul. Adica, depinde daca ai nevoie sa alergi repede pe un traseu scurt sau pe unul lung. Gandeste-te ca daca joci football, dupa un sprint mai ai nevoie de energie si pentru restul jocului si alergatului pe teren.
In primul rand, trebuie' sa stii sa respiri Atunci cand alergi, se intampla ca la un moment dat sa ai impresia ca nu mai ai aer. Acesta este un fenomen normal si natural. Atunci cand faci un exercitiu fizic - fie ca este vorba despre alergare, mers sau orice alt tip de miscare - muschii tai au nevoie de un plus de oxigen. Corpul intampina aceasta nevoie si pompeaza sange cu oxigen in muschi. De asemenea, plamanii muncesc mai greu pentru a putea absorbi acest oxigen din aer. Iar tu simti ca ramai fara suflare.
Fara a se gandi prea mult la acest subiect, majoritatea alergatorilor respira intr-un raport ritmic de 2/2. Inhaleaza in doi pasi; iar apoi expira in alti doi pasi. Atunci cand alearga foarte incet, raportul este de 3/3. Iar atunci cand alearga foarte repede, pot respira cu 2/1 sau 1/1, dar raportul de 2/2 este cel mai des intalnit. Daca atunci cand numeri de cate ori inspiri si expiri observi ca folosesti un alt ritm, nu iti face griji; schimband stilul de respiratie nu vei deveni un alergator mai bun. In acelasi fel trebuie sa iti pui si problema respiratiei pe gura sau pe nas. Arthur Lydiard, un antrenor celebru din Noua zeelanda, intrebat cum trebuie sa respire un alergator, a spus: "Respira pe gura. Respira pe nas. Trage aer si prin urechi, daca este posibil".
Nu uita ca atunci cand respiri sa tii maxilarele relaxate si gura intredeschisa. Oxigenul va patrunde prin nas si gura in plamani, apoi in sange si in muschi, fara ca tu sa trebuiasca sa te ocupi de acest lucru in mod constient. Respiratia este o activitate foarte naturala. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti ritmul care ti se potriveste tie cel mai bine.
Al doilea lucru important este echilibrul. Cand alergi ai alte scopuri in minte decat mentinerea echilibrului. Ai obiceiul sa te concentrezi asupra cresterii rezistentei, a flexibilitatii, a puterii fizice. Echilibrul iti vine in minte doar in momentul in care esti gata sa cazi. De fapt, alergatul este o actiune complicata de mentinere a echilibrului intr-un singur picior.
Echilibrul este o componenta importanta a abilitatii atletice, deoarece toate formele de miscare se bazeaza pe el. Daca reusesti sa iti mentii echilibrul in timp ce alergi, vei transfera mai usor greutatea si vei absorbi mai eficient impactul asupra coloanei vertebrale simtit cu fiecare miscare.
Majoritatea oamenilor in mod automat isi centreaza greutatea in mijlocul talpii.Astfel, corpul devine mult mai agil in miscari si este mai putin probabil sa se accidenteze. Concentrarea greutatii in mijlocul talpii ar trebui sa se intample de fiecare data cand atingi pamantul cu piciorul; dar cand alergi, centrarea este ultimul lucru la care te gandesti. Pentru a-ti antrena corpul sa stea centrat in timp ce alergi, incepi prin a sta conforabil pe un singur picior. Exercitiile de castigare a echilibrului nu sunt numai pentru ca tu sa te simti mai sigur pe picioarele tale, ci pentru a-ti imbunatati si metoda de alergare. Un corp stabil se misca mai eficient, permitandu-ti sa alergi mai repede si mai mult cu un efort mai mic... un lucru pe care il vrea orice alergator.
Pozitia de barza
Stai in picioarele goale pe o suprafata stabila. Ridica un picior si adu-ti genunchiul indoit spre piept, timp in care iti mentii o pozitie stabila, dreapta (nu iti misca soldurile). Balanseaza-te pe un picior intre 15 si 20 de secunde. Poti sa faci exercitiul mai dificil astfel:
inchide-ti ochii;
ridica-ti bratele incet sau misca-le in cercuri;
stai pe o suprafata instabila.
Miscare de solduri
Stai intr-un singur picior pe o suprafata stabila. Indoaie-ti genunchiul si leagana-ti piciorul inainte in timp ce stai intr-o pozitie dreapta. De fiecare data cand ai ajuns la sfarsitul unei leganari, mentine pozitia pentru cateva secunde. Tine-ti genunchiul indoit pe parcursul intregii leganari. Fa cate 10 repetari pe fiecare picior. Poti sa imbunatatesti exercitiul daca folosesti aceleasi metode ca la exercitiul anterior. Poti sa faci si miscari de leganare pe lateral, pentru a lucra muschii aductori si pe cei abductori
Prindere de picior
Balanseaza-te pe piciorul stang; ridica-ti piciorul drept in spate. Apleaca-te inainte; prinde-te cu mana dreapta de degetele de la piciorul stang. Intoarce-te la pozitia de stat dreapta, in stand pe piciorul stang. Fa 10 repetari de acest fel pe fiecare picior. In timp, adauga repetari, astfel incat sa ajungi la 20. Cand esti mai avansat, adauga noi seturi a cate 10/ 20.
Abductie de sold
Balanseaza-te pe piciorul drept. Ridica piciorul stang pe lateral, mentinandu-ti degetele si genunchiul indreptate spre fata. Fa cate 10-15 repetari pe fiecare picior. Mentine-ti greutatea centrata pe piciorul in care stai.
Mers ghemuit intr-un picior
Paseste pe piciorul stang si ridica piciorul drept in fata ta. Indoaie-ti piciorul stang cat de departe poti, fara sa te inclini in fata; indreapta genunchiul. Repeta aceeasi miscare pe piciorul drept.
Incearca sa faci si tu exercitiile astea, si poate te vor ajuta Bafta.
Eu cred ca mananca sanatos! Poate asta e! Iti trebuie mere, banane in general fructe si legume! Cred...
Presupun ca trebuie sa ai muschii dezvoltati si obisnuiti cu efortul, sa stii sa iti folosesti capacitatea vitala (desi asta e mai mult pentru rezistenta), iar atunci cand alergi sa faci pasii cat mai mari, sa ai trunchiul usor inclinat spre inainte si folosesti mainile! Sunt bune pentru inaintare. Dai la academia de politie? Sau te intereseaza doar pentru fotbal?
Buna sunt la atletism de 2 ani iar profesorul meu mi-a spus ca sa alergi mai CORECT, MAI BINE SI MAI REPEDE nu-ti trebuie neaparat talent trebuie sa faci antrenament si sa asculti indicatiile Bafta! mergi la atletism...