| pintexim a întrebat:

Cum poti sa ai grija de un pui de pisica de 3 zile mama ei ia abandonat iar frati lui au murit din cauz frigului si pentru ca nu au mancat eu lu asta i-am dat de mancare cu un biberon dar ce trebuie sa- mai fac?

Răspuns Câştigător
| Andrascumpa a răspuns:

Buna, si eu am avut aceeasi problema ca si tine! Mama unei prietene e medic-veterinar si mi-a spus multe lucruri pentru inceputbig grina-i lapte proaspat cu seringa sau biberonul seringa e necesara daca nu vrea sa manance deloc. Tine-l la caldura sa nu il scoti afara ca ia microbi si se inbolnaveste! Nu ii da mancare de pisici deocamdata si sa nu ii dai iaurt ca face viermisori...Sa ii cumperi o cutiuta cu nisip pentru cand se va face mai mare.Sa nu il|o lasi in comun cu alte animale pisici sau caini.Acorda-i atentie daca ai intrebari sau vrei sfaturi ID-ul meu este anda_bad_girl@yahoo.com ar fi super daca de la 1-2-3 saptamani ai pune-o sa exploreze casa sa mai faca miscare.Mai vorbim pe messenger daca vrei. Sper ca te-am ajutat!

8 răspunsuri:
| StefaNnNNN99N a răspuns:

Da-i mancare cu biberonul iar cand se face mai mare pe la 1 saptamana 2-3, incearca sa ii dai si mancare...(adica incearca cu o conserva pentru pisici). Sper ca te-am ajutatwinking

| NoobOrPro a răspuns:

Niste lapte cu biberon,

| pwp a răspuns:

Continua cu biberonul inca cateva zile. apoi da-i si mancare mai solida..ciorba...supa happy

| MonicaPis a răspuns:

Mancare moale pe la 6 saptamana asa pana atunci dai cu biberonu bafta

| Ramona000 a răspuns:


nouă pisicuţă acasă

Pisicuţele sunt animale simpatice şi inteligente. Fermecătoare şi iubitoare, pisicuţele sunt independente şi nu se pot adapta oricărui stil de viaţă. Permiteţi-i noii dumneavoastre pisicuţe să îşi caute un spaţiu nou, un loc nou de dormit, o nouă litieră cu nisip, dar însoţiţi-o permanent. Oferiţi-i hrană, apă şi vegheaţi-o până se linişteşte şi adoarme. Nu o lăsaţi să se sperie şi nu o trataţi ca pe o jucărie. În această perioadă, pisicuţa va fi supusă stresului pentru că se află într-un mediu nou, fără mamă, fraţi sau surori. Aşadar, mângâiaţi-o, pregătiţi-i un aşternut cald şi o jucărie pufoasă.

Locul de dormit

Joaca dinainte de culcare va asigura un somn bun atât pisicuţei, cât şi întregii familii. Pisicuţele adoră sentimentul de căldură, în special atunci când moţăie. Un aşternut primitor este de fapt tot ce contează după o zi lungă de căutări. Amenajaţi-i culcuşul într-un loc liniştit şi ferit de curent. Ţineţi minte, pisicuţa dumneavoastră este un animal, nu o jucărie. Respectaţi-o şi acordaţi-i suficient timp pentru somn.




Exersarea folosirii toaletei


Pisicile sunt animale foarte curate, iar noii pisicuţe trebuie să îi arătaţi la ce tip de comportament vă aşteptaţi din partea ei. Aşezaţi litiera cu nisip pentru pisici într-un loc uşor accesibil, care nu se află în apropierea recipientului de hrană şi curăţaţi-l în mod regulat. Achiziţionaţi lopăţică pentru curăţarea vasului. După masă şi după somn, duceţi-vă pisicuţa la litieră şi aşteptaţi să îşi facă nevoile. Dacă aveţi grădină, familiarizaţi-o treptat cu împrejurimile şi pisicuţa îşi va alege singură locul unde doreşte să îşi facă nevoile.







Alimentaţia

Pisicuţele au nevoie de mai multe mese pe zi. Interesaţi-vă cu ce s-a hrănit pisicuţa înainte sosirii în noul cămin şi continuaţi să o hrăniţi cu aceleaşi alimente încă una-două zile. Dacă doriţi să treceţi la un nou tip de hrană, amestecaţi hrana nouă cu cea veche şi măriţi treptat cantitatea de hrană nouă.

Cea mai bună alegere este hrana superpremium, perfect echilibrată şi alcătuită din toate ingredientele necesare pentru o creştere şi o dezvoltare sănătoasă a pisicuţei.

Pisicuţele iubesc laptele, dar acesta, din cauza nivelului ridicat de lactoză pe care-l conţine, le va produce diaree. Ca şi variantă alternativă, din magazinele MAXIPET puteţi să-i cumpăraţi pisicuţei dumneavoastră o formulă specială de lapte pentru pisici. Pisicuţa trebuie să aibă în permanenţă apă proaspătă. Pisicuţele adoră şi delicatesele, dar acestea trebuiesc date în cantitate limitată, în conformitate cu instrucţiunile de pe ambalaj. Cumpăraţi recipiente pentru hrană şi apă şi curăţaţi-le periodic.





Igiena dentară

Dinţii sănătoşi sunt un element esenţial în viaţa pisicuţei dumneavoastră. Multe pisici adulte suferă din cauza plăcii dentare, ea putând fi îndepărtată în clinicile veterinare. Periatul dinţilor cu o pastă specială şi o periuţă de dinţi pentru pisici previne depunerea plăcii dentare. Nu folosiţi propria pastă de dinţi; în cazul ingerării aceasta poate avea efecte nocive pentru pisicuţă. De asemenea, placa dentară poate fi prevenită şi cu ajutorul hranei uscate, ale cărei crochete ajută la eliminarea mecanică a acesteia.


Baia şi perierea

Se recomandă perierea zilnică a pisicii, mai ales dacă aceasta are blană lungă. Prin periere veţi îndepărta firele de păr deja desprinse, impurităţile şi praful. Perierea ajută inclusiv la prevenirea formării ghemelor de păr din intestin.

Baia nu este obligatorie, dar dacă pisica are blana lungă, atunci procedeul de îmbăiere efectuat de câteva ori pe an va ajuta la pieptănarea şi protejarea blănii. La MAXI PET puteţi achiziţiona şampoane speciale pentru pisici, precum şi şampoane pentru spălare uscată. Dacă pisicuţa este obişnuită cu baia de la o vârstă fragedă, aceasta o va accepta cu bucurie. După baie, uscaţi bine blana pisicuţei şi periaţi-o.









Exerciţii şi jocuri

Pisicuţele au nevoie de mişcare pentru a fi într-o formă bună. De asemenea, ele adoră să zgârie, deoarece în acest mod îşi ascut ghearele. Ca să vă protejaţi mobilierul, cumpăraţi-i pisicuţei unul sau mai multe suporturi pentru ascuţirea ghearelor pentru ca pisicuţa să poată zgâria în voie şi pentru a-i oferi acesteia o varietate de locuri de joacă. Aceste suporturi sunt de diferite forme si mărimi, cu mai multe etaje, tuneluri, având locuri special create pentru odihnă, relaxare, dar şi un adevărat stimul şi o sursă inepuizabilă de veselie. Iar jucăriile, de exemplu figurine, şoricei şi mingi, sunt ideale pentru distracţia animalului dumneavoastră de companie.

Vaccinarea

Pisicuţele trebuie imunizate cu vaccinuri polivalente împotriva infecţiilor virale. Acesta trebuie efectuat în jurul vârstei de 9 săptămâni, cu rapel la 3-4 săptămâni. Pisicuţele mai mari de 3 luni pot fi vaccinate şi antirabic. După vaccinarea de bază, este suficient să vă vaccinaţi pisicuţa o singură dată pe an.

Deparazitarea

Cei mai frecvenţi paraziţi intestinali la pisici sunt Toxocara cati şi Toxascaris leonina. De obicei, aceştia au o lungime de 5-10 cm, au culoare albă sau uşor maronie şi au aspect de spaghete. Dacă infestarea este puternică, pisica îi va vomita sau îi va elimina întregi prin fecale.




Pe lângă problemele de ordin digestiv, infestarea cu viermişori poate să afecteze grav starea generală a organismului. La pisicuţele contaminate cu astfel de paraziţi intestinali se observă existenţa unui abdomen rotund şi umflat şi o senzaţie permanentă de foame. Din acest motiv, pisicilor de apartament trebuie să li se efectueze dehelmintizarea şi curăţarea vasului cu nisip pentru eliminarea condiţiilor de dezvoltare a larvelor. De asemenea, este esenţial să se acţioneze preventiv împotriva puricilor pentru că aceştia sunt purtătorii unor specii de paraziţi intestinali. Din fericire, există medicamente eficiente împotriva paraziţilor intestinali. În oferta de la MAXI PET se recomandă produsele pentru dehelmintizarea pisicii sub formă de cremă (Banminth) sau comprimate (Pratel, Drontal cat, Verpanyl).






Puricii şi căpuşele

Pisicuţa poate lua căpuşe de oriunde. Pentru o îndepărtare completă, pe lângă pisicuţă, trebuie să deparazitaţă întreaga locuinţă – covoare, draperii, spaţii greu accesibile, parchet, cuverturi şi culcuşul pisicuţei. Este foarte important ca pisicuţei să i se administreze simultan tratament împotriva endoparaziţilor şi a ectoparaziţilor, pentru că puricii transmit unele forme de tenii, lucru ce va influenţa dezvoltarea ulterioară. Dacă aveţi mai multe animale de companie în casă, noi vă sfătuim să le deparazitaţi concomitent pe toate.

Căpuşele pot fi îndepărtate cu penseta, iar de la MAXI PET puteţi să achiziţionaţi şi pensete speciale pentru extragerea căpuşelor. Aveţi grijă să extrageţi în totalitate căpuşele. Nu folosiţi penseta doar pentru tragere, ci rotiţi-o uşor. Puteţi să utilizaţi şi anumite insecticide nedăunătoare pisicilor, după care aşteptaţi să cadă singure căpuşele. Ca mijloc auxiliar, puteţi folosi şi metoda cu ulei sau alcool.







Castrarea / sterilizarea

Sterilizarea pisicilor dumneavoastră prezintă avantaje, dar şi dezavantaje. Animalele sterilizate duc o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă faţă de cele cu organe de reproducere active, indiferent dacă sunt pisici de apartament sau pisici de curte. Sterilizarea femelelor se recomandă din punct de vedere veterinar pentru că împiedică reproducerea şi păstrează sănătatea animalului. Media de viaţă a unei pisici sterilizate este dublă, aceasta trăind până la 14-18 ani. Masculul castrat nu îşi mai marchează teritoriul prin casă şi nu va mai produce mirosuri neplăcute. De asemenea, el nu va mai avea nevoie să vagabondeze şi să se lupte.

S-a înrădăcinat părerea că animalele castrate devin mai grase, mai leneşe sau depresive, dar adevărul este că devin aşa din cauza hrănirii exagerate, a lipsei jocului şi a mişcării, nu din cauza sterilizării.

Rezultatul castrării/sterilizării poate fi doar unul singur – un cămin mai frumos şi mai fericit, pentru că energia pe care pisica ar fi consumat-o pentru găsirea unui partener va fi îndreptată spre om şi spre relaţia cu acesta. În ceea ce priveşte schimbările comportamentale, din cauza reducerii nivelului de hormoni sexuali, pisicile devin mai liniştite, mai ascultătoare şi, cel mai important, vor sta preponderent în apropierea casei, evitându-se pierderea sau contactarea unor boli care pot fi chiar zoonoze (transmisibile omului). La femele, sterilizarea previne apariţia tumorilor glandei mamare şi infectarea uterului, dar şi a stresului pe care graviditatea îl poate presupune.

Din cauza reducerii activităţii după operaţie, pisicile sterilizate sunt predispuse la depăşirea greutăţii normale, în special dacă mănâncă aceeaşi cantitate de hrană ca şi înainte. Din acest motiv, postoperator şi pentru întreţinerea condiţiei fizice recumandăm o hrană specială pentru pisici sterilizate.

Castrarea/sterilizarea este astăzi un procedeu de rutină care se efectuează în majoritatea clinicilor veterinare.

Pentru o vizită fără griji la medicul veterinar, achiziţionaţi un coş de transport pentru pisică, în care aceasta se va simţi în siguranţă pe durata deplasării cu automobilul sau cu alte mijloace de transport.



Tot ceea ce aveţi nevoie pentru pisicuţa dumneavoastră

În magazinele MAXI PET puteţi găsi tot ceea ce este necesar pentru un început fericit al vieţii pisicuţei dumneavoastră. Dacă sunteţi bine pregătiţi, pisicuţa se va integra mai uşor în familie. Pentru a vă ajuta, am pregătit o listă de cumpărături:







• Hrană pentru pisici

• Delicatese pentru pisici

• Vitamine pentru pisici

• Pătuţ

• Jucării

• Suport pentru ascuţirea ghearelor

• Litieră pentru pisici

• Nisip pentru pisici




• Lopăţică pentru curăţarea litierei

• Recipiente pentru hrană şi apă

• Perie

• Zgardă

• Coş de transport

• Periuţă şi pastă de dinţi

• Produse antiparazitare externe

• Produse antiparazitare interne

| Ramona000 a răspuns:

Nouă pisicuţă acasă

Pisicuţele sunt animale simpatice şi inteligente. Fermecătoare şi iubitoare, pisicuţele sunt independente şi nu se pot adapta oricărui stil de viaţă. Permiteţi-i noii dumneavoastre pisicuţe să îşi caute un spaţiu nou, un loc nou de dormit, o nouă litieră cu nisip, dar însoţiţi-o permanent. Oferiţi-i hrană, apă şi vegheaţi-o până se linişteşte şi adoarme. Nu o lăsaţi să se sperie şi nu o trataţi ca pe o jucărie. În această perioadă, pisicuţa va fi supusă stresului pentru că se află într-un mediu nou, fără mamă, fraţi sau surori. Aşadar, mângâiaţi-o, pregătiţi-i un aşternut cald şi o jucărie pufoasă.

Locul de dormit

Joaca dinainte de culcare va asigura un somn bun atât pisicuţei, cât şi întregii familii. Pisicuţele adoră sentimentul de căldură, în special atunci când moţăie. Un aşternut primitor este de fapt tot ce contează după o zi lungă de căutări. Amenajaţi-i culcuşul într-un loc liniştit şi ferit de curent. Ţineţi minte, pisicuţa dumneavoastră este un animal, nu o jucărie. Respectaţi-o şi acordaţi-i suficient timp pentru somn.




Exersarea folosirii toaletei


Pisicile sunt animale foarte curate, iar noii pisicuţe trebuie să îi arătaţi la ce tip de comportament vă aşteptaţi din partea ei. Aşezaţi litiera cu nisip pentru pisici într-un loc uşor accesibil, care nu se află în apropierea recipientului de hrană şi curăţaţi-l în mod regulat. Achiziţionaţi lopăţică pentru curăţarea vasului. După masă şi după somn, duceţi-vă pisicuţa la litieră şi aşteptaţi să îşi facă nevoile. Dacă aveţi grădină, familiarizaţi-o treptat cu împrejurimile şi pisicuţa îşi va alege singură locul unde doreşte să îşi facă nevoile.







Alimentaţia

Pisicuţele au nevoie de mai multe mese pe zi. Interesaţi-vă cu ce s-a hrănit pisicuţa înainte sosirii în noul cămin şi continuaţi să o hrăniţi cu aceleaşi alimente încă una-două zile. Dacă doriţi să treceţi la un nou tip de hrană, amestecaţi hrana nouă cu cea veche şi măriţi treptat cantitatea de hrană nouă.

Cea mai bună alegere este hrana superpremium, perfect echilibrată şi alcătuită din toate ingredientele necesare pentru o creştere şi o dezvoltare sănătoasă a pisicuţei.

Pisicuţele iubesc laptele, dar acesta, din cauza nivelului ridicat de lactoză pe care-l conţine, le va produce diaree. Ca şi variantă alternativă, din magazinele MAXIPET puteţi să-i cumpăraţi pisicuţei dumneavoastră o formulă specială de lapte pentru pisici. Pisicuţa trebuie să aibă în permanenţă apă proaspătă. Pisicuţele adoră şi delicatesele, dar acestea trebuiesc date în cantitate limitată, în conformitate cu instrucţiunile de pe ambalaj. Cumpăraţi recipiente pentru hrană şi apă şi curăţaţi-le periodic.





Igiena dentară

Dinţii sănătoşi sunt un element esenţial în viaţa pisicuţei dumneavoastră. Multe pisici adulte suferă din cauza plăcii dentare, ea putând fi îndepărtată în clinicile veterinare. Periatul dinţilor cu o pastă specială şi o periuţă de dinţi pentru pisici previne depunerea plăcii dentare. Nu folosiţi propria pastă de dinţi; în cazul ingerării aceasta poate avea efecte nocive pentru pisicuţă. De asemenea, placa dentară poate fi prevenită şi cu ajutorul hranei uscate, ale cărei crochete ajută la eliminarea mecanică a acesteia.


Baia şi perierea

Se recomandă perierea zilnică a pisicii, mai ales dacă aceasta are blană lungă. Prin periere veţi îndepărta firele de păr deja desprinse, impurităţile şi praful. Perierea ajută inclusiv la prevenirea formării ghemelor de păr din intestin.

Baia nu este obligatorie, dar dacă pisica are blana lungă, atunci procedeul de îmbăiere efectuat de câteva ori pe an va ajuta la pieptănarea şi protejarea blănii. La MAXI PET puteţi achiziţiona şampoane speciale pentru pisici, precum şi şampoane pentru spălare uscată. Dacă pisicuţa este obişnuită cu baia de la o vârstă fragedă, aceasta o va accepta cu bucurie. După baie, uscaţi bine blana pisicuţei şi periaţi-o.









Exerciţii şi jocuri

Pisicuţele au nevoie de mişcare pentru a fi într-o formă bună. De asemenea, ele adoră să zgârie, deoarece în acest mod îşi ascut ghearele. Ca să vă protejaţi mobilierul, cumpăraţi-i pisicuţei unul sau mai multe suporturi pentru ascuţirea ghearelor pentru ca pisicuţa să poată zgâria în voie şi pentru a-i oferi acesteia o varietate de locuri de joacă. Aceste suporturi sunt de diferite forme si mărimi, cu mai multe etaje, tuneluri, având locuri special create pentru odihnă, relaxare, dar şi un adevărat stimul şi o sursă inepuizabilă de veselie. Iar jucăriile, de exemplu figurine, şoricei şi mingi, sunt ideale pentru distracţia animalului dumneavoastră de companie.

Vaccinarea

Pisicuţele trebuie imunizate cu vaccinuri polivalente împotriva infecţiilor virale. Acesta trebuie efectuat în jurul vârstei de 9 săptămâni, cu rapel la 3-4 săptămâni. Pisicuţele mai mari de 3 luni pot fi vaccinate şi antirabic. După vaccinarea de bază, este suficient să vă vaccinaţi pisicuţa o singură dată pe an.

Deparazitarea

Cei mai frecvenţi paraziţi intestinali la pisici sunt Toxocara cati şi Toxascaris leonina. De obicei, aceştia au o lungime de 5-10 cm, au culoare albă sau uşor maronie şi au aspect de spaghete. Dacă infestarea este puternică, pisica îi va vomita sau îi va elimina întregi prin fecale.




Pe lângă problemele de ordin digestiv, infestarea cu viermişori poate să afecteze grav starea generală a organismului. La pisicuţele contaminate cu astfel de paraziţi intestinali se observă existenţa unui abdomen rotund şi umflat şi o senzaţie permanentă de foame. Din acest motiv, pisicilor de apartament trebuie să li se efectueze dehelmintizarea şi curăţarea vasului cu nisip pentru eliminarea condiţiilor de dezvoltare a larvelor. De asemenea, este esenţial să se acţioneze preventiv împotriva puricilor pentru că aceştia sunt purtătorii unor specii de paraziţi intestinali. Din fericire, există medicamente eficiente împotriva paraziţilor intestinali. În oferta de la MAXI PET se recomandă produsele pentru dehelmintizarea pisicii sub formă de cremă (Banminth) sau comprimate (Pratel, Drontal cat, Verpanyl).






Puricii şi căpuşele

Pisicuţa poate lua căpuşe de oriunde. Pentru o îndepărtare completă, pe lângă pisicuţă, trebuie să deparazitaţă întreaga locuinţă – covoare, draperii, spaţii greu accesibile, parchet, cuverturi şi culcuşul pisicuţei. Este foarte important ca pisicuţei să i se administreze simultan tratament împotriva endoparaziţilor şi a ectoparaziţilor, pentru că puricii transmit unele forme de tenii, lucru ce va influenţa dezvoltarea ulterioară. Dacă aveţi mai multe animale de companie în casă, noi vă sfătuim să le deparazitaţi concomitent pe toate.

Căpuşele pot fi îndepărtate cu penseta, iar de la MAXI PET puteţi să achiziţionaţi şi pensete speciale pentru extragerea căpuşelor. Aveţi grijă să extrageţi în totalitate căpuşele. Nu folosiţi penseta doar pentru tragere, ci rotiţi-o uşor. Puteţi să utilizaţi şi anumite insecticide nedăunătoare pisicilor, după care aşteptaţi să cadă singure căpuşele. Ca mijloc auxiliar, puteţi folosi şi metoda cu ulei sau alcool.







Castrarea / sterilizarea

Sterilizarea pisicilor dumneavoastră prezintă avantaje, dar şi dezavantaje. Animalele sterilizate duc o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă faţă de cele cu organe de reproducere active, indiferent dacă sunt pisici de apartament sau pisici de curte. Sterilizarea femelelor se recomandă din punct de vedere veterinar pentru că împiedică reproducerea şi păstrează sănătatea animalului. Media de viaţă a unei pisici sterilizate este dublă, aceasta trăind până la 14-18 ani. Masculul castrat nu îşi mai marchează teritoriul prin casă şi nu va mai produce mirosuri neplăcute. De asemenea, el nu va mai avea nevoie să vagabondeze şi să se lupte.

S-a înrădăcinat părerea că animalele castrate devin mai grase, mai leneşe sau depresive, dar adevărul este că devin aşa din cauza hrănirii exagerate, a lipsei jocului şi a mişcării, nu din cauza sterilizării.

Rezultatul castrării/sterilizării poate fi doar unul singur – un cămin mai frumos şi mai fericit, pentru că energia pe care pisica ar fi consumat-o pentru găsirea unui partener va fi îndreptată spre om şi spre relaţia cu acesta. În ceea ce priveşte schimbările comportamentale, din cauza reducerii nivelului de hormoni sexuali, pisicile devin mai liniştite, mai ascultătoare şi, cel mai important, vor sta preponderent în apropierea casei, evitându-se pierderea sau contactarea unor boli care pot fi chiar zoonoze (transmisibile omului). La femele, sterilizarea previne apariţia tumorilor glandei mamare şi infectarea uterului, dar şi a stresului pe care graviditatea îl poate presupune.

Din cauza reducerii activităţii după operaţie, pisicile sterilizate sunt predispuse la depăşirea greutăţii normale, în special dacă mănâncă aceeaşi cantitate de hrană ca şi înainte. Din acest motiv, postoperator şi pentru întreţinerea condiţiei fizice recumandăm o hrană specială pentru pisici sterilizate.

Castrarea/sterilizarea este astăzi un procedeu de rutină care se efectuează în majoritatea clinicilor veterinare.

Pentru o vizită fără griji la medicul veterinar, achiziţionaţi un coş de transport pentru pisică, în care aceasta se va simţi în siguranţă pe durata deplasării cu automobilul sau cu alte mijloace de transport.



Tot ceea ce aveţi nevoie pentru pisicuţa dumneavoastră

În magazinele MAXI PET puteţi găsi tot ceea ce este necesar pentru un început fericit al vieţii pisicuţei dumneavoastră. Dacă sunteţi bine pregătiţi, pisicuţa se va integra mai uşor în familie. Pentru a vă ajuta, am pregătit o listă de cumpărături:







• Hrană pentru pisici

• Delicatese pentru pisici

• Vitamine pentru pisici

• Pătuţ

• Jucării

• Suport pentru ascuţirea ghearelor

• Litieră pentru pisici

• Nisip pentru pisici




• Lopăţică pentru curăţarea litierei

• Recipiente pentru hrană şi apă

• Perie

• Zgardă

• Coş de transport

• Periuţă şi pastă de dinţi

• Produse antiparazitare externe

• Produse antiparazitare interne

Greutatea puilor ar trebui monitorizata indeaproape folosind un cantar. Notand inregistrarile kilogramelor intr-un jurnal iti poate fi de ajutor daca intampini probleme si trebuie sa-ti consulti veterinarul. de obicei puii nou nascuti au cam 100 g, si ar trebui sa-si dubleze greutatea pe perioada primei saptamani.
Puii au anumite nevoi nutritionale care nu pot fi indeplinite de laptele de vaca, si ar trebui hraniti cu un lapte comercial produs special pentru pui, care poate fi procurat de la veterinar sau de la un pet shop. Deoarece ei nu pot bea foarte mult o data, pisoii ar trebui hraniti aproximativ la 2-4 ore (mai des la inceput, si mai rar mai tarziu), urmand tabelul de hranire furnizat in prospect. Este normal ca fecalele puilor sa fie moi, dar diareea poate indica supraalimentarea, si de aceea au nevoie de mai multe lichide pentru a inlocui ceea ce se pierde. Cere sfatul veterinarului daca diareea persista. Folosind lapte praf poti sa prepari destul lapte pentru o zi, dar trebuie sa pui la frigider cantitatea ce a ramas. Inainte de a hrani puii incalzeste laptele cu grija pana la 100° F (plasand vasul rezistent intr-un alt vas cu apa fierbinte, si nu folosi niciodata cuptorul cu microunde).

Hraneste fiecare pui atunci cand sta in picioare, fara a forta ca laptele sa iasa sau fara a strange sticla (impingand laptele in gura pisoiului poti provoca aspiratia lichidului in plamani). Scarpina sau maseaza puiul dupa masa pentru a "ragai" aerul inghitit. De asemenea este important sa mimezi lingerea mamei feline a zonei urogenitale cu o bucata de vata moale si cald pentru a stimula urinarea si defecarea (o astfel de stimulare dupa hranire este necesara cel putin pana cand puiul ajunge la varsta de trei saptamani).
Pe la varsta de trei saptamani, si mai sigur pe la 4 saptamani, pisoii ar trebui sa fie interesati sa bea dintr-un vas adanc. O cantitate mica de praf fin de mancare solida poate fi introdusa la patru saptamani si adaugata la lapte. Tot acum se incepe intarcarea, care ar trebui sa fie incheiata definitiv la 6-7 saptamani.
Pisoii ar trebui sa castige in greutate in mod constant (aproximativ 10 g pe zi). Daca pisoiul nu ia in greutate sau pare prea linistit sau din contra plange prea mult, ar trebui vazut de un veterinar.

Socializarea
Un efect bun al hranitului cu sticla este ca pisoii vor fi luati si stransi in brate de mai multe ori pe zi. Aceasta luare un brate este o parte importanta a socializarii pisoilor. In afara de faptul ca sunt tinuti in brate de tine, este bine sa-i lasi cu alte pisici (asigurandu-te mai intai ca toti pisoii sau pisicile au fost vaccinate de virusi comuni). Cand este posibil, pisoii orfani ar trebui crescuti in compania altora.
Dupa o luna de munca sarguincioasa, fii sigur ca vei vedea rezultatul ingrijirii si atentiei tale iubitoare: un pisoi galagios si sanatos care alearga prin casa, abia oprindu-se sa ia o gura de mancare.

| Pisi_Pisicuta_1995 a răspuns:

Buna, si eu am o problema asemanatoare... da nu stiu ce sa fac sad