Draga mea, eu am un hamster Roborovski, si este destul de usor s-o faci, deoarece el este speriat la inceput, intr-un mediu cu totul nou si devine agresiv.Da-i mancare din mana ta, incurajeaza-l sa iasa afara din cusca, mangaie-l pe spate, striga-l pe nume ca sa il obisnuiesti. Daca vei face asta si ii vei acorda atentie tot timpul nu are cum sa nu se obisnuiasca cu tine.La mine asa a functionat si il ador pe al meu :X Sper ca te-am ajutat.
In general hamsterii Roborovski nu sunt cei mai prietenosi. ( eu am 2 campbell si de cand i-am luat eram imblanziti).
Imblanzirea si manipularea hamsterilor
Hamster. Betty. Imagine furnizata cu amabilitate de biancadumi
Chiar daca hamsterul nu poate fi dresat sa faca tot felul de giumbuslucuri, il puteti imblanzi in asa fel incat sa devina un companion afectuos si dragalas. De asemenea, unii hamsteri se vor imblanzi mai repede, altii mai greu, lucru valabil de altfel si in cazul oricarui alt animal. Totusi, pentru a va imblanzi hamsterul veti avea nevoie de multa rabdare, blandete, timp si dedicatie, iar animalul nu trebuie pedepsit sub nicio forma! Fiecare hamster are propria sa personalitate, la fel ca oamenii si, pentru a avea cat mai mult succes in dresarea lui, este ideal sa tineti cont de acest aspect.
Daca achizitionati hamsterul de la un crescator este mult mai probabil ca animalul sa fi fost deja obisnuit cu manipularile si, deci, sa fie mai usor de imblanzit. Insa, cu rabdare si afectiune veti reusi sa va apropiati de orice hamster, indiferent ca este vorba de un pui sau un adult care nu a fost obisnuit cu frecvente contacte cu oamenii.
Iata pasii pe care trebuie sa-i urmati atunci cand doriti sa va imblanziti hamsterul:
1. Dupa achizitionare acordati hamsterului dumneavoastra 1-2 zile sa se acomodeze cu noua "casa". Apoi, cateva zile petreceti mai mult timp pe langa cusca sa, vorbindu-i incet astfel incat sa se obisnuiasca cu vocea dumneavoastra. Nu incercati sa il atingeti si nu faceti miscari bruste in apropierea hamsterului intrucat se va speria. De asemenea, asezati cusca hamsterului intr-o camera linistita, lipsita de zgomote. In tot acest timp nu scoateti hamsterul din cusca.
2. Dupa ce animalul s-a obisnuit cu noul mediu si cu prezenta dumneavoastra, incercati sa-i oferiti o mica tratatie printre barele custii. Puteti folosi o stafida taiata in bucati, seminte de floarea soarelui sau bucatele de frcute uscate. Retineti ca trebuie sa va limitati la cantitati foarte mici! Daca la inceput refuza sa se apropie, lasati tratatia in cusca, in curand hamsterul va invata ca dumneavoastra ii aduceti de mancare si va deveni mai curajos. Ideal este sa va asezati pe jos langa cusca animalului, pentru ca acesta sa nu va perceapa ca pe o amenintare. Nu faceti miscari bruste ci vorbiti-i incet si calm.
3. Daca ati reusit sa il determinati sa vina sa ia tratatia din degetele dumneavoastra inseamna ca s-a obisnuit cu prezenta mainii si puteti incerca sa deschideti usa custii si sa introduceti mana inauntru. Asadar, introduceti mana cu tratatia in cusca si asteptati ca animalul sa se apropie. Hamsterii sunt si foarte curiosi si, pana la urma se vor apropia. Nu miscati mana si nu urmariti cu mana animalul prin cusca! Acordati-i timp sa vina singur catre dumneavoastra, nu il fortati! Aveti rabdare si, pana la urma, hamsterul isi va invinge teama si va veni sa inspecteze palma dumneavoastra si sa manance gustarea. Daca acest pas nu va reuseste intoarceti-va la pasul anterior si repetati-l pana obtineti un succes complet.
4. Odata urcat fara frica in palma dumneavoastra, puteti incerca sa plasati cu gentilete cealalta mana peste corpul hamsterului. Nu aduceti mana pe deasupra animalului ci miscati-o prin fata hamsterului, la nivelul ochilor sai, pentru a evita ca aceasta sa se sperie. Daca doriti sa ridicati hamsterul, strecurati-va palmele unite ca o lopatica pe sub el si� aveti grija sa il tineti bine si cu ambele maini (una deasupra si cealalta dedesubtul corpului sau).
Aveti grija sa nu-l strangeti prea tare, sa nu raniti sau scapati animalul! Daca acest pas nu va reuseste intoarceti-va la pasul anterior si repetati-l pana obtineti un succes complet.
5. Unii hamsteri vor aprecia sa fie mangaiati. Folositi miscari lente si blande, hamsterii sunt animale delicate! Totusi, nu fortati animalul sa stea la mangaiat pentru ca nu veti reusi decat sa-l speriati.
6. Socializati frecvent si constant cu hamsterul dumneavoastra pentru a-l mentine bland si afectuos.
7. Incercati sa-i creati un program regulat de interactiune cu dumneavoastra si respectati-l.
Iata si cateva aspecte de baza de care trebuie sa tineti cont pentru a va transforma hamsterul intr-un companion de exceptie:
1. NU il pedepsiti, NU tipati la el si NU il loviti niciodata! Ii puteti face rau si cu violenta nu veti rezolva absolut nimic!
2. Nu treziti hamsterul din somn! Un hamster trezit brusc din somn va musca intotdeauna!
3. Nu faceti miscari bruste sau zgomote puternice in apropierea lui! Permiteti-i intotdeauna sa va vada si sa va miroasa mainile inainte sa-l manipulati. Acest lucru il va face sa aiba incredere ca nu i se poate intampla nimic rau. Asigurati-va ca degetele dumneavoastra nu miros a mancare, altfel hamsterul ar putea sa "guste" usor din ele.
4. Vorbiti-i intotdeauna incet si pe un ton calm.
5. Evitati sa stati in picioare pe langa el sau sa va aplecati deasupra custii, hamsterul va va percepe ca pe un pradator si se va speria. Este intotdeauna mult mai bine sa va asezati alaturi de el pe podea.
6. Lasati-l pe el sa preia initiativa. Nu il fortati sa stea in bratele dumneavoastra si NU il alergati prin cusca. Succes in imblanzirea hamsterului dumneavoastra!
KidDuletzu întreabă:
Villy0po întreabă: