| sammyr a întrebat:

Cine se pricepe la DRESAJ. Am un pitbull in varsta de un an si este foarte agresiv. il tin la curte. Este rau cu orice persoana straina, sa nu mai zic de animal. Asa a fost de mic. Am si eu cateva intrebari. Cum il pot invata sa mearga la pas, in primul rand. Iar in al doilea rand, cum pot sa il fac sa nu mai fie atat de agresiv. imi este frica ca poate scapa din curte si musca pe cineva. Funda pentru cel mai bun raspun. Multumesc anticipat!

1 răspuns:
| CristianCRS a răspuns:

La 1 an e cam tarziu mai ales ca a deprins agresivitatea exagerata despre care spui tu, dresajul trebuia inceput mult mai devreme, in cazul tau cel mai probabil ai nevoie de ajutor/dresor specializat (pentru comportament), mersul la pas il poti invata si tu dar nu iti foloseste la nimic sa mearga la pas daca nu rezolvi problema cu agresivitatea.Degeaba merge la pas si in momentul in care vede un om strain sau animal ii vine cheful de muscat.
Dar daca vrei sa il plimbi la pas prin curte,ai nevoie de o recompensa in primul rand,mai intai in lesa il tii cat mai din scurt langa tine si faci plimbari cu el,cand ai impresia ca nu se smuceste ca nebunul (este bine sa corectezi acest lucru prin smuciri de lesa asociate cu anumite sunete ) si se comporta ok il recompensezi (cel mai ok e mancare solida,,,boabe'' ),cand o sa inceapa sa inteleaga ideea cu mersul in lesa la pas,abia atunci poti incepe sa incerci sa il faci sa mearga fara lesa.
Fara lesa o sa fie mai dificil,iei in mana niste,,boabe'' il faci sa realizeze ca le ai in mana, tii mana respectiva pe langa corp el,va sta langa tine si va merge pe langa tine tocmai datorita acestui lucru,corecteaza-l daca sare la mana,cand se linisteste si pare ok recompenseaza-l,apoi daca reusesti sa il faci sa mearga pe langa tine chiar daca e doar cu gandul la mancarea din mana, recompenseaza-l dupa curse scurte de cateva zeci de pasi.
Ideea principala este ca are un an si o sa fie mai greu sa il dresezi dar nu imposibil si o sa dureze timp, exercitiul este factorul principal, acorda-i cat mai mult timp zilnic si o sa vezi rezultate.
Atentie bataia nu este o solutie!
La agresivitate tu nu ai ce sa ii faci, un profesionist are cunostinte care pot ajuta in acest sens. Succes.