| Șttefania a întrebat:

Cine are Cocker Spaniel? Imi puteti da si mie niste informatii despre ingrijire, hrana, dresaj, temperamentul lui? O sa am in curand un pui si nu stiu ce sa fac. Ce mai multe informatii primesc funda

Răspuns Câştigător
| DoarOana a răspuns:

Buna Mari,
In primul rand trebuie sa ai in vedere blana care trebuie pieptanata cam de 3-5 ori pe saptamana. Poti folosi o perie de cauciuc.
Ar trebui sa ai in vedere si urechile pentru ca de obicei secretia auriculara se mareste iar urechile pot deveni dureroase si se pot inflama. De aceea cam o data pe saptamana va trebui sa i le cureti. Ar trebui sa tunzi acele fire de par care ies in ureche pentru ca iti va fi mai usor sa cureti.
In functie de cat de tare ii creste parul, blana unui Cocker Spaniel poate fi tunsa de pana la 5-6 ori pe an.
Ca hrana poti sa ii dai pliculete cu mancare umeda, bobite, biscuiti pentru caini.
Nu au nevoie de multa miscare dar nu ar strica daca l-ai duce la plimbare zilnic. Ca temperament e jucaus, iubitor si e foarte vesel.
Daca vei avea o relatie stransa intre tine si catel nu vei avea probleme la dresaj pentru ca Cocerul Spaniel iubeste sa-si vada stapanul fericit si sunt receptivi si inteligenti deci vor prinde repede toate comenzile.
Pa, pa

3 răspunsuri:
| FanMovie a răspuns:

Cocker Spaniel - îngrijirea blanii

Îngrijirea unui Cocker Spaniel trebuie sa fie o rutina zilnica.

Blana trebuie periata si pieptanata de 3-4 ori pe saptamâna. Începe operatiunea cu peria-masaj (este o perie din cauciuc cu peri flexibili).

Apoi, blana trebuie pieptanata integral. Se va folosi un pieptene cu dinti rari pentru parul lung de la urechi, piept si picioare. Dupa asta urmeaza sa folosesti un pieptene cu dinti fini (de ex. Spratts 72 sau chiar 73). Acesta se va folosi pentru cap, gât, si corp pâna ce tot parul mort este îndepartat. Periajul si pieptanatul se va face numai în directia în care creste parul.
Parul din spatele urechilor, a picioarelor dinainte si a celor dinapoi se poate foarte usor încâlci. Daca se întâmpla asa ceva, încearca mai întâi sa desfaci nodul/ghemul de par cu degetele sau cu un pieptene cu dinti rari. Daca nu reusesti, atunci taie nodul cu o foarfeca bine ascutita, dupa care îndeparteaza parul cu peria si pieptenele. Daca ghemul de par este prea mare, s-ar putea sa fie necesar sa fie cu mare grija îndepartat complet prin taiere si sa se astepte sa creasca par nou.
Din când în când Cocker Spaniel-ul tau are nevoie de o baie. Trebuie sa folosesti un sampon de calitate cu o formula speciala pentru câini. Dupa samponare, câinele va fi clatit cu crema pentru ca blana sa ramâna asezata neted. În final, clateste bine blana si ai grija sa nu-i intre sampon în ochi sau urechi. Dupa clatire, sterge-l cu prosopul, si tine-l într-o încapere încalzita si aerisita pâna ce se usca complet. Probabil ca va fi nevoie sa folosesti foenul pentru parul mai lung. Câinii sunt extrem de susceptibili la raceala, deci asigura-te ca el e complet uscat înainte de a-l lasa sa iasa afara.

Ingrijirea saptamanala a urechilor

Saptamanal, pe langa ritualul obisnuit al ingrijirii blanii, vom acorda o atentie speciala urechilor si danturii cainelui. Pentru ca aceasta operatiune sa se desfasoare intotdeauna cu succes, este bine sa ne obisnuim cainele inca de la inceput cu toata "procedura", astfel incat s-o accepte, daca nu cu placere, cel putin cu rabdare.

Ingrijirea urechilor nu presupune in general rezistenta din partea cainelui, deoarece manipularea acestei zone le produce placere. In cazul in care, desi executi operatiunea corect si cu blandete, cainele isi fereste urechile si nu descoperi o zgarietura sau o capusa, s-ar putea sa aiba o zona dureroasa si trebuie prezentat medicului veterinar pentru stabilirea cauzei.

Se recomanda ca urechile sa fie verificate cu si mai multa atentie la cainii cu urechi cazute (Cocker Spaniel, Springer Spaniel etc.) si la cainii care inoata sau care sunt imbaiati frecvent, deoarece umezeala creeaza un mediu favorabil pentru infectii si paraziti.

Pentru curatarea urechilor ai nevoie de comprese sterile (se gasesc la orice farmacie), betisoare pentru urechi si apa oxigenata sau Otisept. Nu vei utiliza betisoarele decat dupa ce le-ai infasurat capatul pe care il introduci in urechea cainelui cu o fasie de compresa; vata cu care acestea sunt infasurate din fabricatie se scamoseaza si o astfel de scama ramasa in urechea cainelui poate produce iritatii si infectii. In plus, textura compreselor permite o curatare mai eficienta, deoarele murdaria se aduna in "ochiurile" dintre fibre.

Prima operatiune este curatarea "la suprafata" a ambelor urechi - se ia o compresa si se infasoara pe deget (daca ai unghii lungi, foloseste mai multe comprese, ca sa nu zgarii pielea sensibila din ureche) si se sterge partea interioara externa a urechii. Dupa ce ai curatat astfel "grosul", poti incepe o curatare mai amanuntita, pentru zonele in care ai acces mai greu. Astfel, iei un betisor cu capatul infasurat intr-o fasie de compresa, il inmoi in apa oxigenata sau Otisept si incepi curatarea urechii mai in profunzime. Nu introduce betisorul prea adanc sau in zone pe care nu le poti vedea bine, pentru ca o miscare mai brusca a cainelui poate introduce betisorul mult prea adanc, intr-o zona sensibila, si ii poti face rau.

Daca urechile sunt foarte murdare, va trebui sa imobilizezi catelul intre genunchi sau intr-un colt, sau va trebui sa apelezi la asistenta unei alte persoane. Vei picura Otisept in ambele urechi si le vei masa bine la baza, cca. 1 minut, pentru ca dezinfectantul sa aiba timp sa actioneze iar murdaria sa se inmoaie si sa fie mai usor de indepartat. Apoi vei proceda ca mai sus, folosind insa mai multe comprese si mai multe betisoare, cate unui curat la fiecare insertie!

Atentie, cainele va incerca sa-si scuture excesul de Otisept din urechi astfel incat trebuie sa ai grija sa nu te stropeasca. Nu este periculos decat daca iti intra in ochi, dar in orice caz, nu este prea placut.

Cainii cu urechi mari, cazute (Basset, Cocker Spaniel etc.) sunt mai predispusi la infectii bacteriene ale urechii si la infestarea cu diferite ciuperci. Ei au nevoie de ingrijire speciala a urechii, care consta in eliminarea firelor de par crescute in canalul auditiv, pentru a permite o ventilatie corespunzatoare. Aceasta operatiune este necesara si la cainii care nu naparlesc si care au par excesiv in jurul si in interiorul canalului urechii (Schnautzer, Caniche, Bouvier etc.).

Pentru a indeparta parul crescut astfel, poti utiliza o penseta - zona respectiva este slab inervata si cainele nu va protesta decat daca ai smuls din intamplare un fir crescut mai sus de canalul auditiv. Pentru o mai buna protectie in cazul in care cainele nu sta linistit in timpul operatiunii si risca sa se raneasca de la o miscare brusca, poti infasura capetele pensetei cu o fasie de compresa. Ai insa grija sa nu se desfaca si sa "scape" in ureche. O alta metoda pentru indepartarea firelor de par in exces este sa pudrezi zona cu atentie, cu o pudra speciala pentru urechi, apoi sa smulgi firele nedorite cu varfurile degetelor.

In cazul in care cainele este sensibil la atingere, are depuneri mari de cerumen sau murdarie inchisa la culoare, urechea este inflamata si pielea inrosita, urechile exhala un miros puternic si neplacut sau animalul se scarpina insistent si isi apleaca capul pe partea urechii respective, trebuie sa-l duci neaparat la medic.

uite si un site:

http://www.cockers.ro/r-sfaturi.htm

Funda PLZ:-D:-X:-*

| Șttefania explică:

FanMovie am zis cine are nu de pe google. Pe cele de acolo le-am citit pe toate. Scuze dar nu iti voi da funda

| FanMovie a răspuns:

Nu ai zis "nu dupa google"phbbbbt