De ce e bine sa iti dresezi cainele:
* Te ajuta sa stabilesti o legatura mai stransa cu cainele tau
* Stimuleaza mental cainele
* Ii da sentimentul placut ca apartine cuiva
* Contribuie la imbunatatirea comportamentului lui
1. Daca are un comportament nedorit si vrei sa se opreasca, porunceste-i sa stea sau spune-i "Stop". In niciun caz, nu trebuie sa-l lovesti.
2. De antrenamentul cainelui nu trebuie sa se ocupe toti membrii familiei, chiar daca folosesc aceleasi comenzi verbale, pentru ca tonul si ritmul lor diferit pot induce in eroare animalul. Cu cainele trebuie sa lucreze cineva care are multa rabdare si destul timp la dispozitie. Mai tarziu, dupa ce cainele o sa invete primele comenzi, il pot testa si ceilalti din casa, cu exact aceleasi comenzi.
3. Foloseste stimulente pozitive. De fiecare data cand te asculta, lauda-l si recompenseaza-l cu ceva bun si nu-l pedepsi niciodata daca greseste sau nu se prinde ce vrei tu. Daca animalul asociaza obedienta cu ceva placut, o sa fie mai dispus sa te asculte, decat daca i-ar fi teama de pedepse. Nu abuza, insa, de bunatati de fiecare data cand catelul executa corect o comanda, pentru ca altfel nu te va asculta decat daca primeste ce vrea!
4. O comanda pe rand. Nu il invata mai multe lucruri deodata. Asteapta pana prinde prima comanda, apoi incearca sa ii arati si alta.
5. Nu tipa la el. Incearca sa iti mentii tonul vocii placut. S-a demonstrate ca unii caini raspund mai bine la comenzile facute pe un ton jucaus, bland, in timp ce altii prefera un ton mai ferm, insa tot prietenos.
6. Dreseaza-l in locuri diferite. Daca incerci sa il inveti diverse comenzi in casa, in gradina, in parc, cainele o sa se obisnuiasca sa te asculte indiferent de mediul inconjurator.
7. Dreseaza-l in timp ce va jucati. De exemplu, daca ii arunci o minge, spune-i "Stai!" inainte sa se arunce dupa minge, ca sa ti-o aduca, si spune "Vino" in timp ce se intoarce spre tine.
8. Integreaza dresajul in viata de zi cu zi. Imediat ce cainele tau invata o noua comanda, incepe sa o folosesti si in restul timpului, nu numai la sedintele de training. Spune-i "Culcat!" in timp ce treci prin sufragerie spre bucatarie si apoi da-i ceva bun. Asa te asiguri ca te va asculta in toate tipurile de situatii.
9. Nu te astepta sa iti asculte fiecare comanda, de fiecare data. Cainii sunt creaturi vii, nu roboti. Ai si ei zile mai bune si zile in care nu prea au chef si nu se concentreaza, ca si noi, oamenii, de altfel. De aceea, nu trebuie sa te superi pe animalut, dar nici nu trebuie sa te induiosezi si sa il lasi sa "chiuleasca" de la antrenament.
10. Nu lua cainele cu tine in masina, inainte de a-l fi invatat temeinic comenzile "Sezi" sau "Stai". Pentru siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic, e bine sa fii sigur(a) ca animalutul o sa stea cuminte in timpul calatoriei.
Greşeli pe care trebuie să le eviţi în dresajul câinelui
Din lipsă de timp şi din comoditate, proprietarii de câini nu exersează suficient cu animalul lor sau dimpotrivă stresează câinele cu prea multe exerciţii. „Secretul este să faci câte două antrenamente scurte pe zi, de 10-15 minute, timp în care câinele este concentrat şi exersează foarte bine. Apoi oboseşte, devine stresat şi nu va mai răspunde la fel de bine la comenzi", povesteşte Gaşpar.
Procesul de dresaj durează câteva luni în general, dar trebuie repetat pe tot parcursul vieţii câinelui, la fel cum animalul trebuie dus periodic la medicul veterinar pentru deparazitare şi control. „Daca proprietarul nu repetă măcar în joacă minimele exerciţii, câinele va uita", îi avertizează dresorul pe stăpânii de animale.
Bătaia este exclusă în procesul de dresaj. Trebuie să facem diferenţă între bătaie şi corecţie. Este bine să avertizezi câinele când a greşit, dar nu să îl baţi deoarece astfel îl îndepărtezi de lângă tine.
Chiar dacă apelezi la un dresor profesionist, este bine să te implici în procesul de dresaj, deoarece este posibil ca animalul să asculte comenzile dresorului, dar să nu aibă acelaşi comportament faţă de tine. Asistă măcar la ultimele şedinţe de dresaj al patrupedului tău şi realizează chiar tu exerciţiile pe care câinele le făcea, de obicei, cu dresorul. „Stăpânii care cred că este suficient să îţi duci câinele la dresaj ca să rezolvi problema, pot avea surprize. Varianta care mie mi se pare cea mai potrivită este ca stăpânul să se implice pe tot parcursul procesului de dresaj", spune Gaşpar.
Rase care execelează la dresaj
Procesul de dresaj nu depinde doar de cât de mult timp dedici acestei activităţi, dar şi de rasa câinelui. Rottweiler-ul, ciobănescul german sau cel belgian malinois, labradorul, golden retriever-ul sunt rase care excelează în procesul de dresaj. Dacă eşti o persoană foarte activă, poţi să alergi şi să faci mişcare cu un ciobănesc german care are o rezistenţă mare şi este rapid. Dacă, în schimb, îţi doreşti un câine pentru familie, labradorul sau golden retriever-ul sunt o alegere bună deoarece nu sunt deloc agresivi. Persoanele nevăzătoare se pot baza pe aceşti câini deoarece au simţul mirosului foarte bine dezvoltat şi îi pot ajuta foarte mult.
A doua oară când m-am întâlnit cu Gaşpar, am asistat la antrenamentul unui ciobănesc belgian malinois pe nume Tres. Stăpânii l-au luat pentru pază, de aceea sesiunea de dresaj a fost diferită de cea a rottweiler-ului Zareb. Tres nu a mai făcut trucuri şi nici nu a mai sărit peste obstacole ca Zareb. În schimb, ciobănescul belgian a executat cu mai multă rapiditate toate comenzile, a fost mai vigilent şi mai agresiv. O dată ce muşca din batonul de dresaj, dresorul putea să îl ridice în aer şi să îl învârtă fără ca animalul să îi dea drumul.
Există însă şi rase care chiar dacă poţi să lucrezi cu ele şi să ajungi la un anumit nivel de obedienţă, sunt foarte încăpăţânate şi pot scăpa de sub control. Rasele japoneze, asiatice, sau chinezeşti, cum este chow chow-ul, akita japonez, malamutul de Alaska, husky-ul siberian sunt câini puternici care de obicei participă la concursuri de tracţiune, dar nu ajung la performanţe în dresaj.
Este nevoie să dresezi câinii mici?
La a treia întâlnire cu dresorul am văzut la treabă un westie de aproape un an, foarte jucăuş. Concepţia generală că trebuie să dresezi doar câinii de talie înaltă sau cu rasele agresive este greşită. Câinii mici sunt de multe ori exuberanţi şi trebuie temperaţi prin dresaj. In parc, cătelusa Zoe s-a concentrat destul de greu sa execute comenzile dresorului, fiind mai atrasa de alti câini, sau dorind sa se joace cu persoanele care o admirau. „Câinii mici sunt simpatici şi haioşi şi de aceea, te pot manipula foarte uşor", spune Gaşpar.
Stăpâna o va duce pe Zoe la o expozitie de câini in toamnă şi de aceea a apelat la serviciile de dresaj ale lui Mircea Gaspar. Costul dresajul profesionist variază între 200 şi 400 de euro pe lună. Stăpânii au posibilitatea de a lăsa câinele în această perioadă la dresor sau de a chema specialistul acasă şi de a se implica în educarea prietenului necuvântător.
Cum să îţi înveţi câinele să bată cupa
Stabilizează câinele în poziţia şezut şi stabileşte contact vizual cu el astfel încât să te urmărească cu atenţie. Încearcă apoi să îl destabilizezi din poziţie într-o parte sau alta şi vei vedea că animalul va încerca să te oprească cu laba. Prinde-i laba în mână ta şi spune-i: Bate cupa! După mai multe repetiţii câinele va învăţa să se bucure cu tine la meciuri şi să daţi noroc.
Dresajul - un microb
Mircea Gaşpar a crescut cu animale de când era mic, dar la vârstă de 18 ani şi-a cumpărat primul câine cu pedigree, un setter englez pentru care a plătit 3500 de lei. Mulţi bani într-o perioadă când salariul mediu era doar 1500 de lei. În România, existau puţine informaţii despre dresaj, dar Gaşpar s-a înscris în Asociaţia Chinologică Română şi a participat la mai multe cursuri de pregătire cu setter-ul său englez care i-a adus multe premii. „Pentru mine dresajul câini a fost că un microb şi în acelaşi timp cea mai bună terapie. La -10 grade iarna şi la plus 40 de grade vara, mă bucur mereu să pot petrece timp în natură şi să lucrez cu animalele", mărturiseşte Gaşpar.
De-a lungul timpului a avut mai multe degete bandajate, un Akita i-a mâncat telefonul mobil, iar un alt câine i-a ros picioarele de la masa din bucătărie. Sunt doar câteva experienţe pe care şi le-a asumat şi nu se vede făcând altă meserie. În prezent, nu mai are un câine personal, dar în apartamentul său este mereu un alt câine cu care stă seara alături şi se uită la televizor. „Eu sunt precum un cizmar sau un croitor care nu are pantofi sau pantaloni pentru el, dar face pentru ceilalţi", spune dresorul.
Sa ai un catel poate fi o adevarata placere, dar ce te faci atunci cand acesta nu te asculta deloc? Urmand cativa pasi simpli poti face din catelul tau un adevarat geniu.
Prima si cea mai simpla comanda atat pentru tine cat si pentru catelul tau este comanda "sezi".Ca sa execute aceasta comanda, trebuie sa ai in mana ceva care lui ii place foarte mult(o jucarie preferata sau o bucatica de carne fiarta)si in timp ce-i repeti comanda "sezi" sa treci jucaria sau bucata de carne pe deasupra capului lui si instinctiv el se va aseza in pozitia dorita de tine.Ca sa ai rezultate bune trebuie sa lucrezi aceasta comanda zilnic cu el, dar nu mai mult de 5-10 minute pentru ca se va plictisi.
Cea de-a doua comanda este "culcat".Ca sa realizezi aceasta comanda,il pui intai sa faca "sezi". Apoi, te pui in fata lui si lasi mana in care ai o bucatica de carne sau o jucarie inspre podea, astfel incat el se va intinde spre lucrul din mana ta si va realiza si comanda.In timpul in care faci cu el acest exercitiu sa nu uiti sa-i repeti mereu comanda pentru ca astfel el s-o memoreze.
Ca sa-l inveti sa vina la tine atunci cand il strigi trebuie sa faci urmatorul exercitiu.Te duci impreuna cu cainele tau intr-un loc mai retras din parc(ca sa nu-i fie distrasa atentia in timpul exercitiului) si il lasi sa se plimbe,sa miroasa…dupa care il chemi la tine(chiar daca nu vine de prima oara cand l-ai chemat nu te duce dupa el,ci doar striga-l din nou, mai ferm)In momentul in care a venit fie il mangai si ii spui "bravo", fie ii dai o mica recompensa care fie vorba intre noi le place mult mai mult.
Statul singur acasa poate innebuni pe oricine, mai ales pe un pui de catel care nu poate intelege ca cei mari mai au si alte lucuri de facut.Asa ca el, ca sa te pedepseasca pentru faptul ca l-ai "parasit" de dimineata incepe sa rearanjeze intraga casa sau daca ai noroc, doar o camera.Degeaba ii lasi inainte sa pleci toate jucarelele, el tot se incapataneaza sa-ti arate cine-i sefu’.Ca sa rezolvi aceasta problema procedezi in felul urmator : te duci si cumperi un os mare de vita si rogi macelarul sa-i taie ambele capete astfel incat sa nu ramana aschii. Apoi fierbi osul foarte bine pana cand iese maduva, dupa care iei o bucata de carne cruda si o bagi in os, exact la mijloc astfel incat cainele sa nu ajunga la ea.Acest os il va tine ocupat toata ziua in incercarea de a scoate carnita si nu va mai avea timp sa faca prostioare. Seara insa scoti de acolo bucata de carne si i-o dai ca sa simta ca a meritat efortul de a sta cuminte.
O alta problema cu care se confrunta proprietarii de cainii este trasul in lesa atunci cand ies cu patrupedele la plimbare. Unii catei trag atat de tare in lesa incat ai impresia ca a iesit catelul cu stapanul la plimbare si nu invers J. Ceea ce trebuie sa faci ca sa-l dezveti de acest obicei este foarte simplu : de fiecare data cand iesiti la plimbare si el incepe sa traga, schimba directia de mers luand-o in directia opusa lui si vei vedea ca va veni dupa tine.Repeta figura de cateva ori si vei constata diferenta.Tot pentru a-l invata sa mearga la pas, atunci cand observi ca incepe sa te plimbe el pe tine, tragi brusc de lesa si in acelasi timp ii dai comanda „pas".
Uneori poti sa-ti dresezi cainele si in timp ce va jucati.Astfel pentru a-l invata sa aporteze sau sa aduca anumite obiecte la cerere,ii arunci pur si simplu o minge sau un bat,dandu-i comanda aport" sau „adu"., ceea ce el va si face.
De asemenea pentru a-l invata sa de-a laba, il pui in pozitia de sezi si la inceput, pana se invata ii iei laba cu o mana si spui „da laba". Dupa ce mai invata il bati putin pe picior si spui „da laba".Nu uita sa-l recompensezi de fiecare data cand executa un exercitiu corect.
Cam atat pentru inceput. Urmeaza ca intr-un alt articol sa trecem la prezentarea si altor tehnici de dresaj.Nu uitati : pentru rezultate foarte bune trebuie sa aveti multa rabdare, sa perseverati chiar daca exercitiile nu va vor iesi de la inceput(intotdeauna inceputul este mai greu), sa nu va descurajati si nu in ultimul rand, sa nu uitati ca fiecare caine are personalitatea lui si de aceea fiecare va raspunde in mod diferit la tehnica de dresaj(unii invata mai repede, altii mai incet; unii se plictisesc mai repede decat altii etc.)
Aseaza-te in fata cainelui, pentru ca acesta sa-si concentreze toata atentia asupra ta. Ia o recompensa si tine-o in fata nasului sau, dar fii atent insa, sa nu ti-o ia din mana prea repede. Cu o voce calma spune-i incet numele, apoi da-i comanda „sezi". In acelasi timp misca incet mana in care ai recompensa in asa fel incat sa ajunga deasupra capului. Daca animalul nu se aseaza, cu cealalta mana apasa-l incet pe partea dinspre coada, pentru a-i arata ce are de facut. Continua sa tii recompensa langa nasul acestuia. Daca o ridici prea sus, catelul va sari pentru a ajunge la ea. Imediat ce cainele s-a asezat jos, lauda-l si da-i recompensa. De fiecare data cand se aseaza continua sa-i dai o recompensa. Dupa ce ii dai recompensele il poti mangaia si rasfata, deoarece in caz contrar este posibil sa se ridice din pozitie. Repeta zilnic, timp de 5-10 minute. Continua sa ii dai recompense pana cand va invata sa asculte comanda, de fiecare data cand i-o spui. Cand esti sigur ca a invatat sa raspunda comenzii, da-i recompense doar ocazional.
Pentru comanda culcat, se procedeaza asemanator, incepand din pozitia sezut, deoarece va fi mai usor sa incepi antrenamentul de acolo. Tine recompensa in fata cainelui, aproape de nas, si spune-i comanda „culcat". Misca gustarea, incet, in jos pana ajungi la podea, apoi trage-o spre tine formand un „L". Catelul iti va urma mana, pentru a lua gustarea asezandu-se in pozitia „culcat". In cazul in care cainele nu se apleaca, apasa-l usor pe spate, in zona gatului. Procedati la fel si pentru asteptare. Din pozitia culcat puneti la intervale mici de 2-3 secunde bucati mici din mancarea preferata a cainelui intre labe pe pamant, spunandu-i "asteapta" si pacalindu-l cateodata ducand mana goala spre locul indicat.
Fiecare moment de joaca pe care il petreci cu cainele tau, poate consitui si un moment de invatatura. Sa va folositi de dorinta lui de cunoastere asa incat sa formati reflexe care va vor avantaja mai tarziu.
Cand lucrezi cu el, nu ridica vocea, deoarece obtii exact contrariul a ceea ce doreai sa faca si vei avea un caine mai stresat in locul unuia mai dresat.
Evita ca patrupedul sa devina conducatorul, iar tu, stapanul lui, executantul. Un caine neascultator ajunge repede in necaz -- vaneaza masini si oameni, iti distruge proprietatea, latra intr-atat incat sa ajungi sa ai probleme cu vecinii.
Un caine care nu a ajuns sa-si atinga intregul potential de dresaj isi pierde usor interesul pentru antrenamente. Asta presupune ca stapanul nu face lectiile suficient de atractive, de dinamice si de "jucause".
Multi proprietari, din lipsa de timp sau rabdare, sunt multumiti daca au un caine care stie sa raspunda cand isi aude numele ori se opreste din latrat cand striga la el. Sa nu cazi in aceasta capcana -- animalul tau de companie e foarte inteligent si capabil sa invete mult mai mult.
Nefructificarea intregului sau potential, cel putin in cazul cainilor, are ca rezultat adeseori afectiuni nevrotice din cauza plictiselii care se instaleaza treptat. Cainii in cauza socializeaza defectuos, distrug mobilier sau se automutileaza.
Un alt element de care sa tii seama este necesitatea repetitiei fiecarui nou element. Reluarile de cat mai multe ori sunt o prioritate, pana se ajunge la executie aproape automata. Nu te apuca sa-ti inveti patrupedul alte lucruri noi pana ce nu le-a aprofundat pe cele deja incercate. Daca, spre exemplu, ii spui sa se aseze si nu o face, nu te lasa. Stai si tu cu el, arata-i si pune-l sa execute pana intelege ce trebuie sa faca. Pentru asta, daca trebuie sa-l obligi apasandu-l cu mana, nu te sfii. Insoteste comanda cu miscarile necesare pentru a-l determina sa execute ce i se spune, pentru a obtine postura dorita, dupa care recompenseaza-l urgent cu un pic de timp liber pentru joaca sau cu laude verbale pentru executie corecta. Coerenta in ceea ce faci este cheia in formarea deprinderilor corespunzatoare. Repetitia e necesara si aduce eficienta
Am si eu o catea de lup! Dresajul trebuie inceput de la o varsta frageda.Prima data doar comnzile usoare sezi, rostogoleste-te etc. Eu asa am facut...