Buna. Semintele de floarea soarelui si de canepa contin proteine, avand un nivel relativ ridicat de ulei (32-44%). Deci sunt foarte bune surse de energie.
Iarba canarasului (Phalaris canariensis) are un continut relativ ridicat de proteine (17%) si mediu de grasime (6%), prin urmare, are valoare energetica medie.
Mazarea si lintea au un continut ridicat de proteine (23-26%), dar continut scazut de grasime (doar aprox. 1%) in ciuda bogatiei lor in energie.
Porumbul este o importanta sursa de vitamina A, dar are valoare energetica ridicata si de aceea tebuie sa le oferi doar cantitatea strict necesara.
Le plac orzul alb si meiul rosu, bobul alimentar si lupinul.
Porumbeilor le plac foarte mult aceste seminte, dar trebuie sa fii atent la dozare pentru ca porumbeii sunt predispusi la ingrasare. Daca le dai doar cantitatea necesara si nu ii servesti repetat vor fi sanatosi, puternici si vor avea penajul stralucitor. Soiurile de cereale furajere de mai sus nu pot lipsi din nutret, doar proportiile pot varia periodic. In perioada in care porumbeii se pregatesc de reproducere, hrana trebuie completata cu vitaminele A, D si E din uleiul de ficat de cod sau drojdie, iar ca suplimente de minerale trebuie servite sare de masa si gris pentru digestie.In ceea ce priveste alimentatia, ii poti hrani din palma sau din vas, Funda?
Am citit, am vazut, mi s-a spus cum sa hranesc porumbeii. Am retinut de la fiecare cate ceva esential sau un mic amanunt pana mi-am format propria metoda de hranire. Eu o consider simpla. Amestec, in medie, 2-6 feluri de cereale. Dar porumbelul nu va manca NICIODATA toate boabele in ziua respectiva sau in urmatoarele doua zile.
Va alege ce-i place. Restul de boabe vor ramane in asteptare. Crescatorul nehotarat nu are rabdare sa vada mancatoarea goala si ..mai adauga. Porumbelul iarasi mananca ce-i place si situatia se repeta. Am multi prieteni si cunoscuti, crescatori de porumbei sau de gaini, care afirma ca : ai mei nu mananca secara, orez, orzoaica, mei, etc. Ai mei mananca! De ce sa nu manance daca nu le dau altceva doar cand vad mancatoarea goala.
Convingerea mea este ca porumbelul trebuie sa vina la mancare agresiv, nu sa faca mofturi. Cand te vede in voliera stie ca va primi mancare. Daca aceasta nu este pe placul lui, este o alta poveste ( a lor ). Aceasta metoda nu trebuie generalizata in decursul unui an. Se face rabat inainte de ouat si in timpul hranirii puilor. Eu tin separat perechile care se vor oua si apoi vor hrani puii de porumbeii desperechiati, intarcati etc. La incetarea sezonului de ouat si incheierea ciclului de hranire a ultimilor pui, porumbeii mei se amesteca pana in sezonul urmator. Cei care hranesc puii, primesc mancare amestecata formata din 2-3 cereale astazi si maine celelalte 2-3 cereale. In 2-3 zile au mancat toate cele 4-6 feluri de graunte.
Daca o pereche are pui cu probleme atunci suplimentez cantitatea de proteine vegetale ( mazare, floarea soarelui, rapita, mei, in, etc ). Oricat de satul ar fi un porumbel, atunci cand ii dai oleaginoase se avanta lacom la mancare. In crescatorie se gaseste in permanenta nisip cernut, pentru a ramane de marimea rapitei sau canepii.
Nisipul nu trebuie sa faca praf atunci cand il manevrezi. Dintr-o rapa aduc bulgari de pamant galben. Blocuri de sare cumpar din piata de cereale. Acestea sunt in permanenta in voliera. Le ciugulesc pana raman urme de parca ar fi mancte de viermi. Sarea este mancata cu mai mare placere daca este udata. Si nu uitam ca elemental SODIU ( NATRIU ) este indinspensabil vietii. El este un metal foarte raspandit in natura dar numai sub forma de combinatii. Se gaseste in lapte, carne, oua, cereale, vegetale etc. Forma cea mai uzuala este clorura de sodiu sau sarea de bucatarie.
Pamantul galben contine o cantitate mare de metale ( tot sub forma de saruri ) strict necesare unei pasari care nu se hraneste libera in natura ci in spatii inchise. Omul gaseste in alimentatie substantele care se afla in sare si in pamantul galben. Sarea contine aproximativ 70 de elemente cunoscute pana in prezent. Sa nu uitam de plantele verzi ca salata, spanacul frunze de telina, de sfecla rosie si de varza. Exista prostul obicei ca cei mai multi crescatori de porumbei si de gaini sa le arunce la intamplare aceste verdeturi, verdeturi care, in final, sunt consummate doar 1-2 %. Eu ma folosesc de un sac de cartofi in care am facut gauri ceva mai mari ( 2 x 2 cm ) si, umplut dar NU INDESAT cu frunze de verdeturi il agat de un cui intr-un perete al volierei la inaltimea pasarii. Ciugulind, nu va scoate frunza intreaga care va fi apoi calcata, gainatata si abandonata. Acelas sac il folosesc si umplut cu paie pentru cuibare. Porumbelul va scoate pe rind cite un pai daca sacul nu este indesat.
Din literature americana am gasit informatia despre otetul de mere folosit la pasari, animale mici si mari. Dupa o scurta adaptare otetul devine indispensabil in alimentatia porumbeilor. Eu pun o lingura de otet de mere la 5 litri de apa. In acest fel a scazut mortalitatea porumbeilor cu 60 – 70% ( nu stiu cum am ajuns la aceste procente! ) Poti sa ii pui bobiţele care ţi le precizează Ori miez de pâine, gălbenuş de ou..eu aş incerca şi orez dar nu cred că se aplică la porumbei Bafta
Ai putea sa incerci boabe micute de porumb, miez de paine(eventual prajita), seminte de dovleac bine facute, de baut, momentan poti ramane la apa, sfert de canuta mica intr-un castronas mic la un interval de 6-8 ore.
Pentru NOI.
Funda?
Hai salut
Ane758 întreabă: