Buna, Andrei,
Hamsterul tau reactioneaza normal. E sperios pentru ca asa trebuie. nu este usor sa se acomodeze. Trebuie sa fii bland cu el si sa ai grija de el.
Incearca ca atunci cand bagi mana in cusca sa nu faci miscari bruste, sa ai mancare si sa ai rabdare. Stai cu mana jos, astfel incat el sa poata veni singur sa ia mancarea. El musca pentru ca se considera amenintat.
Trebuie sa fii foarte rabdator si calm si sa nu il bruschezi. Nu incerca sa il iei in mana direct, ci mai intai invata-l sa accepte sa il mangai si apoi incetul cu incetul va avea curajul sa urce la tine in palma fara probleme.
Pa.
Mancare ii dau: stafide, varza, mar, para...
Fa-ti mai mult timp pentru el
Uite cateva detalii poate te ajuta:
Sunt unele lucruri pe care e bine sa le stii inainte de a cumpara un hamster, mai ales ca acest animalut va trai pana la 4 ani alaturi de tine. Hamsterii Roborovski nu sunt recomandati pentru copii, pentru ca sunt foarte mici, rapizi si pot scapa usor. Stapanul unui astfel de hamster trebuie sa aiba multa rabdare.
Hamsterii sunt animale nocturne, asa ca e bine sa mergi la cumparaturi de hamsteri spre seara, cand e treaz, activ si-i poti observa comportamentul.
Ce trebuie sa ai in vedere cand cumperi hamsterul de la un crescator?
hamsterii sunt animale nocturne
• Sa fie vioi, sa aiba viteza de reactie si sa fie curios. Daca e fricos sau plapand, s-ar putea sa fie bolnav sau sa fi fost maltratat.
• Sa aiba ochii limpezi si stralucitori. Daca sunt cetosi sau umezi, s-ar putea sa fie bolnav, iar scurgerile prezente in zona ochiului indica o infectie.
• Sa aiba urechi curate. Daca sunt rosii sau transpirate, are paraziti, iar daca sunt rupte, inseamna ca e agresiv si ii place sa se bata.
• Sa aiba blana groasa si curata. Daca blana este subtiata sau hamsterul cheleste in unele locuri, acest lucru indica o posibila infestare cu paraziti. Hamsterii se curata singuri pentru ca le place sa fie ingrijiti, iar daca blana e murdara, ceva nu e in regula.
Cum trebuie crescuti hamsterii?
• Femelele si masculii trebuie sa fie tinuti separat, altfel s-ar putea sa duci acasa o femela gestanta. Cand cumperi un hamster, roaga vanzatorii sa verifice sexul animalului de doua ori pentru a fi sigur.
• Toate animalele trebuie sa aiba la dispozitie apa curata si proaspata, mancare si un asternut curat.
• Nu trebuie sa fie prea multi hamsteri intr-o cusca prea mica. Daca sunt prea inghesuiti, pot deveni agresivi sau stresati si va fi greu sa socializezi cu un astfel de hamster maltratat.
• Hamsterul nu trebuie sa fie prea mic; este indicat sa aiba in jur de 5-6 saptamani. Daca este prea tanar, pot aparea probleme de sanatate sau de comportament.
Majoritatea hamsterilor pitici pot fi tinuti singuri, pentru a evita orice problema. Hamsterii Roborovski sunt exceptia care intareste regula. Acestora le place compania altor animalute si sunt chiar mai vioi si mai activi daca au un prieten. Cu toate acestea, nu poti fi niciodata sigur ca se vor intelege bine. De obicei, surorile se inteleg cel mai bine. Daca tii doi masculi, pot aparea probleme.
Inainte de a cumpara un hamster asigura-te ca ai totul pregatit pentru a minimaliza efectul stresului de casa noua asupra micutului rozator.
Bun, hamsterul meu este sanatos, dar... "cum il fac sa se ataseze de mine?"