| MrBlue a întrebat:

Ce trucuri pot sa imi invat catelusa sa faca, si de la ce varsta incepe dresajul? PS :Stie deja comanda "sezi" si mai stie sa de-a laba. Are 6 luni! DAU FUNDA!

Răspuns Câştigător
| MrAnonymus a răspuns:

Urmeaza acesti pasi utili in dresajul canin si o poti invata trucuri precum sa faca pe mortul, sa se rostogoleasca si alte lucruri.
1. Daca are un comportament nedorit si vrei sa se opreasca, porunceste-i sa stea sau spune-i "Stop". In niciun caz, nu trebuie sa-l lovesti.

2. De antrenamentul cainelui nu trebuie sa se ocupe toti membrii familiei, chiar daca folosesc aceleasi comenzi verbale, pentru ca tonul si ritmul lor diferit pot induce in eroare animalul. Cu cainele trebuie sa lucreze cineva care are multa rabdare si destul timp la dispozitie. Mai tarziu, dupa ce cainele o sa invete primele comenzi, il pot testa si ceilalti din casa, cu exact aceleasi comenzi.

3. Foloseste stimulente pozitive. De fiecare data cand te asculta, lauda-l si recompenseaza-l cu ceva bun si nu-l pedepsi niciodata daca greseste sau nu se prinde ce vrei tu. Daca animalul asociaza obedienta cu ceva placut, o sa fie mai dispus sa te asculte, decat daca i-ar fi teama de pedepse. Nu abuza, insa, de bunatati de fiecare data cand catelul executa corect o comanda, pentru ca altfel nu te va asculta decat daca primeste ce vrea!

4. O comanda pe rand. Nu il invata mai multe lucruri deodata. Asteapta pana prinde prima comanda, apoi incearca sa ii arati si alta.

5. Nu tipa la el. Incearca sa iti mentii tonul vocii placut. S-a demonstrate ca unii caini raspund mai bine la comenzile facute pe un ton jucaus, bland, in timp ce altii prefera un ton mai ferm, insa tot prietenos.

6. Dreseaza-l in locuri diferite. Daca incerci sa il inveti diverse comenzi in casa, in gradina, in parc, cainele o sa se obisnuiasca sa te asculte indiferent de mediul inconjurator.

7. Dreseaza-l in timp ce va jucati. De exemplu, daca ii arunci o minge, spune-i "Stai!" inainte sa se arunce dupa minge, ca sa ti-o aduca, si spune "Vino" in timp ce se intoarce spre tine.

8. Integreaza dresajul in viata de zi cu zi. Imediat ce cainele tau invata o noua comanda, incepe sa o folosesti si in restul timpului, nu numai la sedintele de training. Spune-i "Culcat!" in timp ce treci prin sufragerie spre bucatarie si apoi da-i ceva bun. Asa te asiguri ca te va asculta in toate tipurile de situatii.

9. Nu te astepta sa iti asculte fiecare comanda, de fiecare data. Cainii sunt creaturi vii, nu roboti. Ai si ei zile mai bune si zile in care nu prea au chef si nu se concentreaza, ca si noi, oamenii, de altfel. De aceea, nu trebuie sa te superi pe animalut, dar nici nu trebuie sa te induiosezi si sa il lasi sa "chiuleasca" de la antrenament.

10. Nu lua cainele cu tine in masina, inainte de a-l fi invatat temeinic comenzile "Sezi" sau "Stai". Pentru siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic, e bine sa fii sigur(a) ca animalutul o sa stea cuminte in timpul calatoriei.

10 răspunsuri:
| MrAnonymus a răspuns:

O poti invata sa sada, sa dea laba, sa sara, sa nu manance doar la comanda, sa se tavaleasca. Funda?

| Amilik a răspuns:

Predresajul - Reguli de baza.Predresajul este foarte important pentru caine si incepe de la varsta de 2 luni, adica exact varsta la care noi livram cateii.Este cunoscut faptul ca purtarea zgarzii in primele zile creaza un mare discomfort catelului respectiv.Dar din pacate, tot ceea ce va urma in procesul de educare si dresaj al viitorului companion, va fi realizat din elemente mai mult artificiale si destul de restrictive, datorita vasrtei fragede a catelului.

Este necesar sa se tina seama ca modul in care se comporta cel care dreseaza sa fie extrem de sustinut, acesta fiind piesa de baza, elementul definitoriu in dobandirea unei relatii naturale normale.Trebuie cunoscut faptul ca varsta optima de achizitie a unui pui este de 7-8 saptamani si nu 3-4 luni cum afirma unii "pseudocunoscatori" canini.La varsta de 7-8 saptamani catelul este capabil sa abordeze un nou medu de viata si aici ne referim la dumneavoastra ca nou proprietar.

Ca atare, catelul incepe sa se adapteze si sa se obisnuiasca inca din primele zile de convietuire cu noua sa familie, cu un nou mediu de viata.Se doreste ca zgarda sa fie apropiata cat mai repede si concomitent sa inceapa si exercitiile de chemare, de aportare si chiar comenzi de genul SEZI si CULCAT.

In dresaj catelul, daca este stimulat adecvat, poate invata aproape toate exercitiile, deprinderile din cadrul disciplinei de companie, cu mentiune ca perioada de timp in care puiul se poate concentra este de numai cateva secunde, avand in vedere ca functiile memoriei nu au ajuns inca la maturitatea completa.

Dezvoltarea fizica presupune plimbarea zilnica sub supravegherea si acordarea starii de libertate pentru joc. Obligarea cateilor inaintea varstei de 10-12 luni sa treaca peste obstacole naturale sau artificiale poate avea implicatii negative asupra dezvoltarii fizice, deformarea axului membrelor, intinderi sau rupturi de ligamente etc.dezvoltarea psihica trebuie urmarita de la o varsta frageda, altfel mai tarziu cateii pot deveni irascibili, instabili, pretentiosi si se vor disciplina ceva mai greu.

Astfel, cainele trebuie sa invete progresiv, sa nu-i fie teama de oameni, animale, zgomote mari, vehicule, sa inteleaga faptul ca trebuie sa execute ordinele date de proprietar sau dresor, iar daca este indisciplinat nu va primi hrana.In dresajul unui catel pentru ca rezultatul sa fie cel dorit trebuie avut in vedere ca in variatele etape ale dezvoltarii sistemului nervos se afla sub dominatia unor reflexe neconditionate: pana la varsta de 15 zile domina reflexul hranei, dupa aceasta varsta pana la intarcare se gaseste sub influenta reflexului de aparare, dupa intarcare predomina reflexul de orientare, iar dupa varsta de 6 luni dominant este reflexul sexual.

Cresterea deprinderilor necesare in dresaj trebuie urmata de om.Pentru a obtine rezultatele dorite in aceasta activitate trebuie respectate principiile urmatoare:

-legarea, asocierea unui reflex neconditionat, de regula cel mai puternic de un reflex conditionat.

-orice deprindere este necesar sa inceapa prin joc cu catelul, trecerea de la joc la disciplina se sa faca gradat intr-un mod cat mai lin.

-in mod obligatoriu trebuie utilizate recompensele, nici o deprindere, comanda corect executata sa nu treca nerasplatita.

-metodele, modelele de dresaj in ordinea utilizarii lor sunt: a contrastelor, a imitatiei si cea mecanica.

-permanent se va urmari si supraveghea cresterea increderii in fortele proprii, precum si atasamentul fata de proprietar.

-stapanul, dresorul trebuie sa aiba multa incredere, rabdare si tenacitate in fortele proprii; constrangerea sau chiar brutalizarea animalelor sunt strict interzise.

http://www.youtube.com/......ttp?/watch

| Alexandru98 a răspuns:

Dresajul nu a fost nicicand mai usor!
Tuturor ne place sa ne mai si distram, nu doar sa invatam. Si ce poate fi mai usor decat sa inveti distrandu-te? De aceea, si cainele are nevoie de putina relaxare in momentele de dresaj. Iata cateva trucuri usoare de dresaj!
Dresajul poate fi uneori destul de dur si chiar neplacut pentru caini. Concentrarea pentru perioade lungi poate fi obositoare si chiar stresanta. Dupa cum stim, invatarea e mult mai usoara atunci cand ne place ceea ce invatam.

Noroc, bate palma sau da labuta
Puneti cainele sa sada in fata voastra, spuneti-i sa dea noroc, intindeti-i mana si, pentru inceput, gadilati-l in adancitura din spatele labutei. Cand cainele ridica labuta pentru a scapa de gadilitura voastra, prindeti-i labuta in mana ca si cum ati da noroc, repetati cuvantul "noroc", felicitati-l si recompensati-l. Repetati pana ridica singur labuta fara sa fie gadilat.

Pa! pa!
Nu-i asa ca v-ar placea ca patrupedul vostru sa dea din labuta in semn de "La revedere!"? Dupa ce invata sa dea noroc cu usurinta e timpul sa-l invatati sa zica "Pa! Pa ". Pentru acest lucru incepeti cu comanda "noroc", dar in momentul in care va intinde labuta spuneti "pa" sau un alt cuvant pe care l-ati ales pentru "La revedere" si retrageti-va putin mana, astfel incat sa nu va atinga, dar suficient de aproape incat cainele sa miste din labuta, scurt, sus-jos, incercand sa va atinga mana. Cand ii reuseste miscarea felicitati-l si recompensati-l.

Pe varful nasului
Un alt joc distractiv este sa incercati sa ii asezati o bucatica de mancare pe varful nasului. Spuneti-i sa stea pe loc astfel, macar cateva secunde si abia dupa aceea dati-i voie sa incerce sa ajunga la mancare. Daca reuseste sa prinda mancarea inainte sa cada pe jos felicitati-l. Prelungiti putin cate putin timpul de stat cu mancarea pe varful nasului.

Pe labute
De data aceasta spuneti-i sa stea culcat. Asezati bucatica de mancare in fata sa, aproape de labute si comandati-i sa stea pe loc. Cand se va intinde sa o apuce, opriti-l punand palma intre boticul lui si mancare. Dupa cateva secunde lasati-l sa mance si felicitati-l. In cele din urma ar trebui sa reusiti sa-i asezati mancarea pe labutele din fata si sa nu o manace decat in momentul in care ii dati voie.

Rostogoleste-te!
Puneti cainele sa stea culcat. Luati o bucatica de mancare in mana si treceti-i-o pe sub nas, dupa care rotiti mana pe deasupra lui incat sa-l obligati sa se rostogoleasca ca sa ajunga la ea. Cautati un cuvant care va este comod pentru rostogolire, de exemplu - "tumba". La inceput va trebui sa va ajutati de cealalta mana ca sa-l dati de-a rostogolul. Dupa ce va intelege ce are de facut si se va rostogoli singur, incercati sa-l dati de-a rostogolul de doua sau de trei ori la rand.

Taras!
Puneti cainele sa stea culcat. Asezati o mana pe spatele lui pentru a-l impiedica sa se ridice. Luati o bucatica de mancare si, tinand mana cat mai aproape de pamant in fata lui, mutati-o putin cate putin inainte, in momentul in care se intinde dupa mancare. Repetati cuvantul taras in toata aceasta perioada. Dupa cativa centimetri, lasati-l sa prinda mancarea si felicitati-l. Asigurati-va ca nu se ridica pentru a ajunge la mancare. Repetati pe distante din ce in ce mai lungi.

Fa pe mortul!
Puneti cainele sa stea intins pe o parte sau pe spate si cu capul intins pe pamant. Tineti-l imobilizat astfel pentru cateva secunde si repetati comanda "mort" sau "fa pe mortul", pana cand va intelege ca trebuie sa stea nemiscat cand aude aceasta comanda. Ajutati-va si de comanda "stai", la inceput.

Aceste trucuri pot fi invatate foarte usor si va vor ajuta sa mai destindeti un pic lectiile grele de dresaj.
Cainele poate invata multe alte trucuri comice, mai ales in cazul in care acestea sunt combinate cu comenzi de baza.
Cu putina inventivitate il puteti invata chiar sa danseze!

| NotBad a răspuns:

Daca vrei ca un caine sa te asculte este nevoie sa it stie de frica ta.Pedespeste si daca nu e cuminte dai cate una peste bot [ nu foarte tare] asa am invat eu catelul meu sa isi faca nevoile intr-un singur loc mrg eu il bagam cu botul in acel loc unde a *** dar nu ff tare ca il durea si dp aia sa invatat foarte frms fake intr-un singur loc :* Dar cel mai imp este ca catelul sa fie puii :* Nu mare daca este mare deaj nu il mai poti dresa. P.S: Nu te lua dp ce zic astia aici pentru ca sa faci ke zic ei in sfaturi etc.Trebuie sa fii profiesonist nu e cazul nostru nu

| LolaLollita a răspuns:

Eu spun sa continui acum cu dresajul, cat inca este micahappy e mai usor.

| Gabi19971983 a răspuns:

Prima data trebuie sa inteleaga ce vorbesti cu ea! Vosrbeste intruna ca ea ca sa se invete!
A doua oara va trebui sa o inveti partile corpului!
Trebuie sa fie jucausa pentru asta!
Sa aiba multe jucarii (piuitoare)
Si dupa sa o inveti sa seada


Sau

asi
'1' Comanda cainelui sa sada. Daca cainele tau nu stie sa sada, exercitiul curent poate fi efectuat si din picioare.
'2' Atinge usor laba cainelui si el o va ridica usor.
'3' Repeta pasul 2 un timp pana cand cainele prinde exercitiul.
'4' Prinde laba cainelui. Daca cainele prinde ideea atunci incepe sa-i ridici laba din ce in ce mai sus.
'5' Repeta un timp. Dupa un timp cainele va sti sa dea laba





Sau



Uite o chestiune mai utila: daca stie comanda "sezi" il pui in sezut si il pisti foarte usor de nas, moment in care ii dai comanda "da laba". Atentie! nu ii trage tu laba, lasa-l sa o ridice el. Ii vei forma un reflex conditionat. Recompenseaza-l obligatoriu. Daca nu stie omanda "sezi" poti incerca acelasi lucru in pozitia e loc. Este important sa stai putin aplecat asupra lui, caci altfel s-ar putea ca in urma piscaturii sa latre. nu il pisca consecutiv, caci iarasi va intelege ca trebuie sa latre. Bafta si rabdare.



Funda?

Uite si un site despre caini: http://www.caini-pisici.com/index.php?page=intrebari&idintrebare=802

| Georgy_Balan_1998 a răspuns:

Ar fi bine să începi deja pentru ai fixa aceste comenzi simple. Dacă nu reuşeşti ar fi bine să-l duci la un dresor dacă chiar îţi doreşti să facă o serie de trucuri.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In razboi cainilor li se atasau bombe si erau trimisi catre liniile inamice. Poti incerca.

| BiancaAlecsandra a răspuns:

Pozitia CULCAT:fal sa ste in pozitia sezi apoidui o recompensa de sus pana putin mai in fata de labutele lui si spune-i culcat.repeta pana invata.
CERSESTE. pune-l iar in pozitia sezi apoi ridica recompensa si misco deasupra lui spunandu-i cerseste.
ROSTOGOLESTE-TE. pune-l in pozitia culcat apoi misca-i recompensa circular pe langa cap si spune rostogolestete.
Cat despre varsta, e destul de mare. SUCCESwinking