| Happy33 a întrebat:

Cine stie o reteta de sapun simpla sa o scrie...Nu cu ingrediente complicate...

Răspuns Câştigător
| Edisor27 a răspuns:

Hot process, tradus in romana „proces la cald", este un proces de producere sapun natural rapid, dar nu tocmai usor.

Este prima metoda pe care au folosit-o stramosii nostri, din mai multe motive.

Nu aveau nevoie sa stie gramajul exact al solutiei alcaline, mai ales ca puteau folosi orice solutie alcalina. Cel mai des folosita era cenusa de feriga, dar si alte tipuri de cenusa lemnoasa erau preferate, in functie de zona geografica.

Neavand termometre in acea vreme, amestecul se fierbea pana cand producatorul decidea ca s-a produs procesul de saponificare.

Temperatura optima este de 80-100 grade Celsius si cum noi avem acum termometre, putem afla foarte usor cand amestecul este saponificat complet.

In cateva cuvinte, metoda la cald presupune adaugarea tuturor ingredientelor intr-un vas, folosirea metodei bain-marie, amestecarea continua pana cand amestecul atinge 80-100 grade Celsius, apoi pana cand saponificarea este completa.

Aceasta fierbere inlocuieste perioada de aproximativ 30 zile de uscare, deoarece sapunul natural este complet uscat si sigur de folosit. Adica sapunul natural se saponifica complet, iar apa in exces se evapora, eliminand astfel procesul de uscare naturala, incomod pentru multi producatori.

In schimb, se pare ca proprietatile uleiurilor si unturilor folosite in compozitie nu se pastreaza in totalitate, asa cum se intampla in cazul metodei la rece, unde temperatura amestecului se situeaza intre 33 si 43 grade Celsius.

Daca sapunul natural se realizeaza altfel, adica metoda este alta, nu inseamna ca precautiile si instructiunile de siguranta sunt diferite. Aici gasiti detalii despre acestea, aplicabile pentru orice metoda de fabricare.

Pe larg, metoda la cald se realizeaza astfel
– se topesc uleiurile si unturile intr-un vas
– se dizolva hidroxidul de sodiu in apa distilata, „in ploaie", adica nu se toarna dintr-o singura miscare, ci progresiv, putin cate putin
– se adauga amestecul de apa si hidroxid de sodiu peste amestecul de uleiuri si unturi, acum lichid in totalitate; se toarna incet.
– nu conteaza temperatura. Deloc. Nici a uleiurilor, nici a amestecului de apa cu hidroxid de sodiu.
– in momentul in care uleiurile „plutesc" pe deasupra amestecului, vasul se aduce pe foc, utilizand metoda bain-marie
– se amesteca continuu si usor
– din momentul in care amestecul incepe sa fiarba, mai aveti de amestecat aproximativ 20 minute
– cand nu mai exista bule mari care se sparg, ci mici bule ca de sampanie care rasufla, atunci sapunul natural este aproape gata si trebuie sa inchideti sursa de caldura
– dar nu ati terminat! Lasati amestecul sa se calmeze pentru 10-15 minute si apoi readuceti-l la foc. Continuati sa amestecati usor, pe toate laturile vasului.
– amestecul va incepe sa se umfle si atunci inchideti sursa de caldura
– continuati sa amestecati pana cand amestecul are consistenta unui gel. Adaugati untul bio de cacao (vezi reteta de mai jos) si uleiurile esentiale.
– in acel moment, sapunul natural este gata si poate fi turnat in forme

Dupa ce se intareste si se raceste, sapunul natural poate fi folosit imediat.

Daca ne intrebati pe noi, metoda la cald este o metoda care trebuie stapanita foarte bine, iar acest lucru nu se intampla decat dupa multe productii „la rece" si dupa multa experienta dobandita ca producator.

Pentru cei experimentati, aveti mai jos si reteta de sapun natural pentru metoda la cald.

– 450 ml. ulei cocos natural
– 450 ml. ulei masline pomace
– 340 ml. apa distilata
– 130 g. hidroxid de sodiu
– 20 g. unt cacao bio
– 5 ml. ulei esential de lavanda
– 1 lingura de levantica pulbere

Obtineti un sapun natural calmant, relaxant, potrivit pentru sfarsitul unei zile lungi si obositoare.

Pe curand!

Umpic cam complicat sper sa te ajuta mai simplu nu exista