În primul rând, pregătești/amenajezi "locuința" hamsterului (o cușcă destul de înaltă, suficient de lată, care trebuie să conțină : un adaptor pentru apa; un bol pentru legume si fructe; un recipient pentru mancare; talas;
fân pentru culcuș;
o roata in care sa alerge;
o casuta in care sa se ascunda.
În al doilea rând, pregătirea curățeniei. Cureți cușca, schimbi apa, cureți bolul de mâncare.
Poți lăsa hamsterul sa stea în cușcă cât să se obișnuiască în acel spațiu. Încerci să te împrietenești cu el dându-i din palmă hrană. Când îl scoți din cușcă, mare atenție, nu-l bruschezi și nu-l scapi. Fii blândă cu el.
În caz că este nevoie, îl poți peria, recomandat pentru hamsterii cu mai multă blăniță. La fel, periezi cu multă blândețe, fără mișcări bruște.
Hrana lui se constituie din legume și fructe, fân, iarbă sau bucățele mici de carne de pui.
Legume : morcov, conopida, castravete, broccoli, salata, patrunjel, banana, piersica, pana, mar, pepene, mazare boabe.
Evident, e mai greu sa ai grija de un hamster decat de un caine sau o pisica. In primul rand, trebuie sa-i cumperi o cusca destul de spatioasa, de preferabil sa pui si niste jucarii in ea (gen o roata de alergat, pentru cand se plictiseste, clasic, dar practic), poate si un spatiu mic (gen casuta) sa se ascunda cand au chef de joaca. Rumegusul ala care se pune la cusca, trebuie sa fie de cel putin 5 centimetri, si trebuie schimbat o data la doua zile. Poti sa-l hranesti atat cu mancare cumparata de la magazinul de animale, cat si cu fructe sau legume sau chiar si bucati mici de carne de pui, si ai grija sa-i pilesti dintii des, altfel moare de foame.