Saptamanal, pe langa ritualul obisnuit al ingrijirii blanii, vom acorda o atentie speciala urechilor si danturii cainelui. Pentru ca aceasta operatiune sa se desfasoare intotdeauna cu succes, este bine sa ne obisnuim cainele inca de la inceput cu toata "procedura", astfel incat s-o accepte, daca nu cu placere, cel putin cu rabdare.
Ingrijirea urechilor nu presupune in general rezistenta din partea cainelui, deoarece manipularea acestei zone le produce placere. In cazul in care, desi executi operatiunea corect si cu blandete, cainele isi fereste urechile si nu descoperi o zgarietura sau o capusa, s-ar putea sa aiba o zona dureroasa si trebuie prezentat medicului veterinar pentru stabilirea cauzei.
Pentru curatarea urechilor ai nevoie de comprese sterile (se gasesc la orice farmacie), betisoare pentru urechi si apa oxigenata sau Otisept. Nu vei utiliza betisoarele decat dupa ce le-ai infasurat capatul pe care il introduci in urechea cainelui cu o fasie de compresa; vata cu care acestea sunt infasurate din fabricatie se scamoseaza si o astfel de scama ramasa in urechea cainelui poate produce iritatii si infectii. In plus, textura compreselor permite o curatare mai eficienta, deoarele murdaria se aduna in "ochiurile" dintre fibre.
Prima operatiune este curatarea "la suprafata" a ambelor urechi - se ia o compresa si se infasoara pe deget (daca ai unghii lungi, foloseste mai multe comprese, ca sa nu zgarii pielea sensibila din ureche) si se sterge partea interioara externa a urechii. Dupa ce ai curatat astfel "grosul", poti incepe o curatare mai amanuntita, pentru zonele in care ai acces mai greu. Astfel, iei un betisor cu capatul infasurat intr-o fasie de compresa, il inmoi in apa oxigenata sau Otisept si incepi curatarea urechii mai in profunzime. Nu introduce betisorul prea adanc sau in zone pe care nu le poti vedea bine, pentru ca o miscare mai brusca a cainelui poate introduce betisorul mult prea adanc, intr-o zona sensibila, si ii poti face rau.
Daca urechile sunt foarte murdare, va trebui sa imobilizezi catelul intre genunchi sau intr-un colt, sau va trebui sa apelezi la asistenta unei alte persoane. Vei picura Otisept in ambele urechi si le vei masa bine la baza, cca. 1 minut, pentru ca dezinfectantul sa aiba timp sa actioneze iar murdaria sa se inmoaie si sa fie mai usor de indepartat. Apoi vei proceda ca mai sus, folosind insa mai multe comprese si mai multe betisoare, cate unui curat la fiecare insertie!
Atentie, cainele va incerca sa-si scuture excesul de Otisept din urechi astfel incat trebuie sa ai grija sa nu te stropeasca. Nu este periculos decat daca iti intra in ochi, dar in orice caz, nu este prea placut.
Cainii cu urechi mari, cazute (Basset, Cocker Spaniel etc.) sunt mai predispusi la infectii bacteriene ale urechii si la infestarea cu diferite ciuperci. Ei au nevoie de ingrijire speciala a urechii, care consta in eliminarea firelor de par crescute in canalul auditiv, pentru a permite o ventilatie corespunzatoare. Aceasta operatiune este necesara si la cainii care nu naparlesc si care au par excesiv in jurul si in interiorul canalului urechii (Schnautzer, Caniche, Bouvier etc.).
Cand era mai mic catelusul meu avea ceara de urechi si (cu acordul veterinarului) il curatam cu un betisor de urechi cu putin spirt. Ai grija sa nu dai decat sus cu betisorul(sper ca intelegi unde ma refer). Acum el are 2 anisori si de ceva timp nu mai are murdarie in urechi (deloc!) si nu mai trebuie sa il curat.(Apropo, curata-l doar cand e murdar, cand nu e, nu prea ai de ce)
BackInTime întreabă: