Cum ai grije de carasul auriu?
Carasul auriu, cunoscut şi sub denumirea de „peştişorul auriu" este unul dintre cei mai populari peşti de acvariu. Acesta nu necesită îngrijiri speciale sau condiţii stricte de mediu, ceea ce îl face accesibil pentru începători în ale acvaristicii. Se înţelege bine cu alte specii sau cu semenii lui, însă poate trăi şi singur.
Speranţa de viaţă este un alt criteriu pentru care oamenii optează pentru acest peste. Dacă este îngrijit corespunzător acesta poate depăşi vârsta de 15 ani. Învaţă cum să-l îngrijeşti pentru a te bucura cât mai mult de prezenţa lui.
1 Cumpără-i un acvariu încăpător
Odată ce pleci în căutarea unui acvariu, nu lua în calcul doar măsură peştişorilor sau numărul lor, ci şi nevoile acestora.
Deşi la achiziţionare poate fi pui, la maturitate peştele poate ajunge până la dimensiunea de aproximativ 30 cm. Totodată, nu omite faptul că este foarte energic şi îi place să îşi petreacă timpul înotând. Aşadar, un singur exemplar va avea nevoie de un acvariu de aproximativ 60-100 l.
Pentru fiecare alt peste cumpărat mai adăugă 30l pentru a obţine capacitatea potrivită. În cazul în care nu eşti sigur de dimensiunea corectă, consultă-te cu vânzătorul de la Pet Shop. Acesta te va ajuta să alegi acvariul potrivit şi îţi poate spune ce decoraţiuni să foloseşti sau cum să-l îngrijeşti.
Acvariul poate fi ornat cu plante şi un recif de corali artificiali sau o formaţie de roci în care să se poată ascunde. Desigur, poţi opta şi pentru alte decoraţiuni care au acelaşi scop.
2 Cumpăra accesoriile necesare
Lampa. Este necesar să achiziţionezi o lampă specială pentru acvarii. Optează pentru una fluorescentă. Ţine lampa aprinsă minim 10 ore pe zi.
Termometru. Acesta are rolul de a măsura temperatura apei. Deşi caraşii nu sunt foarte pretenţioşi, putând trăi în ape cu temperaturi de la 5oC până la 25oC, ideal ar fi ca temperatura să fie în permanenţă cuprinsă între valorile de 18-21oC. Menţinerea căldurii apei se face folosind o lampă fluorescentă.
Pompă de oxigen. Cu toate că peştii sunt foarte activi şi îşi oxigenează apă şi în mod natural, este necesar să aibă şi o pompă pentru oxigen. Dacă posezi un singur exemplar, pompa nu este neapărat necesară, însă dacă ai un număr mare de peşti vei fi nevoit să achiziţionezi una.
Filtru pentru apă. Caraşii aurii fac multă mizerie zi de zi. Un filtru ajuta la menţinerea curăţeniei pentru mai mult timp şi chiar la prevenirea contaminării acvariului cu diferite bacterii.
Substrat de nisip fin. Este recomandat să foloseşti un substrat de nisip fin, deoarece carasul are obiceiul să caute hrană şi prin nisip, nu numai să o mănânce de la supărată. Folosind un nisip mare sau pietriş, peştele se poate răni în timpul acestui proces.
3 Hrăneşte-l adecvat
Hrăneşte-l de cel puţin două ori pe zi. Este indicat să-i dai cantităţi fixe de hrană, astfel încât să nu rămână resturi în acvariu. Acestea pot duce la murdărirea şi contaminarea apei cu alge şi bacterii. De asemenea, este bine să stabileşti o cantitate de hrană pe care să i-o dai periodic. Dacă peştele va mânca în exces, pot apărea probleme de sănătate.
Cărăşelul auriu este omnivor, adică mănâncă atât carne cât şi vegetale. Oferă-i hrana specială pentru caraşi pe care o poţi găsi în orice Pet Shop. Pe lângă această este bine să-i oferi din când în când bucăţele mici de mazăre fiartă (fără coajă), spanac sau salată verde.
Pentru a-ţi da seamănă când îi dai hrana în exces, supraveghează-l în timp ce mănâncă. Dacă după 10 minute mai rămân urme de hrana în apă, iar peştele s-a oprit din mâncat, micşorează-i cantitatea de hrană.
4 Menţine curăţenia acvariului
Folosirea unui filtru ajuta la menţinerea apei curate, pentru o perioadă îndelungată. În acest caz este suficient să schimbi săptămânal jumătate din cantitatea de apă.
Când doreşti să cureţi acvariul şi să înlocuieşti apa în totalitate, asigură-te că ai la îndemână un alt acvariu mai mic în care să muţi peştii. Plantele naturale vor fi înlocuite din când în când. Dacă ai optat pentru unele artificiale, este suficient doar să le cureţi foarte bine.
Apa relativ rece 15-18 gr.acvariu mare.aer non stop.filtru foarte bun ca e foarte mizerabil.de asta are nevoie.