La 5 luni sunt cam maturi, dar prin munca se mai pot indrepta cateva lucruri. In mare vorbind, cam ce trebuie facut este sa petreci foarte mult timp alaturi de el ( vorbesc de unul singur), si cand zic 'alaturi de el' nu zic sa stai si sa-l privesti ci sa iei contact cu el. Incearca sa bagi mana usor in cusca si convinge-l sa se suie pe deget ( chiar daca te va ciupi de vreo 2 ori la inceput, e normal, e speriat si incearca sa se apere cum stie mai bine ), si pe mine ma ciupea la inceput. Ideea este ca el sa se acomodeze cu tine in preajma lui. Incearca sa faci de multe ori faza cu urcatul pe deget, pentru ca intr-un final ti se va urca pe deget pentru ca te cunoaste si stie ca nu reprezinti un pericol pentru el. in acelasi timp cat incerci faza cu urcatul, poti incerca sa le imiti cantecul lor, cat poti tu de bine, astfel incat atunci cand va auzi sunetul produs de tine, va veni la tine ( asta e metoda verificata, era amuzant atunci cand papagalul meu era in sufragerie si eu eram la bucatarie, faceam acel sunet si venea imediat pe umarul meu ). dupa ce faci faza cu degetul in cusca, daca simti ca s-a acomodat cu tine, ai putea incerca sa ii dai drumul prin casa ( al meu statea prin casa vreo 10-12 ore pe zi, cand simtea nevoia de mancare sau apa, se ducea singur la cusca, "se alimenta" dupa care iesea iar la 'plimbare' ), daca il lasi prin casa, la fel poti proceda, sa te duci sa il iei pe deget sau pe umar, pentru a se obisnui cu tine in noul decor, poti incerca sa faci acel sunet pentru a vedea daca si-a format reflexul de a veni la tine. Nu prea sunt multe de spus, ca orice animal de casa, are nevoie de foarta multa atentie, il poti compara cu un Labrador, pentru ca si acesta necesita multa atentie din partea stapanului. Dar ti-am zis, la 5 luni e cam greu, al meu deja la 5 luni era domesticit, fiind aproape dependent de mine in special, cand veneam acasa, auzea usa de la intrare si se zbatea in cusca ca un caine cand vine stapanul acasa.
Acum mai e ceva important, daca cei 3 au stat in aceeasi cusca, e si mai greu, pentru ca s-au obisnuit unii cu altii si cineva din afara "grupului" isi face loc cu greu ( aproape imposibil ) printre ei, acel "cineva" fiind tu, sau chiar alt papagal. Primii mei papagali, au fost o pereche de mascul-femela, si nu am putut sub nicio forma sa ma apropii de ei, abia daca atingeam cusca si deja sareau la ciupit. Asa ca idee, cand al meu era pui, imi petreceam cu el cam 2-3 ore pe zi, nu puteam mai mult ca aveam scoala.
Scuze daca am facut greseli de scriere, m-am grabit si nu am mai verificat.
Si eu am 2 perusi au 3 ani si acum cateva luni vorbeam cu ei si in timp ce vorbeam cu ei tine-am mana in colivie incetu cu incetu am aprobiat mana de ei bineinteles prima oara s-au speriat dar apoi i-am atins cu degetu pe piept si de o data s-a urcat pe el apoi l-am scos din colivie si a stat putin pe deget apoi a zburat. facand asta mereu s-a invatat
Eu am perusi de vreo 5-6 poate chiar 7 ani si nu pot sa-i imblanzesti :/ dar incearca sa ridici tonul cand nu te asculta si daca asta nu merge dupa ce ai facut de o groaza de ori, ridicate si du-te la cusca lor si da cu palma in cusca ca si cum nu te asculta un bebe si ii dai una la fund
In primul rand obisnuieste-i cu mana ta. Baga mana in cusca si pune-le acolo bunatati sau incearca sa le dai chiar din palma ceva bun. Dupa ce se obisnuiesc cu mana o sa se urce pe tine.
Sa nu-ti fie frica atunci cand bagi mana in cusca. Ei nu sunt rai.
Si stai pe langa ei, vorbeste-le si alinta-i. Sa te vada mereu langa ei, sa stie ca esti stapana casei si nu le faci rau.
Trebuie sa vorbesti mereu cu ei si sa ii lasi liberi prin casa. Sa prinzi unul incetisor mana si incet, incet sa il lasi sa mearga pe degetul tau. Sa le dai mancare din palma, sa-i lasi sa stea pe umarul tau si se vor obisnuii.Si cel mai important este sa nu tipi la ei cand te ciup, sa-i lasi sa te ciupa. Cand vor vedea ca nu le faci rau, se vor acomoda!
E foarte simplu! Seara, dupa ce se intuneca afara stinge becul si ia un papagal. Tine-l pe deget apoi lumineaza putin cate putin in fiecare noapte. Eu am un papagal care a invatat in jumatate de ora. Cu timpul se va acomoda cu tine!