Cand il vezi ca vrea sa faca treburile il iei frumos in brate, ii pui zgarda si il scoti afara.cand il mai vezi ca vrea sa isi faca nevoile, ii arati usa. daca nu vrea sa iasa afara tragel cu tot cu lesa, sa stie ca tu esti sefa. cu timpul o sa se invete. poti sa ii faci baie cam la 5 zile dupa vaccin. poti sa il scoti afara daca are macar 1 luna jumate. daca e mic sau e frig afara adu tu in casa o ladita cu pamant sau nisip
Buna!
Informatii: http://www.infocaini.ro/rase-de-caini/rasa/bichon-maltese
Informati nespre acesti catelusi poti gasi cu un singur click pe internet.
Eh, daca ai un apartament mare si confortabil este excelent sa stai cu un caine mai ales si de rasa mica. Toti caini fac mizeriei sa stii.
Sunt niste prosoape ( numai stiu sigur cum se numesc) in care cainele va face nevoiile in el. Dar tu trebuie sa-l dresezi sa faca asta, cainele trebuie dus de mic pe acel covoras special ca sa-si faca nevoile cand il simti ca vrea sa faca il duci tu acolo repede pe covoras si asa se va invata sa faca acolo. Nu trebuie sa-i faci toate mofturile!
Sa spunem ca pe la 2-3 luni poti incepe sa-l scoti pe afara cu plimbari scurte, sa respire si el aer proaspat ca daca stai numai in apartament innebunesti.
Uite cateva informatii utile: http://www.hipet.ro/answers/page/49/10
Aici este ca un fel de TPU numai pentru animale: http://www.adoptiicaini.ro/cat-de-des-pot-sa-fac-baie-unei-cateluse-bichon/
Uite aici vei gasi toate recomandarile de vaccinuri/deparazitare pentru caini (caini au aceleasi vaccinuri nu depin de rasa) : http://www.caini-ham.ro/31deparazitarisivaccinari.htm
Si totusi baia cainelui i-o faci cand se murdareste rau de noroi sau mai stiu eu ce! Baia i-o faci cand creste marisor sa ziciem 3-4 luni.
Si parca am mentionat mai sus (nu's sigura nu ma mai uit) plimbarea pe la 4-5 luni sau chiar mai devreme.
Un an nou fericit sa ai!
In relatia de convietuire om-caine fiecare dintre cei doi trebuie sa respecte anumite reguli pentru ca aceasta sa functioneze si fiecare sa se simta confortabil. Una dintre reguli se refera la facutul nevoilor cainelui afara sau intr-un singur loc. Iar asta nu se poate realiza decat cu contributia si rabdarea stapanului. Aceasta lectie necesita adaptare in functie de varsta cainelui si caracterul acestuia.
In cazul puilor trebuie inceput cu dresajul pentru a face intr-un singur punct din casa, deoarece pana la varsta de 8 saptamani nu au voie sa iasa afara, pana cand schema de vaccinare nu a fost indeplinita. Urinatul sau defecatul intr-un singur loc va scapa pe dumneavoastra de surprizele lasate peste tot prin locuinta si il ajuta pe el sa se simta mai confortabil in acele momente, stiind ca aceea e toaleta lui si ca nimeni nu-l deranjeaza de acolo. Cateii au tendinta de a face in acelasi loc de fiecare data, deoarece e impregnat cu mirosul lor. Acest obicei trebuie sa-l folositi in avantajul dumneavoastra, dar poate fi si un dezavantaj si o piedica in procesul de educare daca nu stiti cum sa-l abordati. Daca l-ati prins facand intr-un anumit loc "interzis", certati-l, speriati-l cu un zgomot puternic. Dupa care curatati mizeria si dezinfectati cu o solutie cu miros puternic (otet, detergenti, zeama de lamaie). Eliminand mirosul lui din acel loc si inlocundu-l cu altul neplacut pentru nasul sau il determinati sa nu mai faca acolo. Insa asta nu inseamna ca data viitoare va face unde doriti, dar este o parte importanta a lectiei. Pentru a-l atrage sa faca unde va convine (pe balcon, terasa sau baie) imbibati niste ziare in urina lui sau plasati excremente de-ale lui, colectate anterior, in locul vizat. Mirosul acestora il va atrage sa faca in acel punct, asa-zisa lui toaleta. Pastrati linistea cat timp se straduieste sa scoata ceva. Imediat ce si-a lasat „roadele" in locul dorit laudati-l pe un ton vesel si oferiti-i o recompensa. Este si momentul in care il puteti invata o comanda pentru „caca" sau „pipi". In momentul in care i-ati oferit recompensa, dati si aceasta comanda, ferm pentru a-o intelege. Aceasta comanda va va ajuta mai tarziu cand treceti la pasul urmator si anume invatatul sa faca afara. Un ajutor in plus pentru a determina cainele sa-si „construiasca" toaleta in locul dorit sunt covorasele absorbante (scutecele) pentru catei. Se gasesc in orice pet-shop, la preturi accesibile. Majoritatea sunt impregnate si cu substante care atrag cainele pe ele. In plus absorb urina si mirosul. Fecalele se vor indeparta de pe ele de fiecare data. Mai exista pe piata si flacoane cu picaturi, care aplicate intr-un anumit punct atrag cainele sa-si faca nevoile acolo. Cu cat folositi mai multe arme cu atat sansele de reusita sunt mai ridicate.
Educarea cainelui sa faca afara e partea a 2-a a antrenamentului si cea mai importanta. Aici luam in considerare atat puiutul de peste 2 luni, cat si orice caine adult. Chiar si adulti pot fi dresati relativ usor in acest sens. Insa difera de la caine la caine, cat de obedient este. Alegerea locului unde doriti sa faca cainele este foarte importanta. Daca locuiti la curte, alegeti un colt al curtii mai izolat de zgomot si forfota. Daca stati la bloc, atunci gasiti un loc in apropiere mai linistit, de preferat cu iarba. Acest loc trebuie sa fie suficient de mare deoarece cainele vrea sa-si aleaga singur punctul unde sa-si lase „pomana" si sa-si satisfaca tabieturile. Aveti grija ca acest loc sa fie de fiecare data curat, cainii tin la curatenia toaletei lor, la fel ca si noi.
Observati-i obiceiurile dinainte de a urina sau defeca. Incercati sa le memorati, va vor ajuta mai tarziu. Identificati orele sau momentele la care se intampla. In general ianinte de a defeca sau urina cainii miros insistent un anumit loc, se invart excesiv in jurul lui, se arcuiesc de spate. In acest moment dati o comanda pentru „pipi" sau „caca" si duceti-l imediat inspre locul in care doriti sa faca. De un ajutor important in acest proces este folosirea lesei. Cu aceasta il puteti scoate imediat afara si il puteti mentine in arealul dorit. Uneori poate dura cateva zeci de minute pana cand cainele sa-si dea drumul. In acest rastimp nu-l alintati, nu initiati joaca si nu ii vorbiti, decat comanda respectiva. Daca nu face imediat ce l-ati scos afara, luati-l la o plimbare mai lunga, apoi reveniti la arealul toaletei. Daca intre timp isi face nevoile nu ezitati sa-l laudati si recompensati. A facut afara, nu mai conteaza ca nu e locul mult ravnit. Repetati acest exercitiu pana cand cainele va pricepe ca facutul afara are doar aspecte pozitive (plimbat, recompensat), iar cel in interior nu ii aduce decat cate o mustrare (cand e prins asupra faptului). Cu rabdare si putin timp dedicat acestei lectii veti ajunge la rezultatele scontate.
O atentie aparte necesita accidentele. Adica scapari ale cainelui, nu din rea-vointa sau invatat deficitar. Cum ar fi in cazul in care il lasati prea mult timp singur acasa, cand ii este teama (de tunete de exemplu), cand cere atentie (in acel moment cainele nu trebuie certat, ci ignorat, astfel nu va asocia facutul cu primirea de atentie), marcarea teritoriului in cazul masculilor, incontinenta urinara ( in anumite afectiuni, femele gestante sau pui foarte mici). Tratati fiecare astfel de situatie dupa specific, respectand si cele invatate mai sus.
Respectat-i programul de mers la toaleta. Un caine adult trebuie scos de 3 ori pe zi afara. Daca e obisnuit cu un astfel de program atunci va fi capabil sa se abtina pana va veni acest moment. Puiutii au nevoie de iesiri mai dese, deoarece la varste fragede nu au inca aceste reflexe bine implementate. Un caine isi afce nevoiele de obicei: la 30 de minute dupa ce a mancat, dupa o portie de joaca, dimineata dupa ce s-a trezit, seara inainte de culcare. Observati acest program si folositi-l in avantajul dumneavoastra. Nu e foarte dificil sa va invatati cainele sa faca afara. Trebuie doar sa aveti rabdare cu el si sa ii dedicati putin timp acestei lectii (cum ar fi in concediu). In 7-10 zile cainele va stii ce are de facut, iar dumneavoastra scapati de o grija.
Am gasit asta pe un site.
Sper ca te'a ajutat putin
Am avut bchon malte timp de vreo 5 ani, acum matusa mea are 3 si sta la bloc nu fac deloc mizerie, tot ce trebuie sa face este sa ii duci de mici la ora fixa afara, bineinteles ca o sa mai faca putin prin casa cand sunt pui deoarece pana la cateva luni ei nu au muschi, nu se pot abtie,( fi linistita totusi nu miroase).Dar dupa ce cresc un pic e ok.PS: cand mai fac prin casa o metoda buna este sa ii pui cu nasul acolo, nu uita sa ii duci la ora fixa pe afara Bafta
A da si veterinarul iti va spune cand se face vaccinul si la cat timp este voie sa ii faci baie, iar cat despre frig stai calma o hainuta mica pentru catei rezolva problema este in jur de vreo 50 lei sau mai ieftin
Eu am bichon frise.Recunosc ca a fost destul de greu sa-l obisnuiesc, dar a fost si vina mea.Era iarna,era micut si imi era mila sa-l scot afara, asa ca l-am obisnuit in balcon.A fost bine in perioada aia, dar mai facea si in casa.Sa nu spun ca dupa ce am terminat cu vaccinurile si am putut sa-l scot afara,nu voia sa-si faca nevoile, cum ajungea in casa facea. Daca o sa ti se intample si tie asta, cumpara-i sprayuri pentru facut nevoile (afara) si unul pentru a nu mai face in casa.Asa a invatat al meu.Rezultatele nu au fost chiar din prima zi, dupa o saptamana-doua Mizerie? DELOC! Ii faci baie cand e murdar, in general la 2-3 saptamani, sa nu-l speli cu sampon cand vine de afara, doar cu apa.Afara poti sa-l scoti cu 2 saptamani dupa ce a terminat al 2-lea vaccin.Cu siguranta de-abia astepti sa-l scoti afara,dar ai rabdare. Sunt de acord cu ce a spus @Bya,exceptand faza cu baia, poti sa-i faci baie de mic, nu la 3-4 luni. "Sunt niste prosoape ( numai stiu sigur cum se numesc)"-->se numesc covorase absorbante, chiar sunt necesare, ca sa nu ai prin toata casa numai ziare
Scuza-ma! Afara poti sa-l scoti cu 2 saptamani dupa ce a terminat al 3-LEA vaccin! **
Nelutuborda întreabă: