TARA DE ORIGINE Italia si Malta.
APTITUDINI Caine de companie.
DIMENSIUNI Inaltimea la nivelul greabanului este de 21-25 cm (8,5-9,5 inchi) pentru masculi si de 20-23 cm (7,5-9 inchi) pentru femele.
BLANA Cainele Bichon Maltez au o blana alba, formata din par lung si matasos, fara strat inferior, care este purtata cu o carare de-a lungul spatelui.
INGRIJIREA NECESARA Necesitatile de ingrijire ale rasei Bichon Maltez sunt substantiale, incluzand periere si pieptanat zilnic, spalarea cu regularitate ( oa data la 2 saptamani). Exista solutii speciale pentru a indeparta "petele de lacrimi" atat de inestetice.
In colturile ochilor poate creste par care produce iritatii. Preveniti acest lucru prin indepartarea excesului de par. Acesti caini nu naparlesc; firele de par moarte pot fi indepartate cu o perie dupa pieptanare. Blana trebuie sa fie lunga pana in pamant (aceasta la maturitate).
Parul de pe ochi este ridicat cu ajutorul unei bentite pentru par. Mentinerea blanii acestor caini Bichon Maltez in conditii de concurs necesita un efort considerabil. Proprietarii cainilor de concurs le ung parul cu ulei si il prind pe bigudiuri pentru a preveni deteriorarea acestuia.
CARACTER
Cainii din rasa Bichon Maltez sunt foarte prietenosi, iubitori, jucausi, sociabili, dornici sa invete si sensibili.
Ei se inteleg foarte bine cu copiii si isi formeaza o legatura foarte stransa cu stapanul lor.
DRESAJ
Dresajul acestor caini este usor deoarece le place sa fie cu familia lor si se adapteaza foarte bine oricaror circumstante.
Caine foarte frumos, avand intregul corp, pana la labe acoperite cu par lung. Capul are, craniul lat si plat, botul lung, proportionat fata de cap, nasul negru. Ochii sunt inteligenti, rotunzi si mari, de culoare neagra.
Fiecare tip de blana necesita un anumit tip de ingrijire. Aceste puncte specifice sunt atinse in capitolele pentru fie care rasa. Pentru toaleta urechilor este important de stiut sa nu se foloseasca betisoare de urechi, deoarece singurul lucru pe care il fac acestea este sa impinga murdaria si mai adanc. Folositi, in schimb, o solutie otica pentru curatat. Puneti picaturi in fiecare ureche si masati, apoi indepartati excesul de solutie si orice mizerie de suprafata cu un servetel.
Unor rase de caini Ie creste par excesiv in urechi, fapt care ar putea duce la aparitia de infectii. Acest par in exces ar trebui inlaturat cu regularitate. Evitati sa inlaturati prea mult o data, dar nici nu smulgeti ea.Te un fir de par pentru ca este dureros pentru caine; gasiti o cale de mijloc. Cateodata, poate creste prea mult par intre pernutele de la labute. In acest caz, cea mai buna solutie ar fi tunderea acestui par. Tunderea cu foarfecele curb reprezinta cea mai sigura metoda; mentineti curba foarfecii indepartata de picior pentru a evita sa raniti pernutele de la labute. Mentineti ghearele cainelui dumneavoastra cat mai scurte. Atunci cand un caine paseste cu regularitate pe suprafete dure, ghearele lui se vor toci de la sine, dar unii caini au gheare care cresc rapid si cea mai buna solutie este taierea lor in mod regulat. Pentru a putea avea grija de aspectul exterior al unui caine, acesta trebuie obisnuit cu acest ritual inca din perioada de pui. Un caine mai in varsta si mai puternic, care nu este obisnuit cu ingrijirea regulata, va incerca sa se opuna, astfel incat perierea periodica ar putea deveni o problema majora.
In cazul in care considerati ca acest lucru ar fi cam mult pentru dumneavoastra, va puteti duce cainele la un cabinet profesionist unde se ingrijeste aspectul exterior al cainelui. Specialistii de acolo va pot da sfaturi si va pot arata cele mai bune metode astfel incat sa Ie puteti face si dumneavoastra. In general, ingrijirea include si ingrijirea dintilor; daca i se dau biscuiti tari si, din cand in cand, roade un os de calitate, dintii cainelui nu ar trebui sa necesite o ingrijire prea riguroasa
Blana Bichon-ului Maltez necesita o ingrijire zilnica. Rasa de caine maltez prezinta o istorie lunga si deosebita. Fiind membru cu aspectul cel mai frapant al grupei raselor de jucarie, roba lor alba, lunga, atarnanda este posibil sa fie fost motivul pentru care a devenit favoritul Reginei Elizabeth I.
Relatiile cu familia si casa
Bichonul Maltez este un caine de companie pretabil familiilor, devotat si iubitor. Poate petrece ore intregi pe genunchii proprietarului, savurand momentele de atentie acordate, din moment ce sunt mititei, nu sunt recomandati pentru familiile cu copii mici, foarte energici sau copii mai mari pusi pe giumbuslucuri. Maltez-ul este un caine excelent pentru persoanele in varsta.
Dresajul
Maltez-ul este un animal de companie complet. In afara de insusirea supunerii, el nu necesita un dresaj mai amanuntit.
Aspecte particulare
Parul lor lung si care atarna necesita o periere zilnica. Persoanele care nu sunt in stare sa-i perie zilnic, cateodata, aleg sa le scurteze parul.
Boli si afectiuni curente
Luxatia patelara este o tulburare care implica migrarea patelei (rotulei) din santul de culisare la la nivelul extremitatii distale a femurului. Hipoglicemia este o tulburare a diminuarii glucozei din sange caracterizata prin atacuri de lesin si pierderea cunostiintei cu intepenirea cainelui (contractura generalizata). Criptorhidismul este o tulburare reprezentata de lipsa coborarii unuia sau ambelor testicule in scrot. Boala tremuratului la albinosi (White shaker disease) este o stare de tremur sesizata la cainii mici albi. In plus, Maltezii sunt susceptibili la orbire, surditate, stagnarea lacrimilor si la blocarea canalelor lacrimale. Toate acestea impun vizita la medicul veterinar cu regularitate. Durata medie de viata a Maltezilor este de 14-16 ani
http://www.animale.ro/caini/bichon-maltez
Cunoscut si sub numele de Bichon, este, probabil, unul dintre inaintasii multor caini de talie mica, preferati ca animale de companie in zilele noastre. Originea sa multimilenara este atestata de prezenta in palatele Egiptului antic, in jurul anului 1300 i.e.n. sau in casele patricienilor romani, in anul 500 i.e.n. Grecii il numeau Maltese, iar Plinius citeaza in operele sale o rasa de caini mici si delicati, care seamana cu bishonii, provenind din perimetrul sicilian si denumiti "caini de Melita". Se pare, inca, ca Malta nu a reprezentat decat locul de unde puteau fi procurati acesti caini de companie, fiind un important centru de schimburi comerciale si de negot fenician, pentru ca nu s-a gasit nicio urma a existentei acestei rase in insula sus numita.
Maltezul a fost foarte apreciat ca animal de companie la curtea regelui Henric VIII, figurand pe celebra tapiserie "La dame a la licorne", el mentinandu-se apreciat si in timpul Renasterii, cand apare a doua varietate a sa, cu par ondulat, denumit ulterior Teneriffe sau Bichon cu par coafat. Acesta a constituit un subiect frecvent in panzele pictorilor din trecut.
In timp apar alte doua varietati ale Bichonului: cel Havanez si cel Bolognez, foarte asemenatoare cu Maltezul, insa mai rar intalnite decat acesta.
Bishonii sunt, in continuare, foarte pretuiti si cautati, fiind un caine elegant, fidel, inteligent si sensibil, cu un temperament vioi. Are o constitutie robusta si se deplaseaza rapid, cu pasi mici si iuti si mers specific, deosebit de al Pekinezilor. Datorita abundentei parului capul sau, cu craniu larg si plat, pare rotunjit. Obrajii si buzele sunt putin dezvoltate si acoperite cu par lung, iar trufa este rotunda, neagra si lucioasa. Ochii vioi, mari, in raport cu dimensiunile capului si rotunzi, au o culoare intunecata. Urechile triunghiulare sunt fixate in sus si atarna pe langa cap, fiind acoperite cu par lung si abundent. Corpul bishonului este ceva mai lung decat inaltimea, spatele este drept, gatul ridicat, cu lungimea egala cu cea a capului, abdomenul aproape orizontal, coapsele late si bine dezvoltate si membrele uscative, cu osatura solida. Coada este fixata la inaltimea crupei, foarte groasa la baza si foarte fina la extremitate, lunga si acoperita cu par des. Parul este gros, stralucitor si lung, alb si matasos si ii acopera corpul ca o mantie. Balana este de un alb pur.
Masculii au talia cuprinsa intre 21 si 25 cm, iar femelele sunt cu 1-2 cm mai scunde. Greutatea medie a acestor caini este de 3-4 kg.
Desi este un caine activ, nu are nevoie de spatii extinse, deoarece oboseste repede. Astfel ca, Bishonul Maltez se simte excelent chiar si intr-un apartament mai putin generos. Este foarte dificil de intretinut, blana sa lunga, deasa si alba necesitand o ingrijire deosebita. Deseori sufera de afectiuni ale ochilor si urechilor, ceea ce presupune o atentie speciala si un control periodic. Desi este un caine robust, are oasele extrem de fragile, asadar nu-l bruscati.
Este un animal de companie placut si elegant, atasat stapanului, jucaus si putin galagios. Sperata de viata este mare, comparativ cu a altor rase - 15 ani.
http://www.zooland.ro/Bichonul_Maltez-6416.html
http://www.google.ro/......tp?/imgres
cat d scumpi suntt!;x
daca iti iei unul sau ai ai girja de elll!:X:X
>;d<
ofera`i dragostea taa`;x
sper ca te-am ajutat`
pupiki
ai girja d elll`:x
Blana acestor catei necesită periere zilnică pentru a îndepărta mizeriile şi mai ales pentru a preveni încâlcirea părului. Părul lor este foarte moale şi mătăsos, de aceea o îngrijire atentă este indicată în cazul acestei rase. De asemenea, este bine a fi îmbăiaţi sau a se şterge blana în mod regulat pentru a-i păstra luciul şi aspectul mătăsos. Ochii trebuie curăţaţi şi îngrijiţi zilnic pentru a se preveni apariţia unui urcior. La fel de important este a se menţine urechile curate şi libere de fire de păr rătăcite. O atenţie pentru curăţare şi îngrijire trebuie acordată ochilor, care lăcrimează constant; ca urmare vor avea şi marginile acela negre în jurul ochilor care par a fi aureole.
Printre bolile la care sunt predispuşi cainii Bichon Maltez se numără probleme cu ochii, bolii ale pielii şi disfuncţii respiratorii. Cainii din rasa Bichon Maltez nu sunt potriviţi pentru traiul în climate foarte călduroase sau condiţii de umezeală. Pot fi pretenţioşi în ceea e priveşte mâncarea şi pot suferi foarte uşor de indigestii. Igiena dentară este importantă pentru a se putea preveni pierderea sau distrugerea dinţilor.
Dresajul
În unele cazuri cainii Bichon Maltez sunt dificili în ceea ce priveşte obişnuirea lor cu traiul în casă, de aceea este recomandat a fi dresat pentru a-şi face nevoile la lădiţa cu nisip. Socializarea lor trebuie să se petreacă la o vârstă foarte fragedă, pentru a nu fi un caine sfios şi temător sau unul prea bătăios şi reticent cu ceilalţi. Niciodată nu trebuie să aplicaţi un dresaj drastic, aspru şi cu comenzile date pe un ton ameninţător sau dur. Pentru a fi un dresaj eficient trebuie să fie făcut cu gentileţe, dragoste, insistenţă, răbdare şi mai ales cu recompense. Sunt adepţii învăţării trucurilor şi vor răspunde foarte bine la un asemenea dresaj. Uneori puteţi folosi aceste trucuri ca şi recompensă pentru celelalte comenzi care încercaţi să i le impuneţi în comportament. De obicei, nu este necesar a se insista cu dresajul pentru supunere, deoarece sunt firi foarte ascultătoare, mai ales faţă de stăpân.
Activitatea
Cainii din rasa Bichon Maltez nu necesită exerciţii de un nivel înalt de greutate. Sunt potriviţi pentru traiul în apartamente mai mici sau în case. Se bucură de o plimbare zilnică în aer liber, sesiune de joacă în sufragerie sau în alte camere din casă sau chiar şi de jocuri ce implică fuga în cadrul unei curţi mici sigure. Sunt firi foarte sociabile şi nu se vor da în lături de la o joacă cu alţi caini sau cu copiii. Dacă reuşiţi să-i faceţi rost de întâlniri pentru joacă în parc aceasta îl va mulţumi pe deplin pe catelus. În momentul în care ieşiţi din casă este indicat să-l aveţi mereu sub supraveghere şi ţinut în lesă.
Rezervaţi de la natură, trebuie să fie obişnuiţi cu cât mai multe situaţii, animale şi oameni pentru a fi sociabili şi socializaţi pe deplin; şi asta la o vârstă cât mai fragedă. Socializarea poate fi asociată cu recompensele verbale sau culinare, cu mângâierile şi alte reacţii pozitive la comportamentul corect pe care-l urmăriţi la ei.
ultimele cautari: bichon maltez de vanzare Bucuresti, Brasov, Cluj, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Arad, Bacau, Piatra Neamt, Galati, Targu Mures, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Suceava etc.
Rasa Bichon Maltez este cea mai mica dintre cele patru varietati de Bichon, astfel ca la maturitate bichonul maltez nu depaseste 4 kg.
Infatisarea
Rasa bichon maltez este o rasa ce apartine grupului de caini toy, fiind acoperit din cap si pana la nivelul picioarelor de par lung, matasos si alb (obligatoriu). Cainii bichon maltez adult au o masa variabila intre 1, 5 - 4, 5 kg, in functie de liniile din care provin.Blanita catelului bichon maltez este lunga, putin ondulata si matasos-stralucitoare si ii lipseste subparul.
Culoarea este albul pur si desi culoarea crem si galbenul deschis sunt permise de catre standardul rasei, ele nu sunt preferate de catre cunoscatorii si iubitorii acestei rase. Unele exemplare ale rasei pot avea parul buclat ceea ce este in afara standardului.Corpul este compact si de o lungime egala cu cea a inaltimii.Nasurile lor pot amurgi si pot deveni roz sau maro deschis. Acestea sunt adesea mentionate cu termenul de "nas de iarna" si de multe ori acest nas devine negru din nou si pot reveni din nou la aceeasi culoare cu expunerea la soare.
Temperamentul
Cateiii din rasa Bichon Maltez pot fi foarte energici si sunt destul de cunoscuti pentru ocazionalele izbucniri ale activitatii lor fizice, alergand in cerc dupa propria lor codita, pentru bolting si viteza, sunt de o agilitate uimitoare, date fiind acesstea, bichonul maltez se adapteaza totusi perfect la viata de apartament.Ei sunt relativ usor de antrenat si se bucura mereu cand vine vorba de un moment de joaca.Acest caine inteligent invata repede noi trucuri si comportamente cu usurinta.Din moment ce acestia au fost crescuti in mod specific pentru companie, recomandabil este sa nu-i lasati prea mult timp acasa singuri.Rasa bichon maltez are o reputatie de rasa blanda, dar se pot dovedi in unele cazuri colerici vis-avis de copii mici sau alte animale.Ei pot fi protectori cu proprietarul lor dar pot musca in cazul in care oamenii sau animalele le invadeaza in mod abuziv teritoriul.
In ciuda marimii lor, cainii din rasa bichon maltez sunt lipsiti de teama. De fapt, multi catei din aceasta rasa par relativ indiferenti fata de alte animale / obiecte mai mari decat ei (cu excepþia proprietarului). Din cauza marimii lor reduse, cateii din aceasta rasa nu sunt o buna alegere pentru familiile cu copii mici, deoarece acestia pot fi cu usurinta raniti. Maltezul este frecvent crescut impreuna cu alte rase pentru as putea exprima la maximum temperamentul si inteligenta.
Ingrijire
Bichonii au par si nu blana, in consecinta, nu vor avea nici un parazit extern cu conditia sa fie ingrijiti in mod corespunzator.La fel ca rudele lui, Poodelul si varietea de bichon frise, bichonii maltezi sunt considerati catei antialergici (pot fi tolerati de catre persoanele alergice la parul de animale). Ingrijirea lor este necesara pentru a putea preveni prezenta parului acestor catei pe hainele dumneavoastra. Unii proprietari care prefera parul lung vor rula parul maltezului pe bigudiuri pentru a-i oferi un aspect cochet.O mica problema la aceasta rasa de caini este aparitia "petelor de lacrimi" de la nivelul lacrimilor care sunt putin inestetice, de aceea este indicat sa indepartati acel par mai inchis la culoare.Multi dintre medicii veterinari recomanda utilizarea apei distilate pentru igienizarea/spalarea zonei afectate de aceasta secretie lacrimala abundenta.
Sanatate
Rasa de caini malteza este una sanatoasa si cu unele mici probeleme de sanatate insa inerente pentru orice rasa de caini luata in calcul. Unele probleme ar fi: luxatia, portosystemic hepatic si atrofia retiniana progresive (PRA). Medie de viata pentru rasa bichon maltez este de 12-15 ani.
Evolutia rasei
Ca orice rasa aristocrata din lumea canina, aceasta rasa antica a fost cunoscuta sub o mare varietate de nume de-a lungul secolelor. Initial a fost denumit Melitaie Dog, el a fost de asemenea cunoscut si sub numele de "YE Ancient Dogge de Malta", "Cainele Fular", spaniel bland, de Bichon, Dog soc, maltez de Lion Dog precum si Terrier Maltez. Candva, in secolul trecut s-a intamplat sa ramana cu acest nume, de maltez, in ciuda multor denumiri pe care aceasta rasa le-a detinut. Istoria rasei poate fi urmarita inapoi de-a lungul mai multor secole. Unii chinologi au pus sustinut ca aceasta rasa are o vechime de doua sau de trei mii de ani si Darwin insusi plaseaza rasa bichon maltez undeva in anul 6000 î.Hr.
Maltezul se crede ca descinde dintr-un tip de caine Spitz si descoperit de catre locuitorii elvetiei. Cu toate ca exista, de asemenea, unele dovezi ca rasa are aceasta rasa isi are originea in Asia ºi este legatã de Terrierul Tibetan.Maltezii sunt, in general, asociati cu insula Malta din Marea Mediterana. Cainii probabil ca au ajuns in Europa prin Orientul Mijlociu, odata cu migrarea triburilor nomade. Unii cred ca acesti caini au fost utilizati pentru vanarea de rozatoare, cat si pentru a detecta daca aceastea erau prezente pe un anumit teritoriu sa ai grija de tine! si de ea/el! pupici!
Andre întreabă: