1. Trebuie sa ii faci baie macar o data pe luna cu un sampon special conceput pentru caini
2. Trebuie sa il scoti afara macar de 2 ori pe zi
3.Trebuie sa ii dai de mancare hrana de la firme respectable. Chiar daca costa mai mult nu te zgarci.
4. Daca vrei sa obti rezultate in dresaj trebuie sa incepi de la varste cat mai fragede.
Sper ca te-am ajutat
Buna.
In primul rand are nevoie de deparazitate interna ( contra viermisorilor) si de vaccinuri, si daca doresti si deparzotare externa ( contra puricilor ). Pana cand nu a terminat schema de vaccin, nu are voie afara, puiutul nu are imunitate si poate capata boli mortale cum este paraviroza si rabia. In peroada cand inca nu are toate vaccinurile facute, isi face nevoie pe lavete speciale pe care le gasesti la pet-shop ( il pui pe laveta cam dupa 30-60 de minute dupa ce a baut lichide, apoi el o sa stie ca doar pe acele lavete o sa isi faca nevoile, deoarece pe acele lavete isi simte mirosul). Incerca sa pui lavetele unde sa ajunga cu usurinta la ele.
Dupa ce termina schema de vaccin poate sa isi faca nevoile afara, de preferat sa il duci de 3 ori pe zi afara ( 2 ori e indicat la caini adulti), dar la ore cat de cat fixe, ca sa stie ca la ora x trebuie sa isi faca nevoile. Cat o sa fie pui (pana pe la 1-2 ani) are multa energie, deci trebuie plimbat destul de mult ca sa si-o consume, plus cu cat talia cainelui e mai mare, cu atat are nevoie de mai multa miscare).
Legat de mancare, mancarea de baza trebuie sa fie mancare de caini dar sa fie pentru juniori ( are toti nutrietii ca puiutul sa se dezvolte corect), poti sa ii faci si un fel de ciorba cu carne de pui/vita/curcan ( fara piele sau oase - oasele mai tarziu, cu inaintarea in varsta o sa ii faca probleme la stomac), ardei, orez, morcov, telina, pastarnac, verdeata ( marar, patrunjel), fara sare sau alt condiment.
Suplimentar poti sa ii dai si carne de vita/curca/ pui fiarta nesarata ( nu cruda, deoarece stomacul cainelui nu prea poate sa digere corect, plus carnea contine microbi si bacterii care ii fac foarte rau la stomac) lapte cu 1, 5 % grasime si branza nesarata ( ai grija la lapte, unii catei au intoleranta la lactoza, deci la lapte, si o sa faca diaree dupa ce il bea). La pet shop gasesti si suplimente gen batonase cu vitamine si calciu.
Cat o sa fie pui o sa aiba tendita sa roada, cam tot ce prinde in gura din cauza ca il manaca gingiile, dai incerca sa ii cumperi multe jucarii ( dar nu o sa renunte la a roade tot ce gaseste).
Baia este recomandata dupa ce termina schema de vaccin, adica dupa 3 luni ( vaccinurile se incep de la 6 saptamani) si trebuie spalat musai cu sampon special pentru caini, deoarece samponul pe care il folosim noi are un ph ridicat si poate irita pielea sensibila a unui caine, de preferat sa il specili o data la 2 sapatamani, sau o data pe luna ( poti sa il speli si mai rar, dar nu mai des decat o data la 2 saptamani, ii iriti pielea).
Daca cainele are o blana mai bogata, trebuie periat cel putin o data pe zi.
Buna
Pai asa cum ai grija de tine, asa trebuie sa ii acorzi si lui atentie si ingrijire deosebita, mai ales daca este un caine de apartament.
Sa il scoti dimineata la ora fixa pentru a se acomoda cu iesitul afara.
Sa il certi cand face nevoile acolo unde nu trebuie/sa il speli/sa te joci cu el/sa il scoti la plimbare.
Sa il duci la veterinar sa te asiguri ca este perfect sanatos/sa il hranesti sanatos/ si in timp te vei obisnui cu el si cu ingrijirea lui
Daca il iubesti, nimic nu pare a fi prea greu.
O zi buna
Givemeahug întreabă: