Tot ce trebuie sa faci cand inoti cu capul in jos, adica fata ta paralela cu fundul apei este sa suflii aerul din tine pe nas!(nu tot daca vrei sa poti sta mai mult sub apa). Asta fa la inceput, insa pe parcurs poti sa renunti la suflat, pentru ca apa nu-ti intra pe nas decat cand cand stai cu fata catre cer! Atunci ca sa te bagi sub apa cu capul trebuie sa suflii tot aerul pe nas! Nu vei reusii decat cateva secunde sa stai sub apa, insa asa renunti la tinutul de nas! Incearca eventual in cada ta de baie!
Este cel mai simplu procedeu de înot. Datorită usurinţei mişcărilor este şi primul procedeu folosit în iniţierea în înot.
Poziţia corpului
Flotabilitatea este un factor determinant în poziţia fiecărui înotător. O poziţie bună se caracterizează printr-o rezistenţă scăzută a apei atunci cand înotam. Acest lucru se realizeaza printr-o poziţie orizontală, întins, întregul corp formând o linie dreaptă pe apă.
Poziţia capului poate ajuta la ridicarea pe apă a partilor inferioare ale corpului, prin coborarea privirii spre în jos (fundul piscinei).
Mişcarea braţelor
Miscarea de braţe poate fi impartita in mai multe faze sau pozitii.
1: Palma cu degetele apropiate sunt primele care intra in apa pe aceeasi linie cu pozitia corpului. Cotul este usor indoit si se incearca pe cat posibil mentinerea lui intr-o pozitie inalta, deasupra incheieturii mainii si a palmei. Palma trebuie sa fie orientata inspre in jos si inspre exterior, cu degetele lipite.
2: Se realizeaza prima parte a tractiunii acvatice, asa-zisa apucare a apei. Cotul este indoit si ancorat in apa, palma este orientata direct in jos.
3: Palma este orientata in jos in aceeasi linie cu incheietura (articulatia pumnului). Cotul este deschis si corpul rotit spre partea opusa bratului pentru a oferi forta tractiunii si echilibru pe apa.
4: Palma impinge apa spre inapoi, incheietura mainii flexeaza pentru a realiza impingerea apei.
5: Revenirea bratului prin aer. Aceasta se realizeaza prin mai multe moduri: cu cotul intins, cu cotul indoit; pe diferite traiectorii. Ea trebuie sa se faca cu efort minim, pregatind urmatoarea tractiune a bratului. Acum se face respiratia, fara a perturba aliniamentul corpului in apa.
[flash http://www.youtube.com/watch?v=CIzBaSiWdRA]
Mişcarea picioarelor (bătaia picioarelor)
Bataia de picioare se realizeaza preponderent de sus in jos prin indoirea lor din genunchi. Miscarea implica si articulatia soldului. In timpul tractiunii bratelor si a respiratiei, bataie se face lateral pentru a pastra aliniamentul corpului. Picioarele (laba piciorului) trebuie sa fie extinse, astfel fiind ineficienta.
Miscarea de picioare crawl este una naturala, asemenea sutului in minge, fiind prima care se invata.
Respiraţia
Respiratia se realizeaza de obicei la 2 brate, pe partea cu lateralitatea mai dezvoltata. Este bine sa se incerce o respiratie la un numar de brate impar, astfel inotatorul se va obisnui sa respire pe ambele parti fara a deranja excesiv aliniamentul corpului in apa. Gura iese din apa printr-o rotatie a capului inspre lateral. Expiratia aerului se face in apa, pe nas.
Daca pui intrebarea asta e clar ca stii sa inoti fantastic
Totul e sa te misti relaxat(a) si in tehnica respiratiei. Daca inspiri cu nasul in apa bineinteles ca tragi apa pe nas si te ineci. Bagi capsorul in apa cand expiri. Poti exersa si in cada sau chiuveta, dar ai grija sa nu te lovesti.