Ingrijirea porcusorului de Guineea
Cele mai importante cerinte pentru ca animalul sa fie sanatos si vesel sunt reprezentate de o casuta curata, alimentatie adecvata, toaleta, miscare si afectiune.
Despre curatirea custii si alimentatie am vorbit deja, sa vedem in ce consta toaleta porcusorului.
Din cand in cand, este bine sa-l periati. In general este o operatiune placuta pentru ei fiindca percep periajul ca pe o mangaiere. Daca animalul dumneavoastra apartine unei specii cu par lung, se recomanda chiar perierea zilnica.
Cum nu au posibilitatea de a-si toci gherutele care cresc permanent, lipsindu-le piatra si lemnul din mediul natural, va trebui sa le taiati din cand in cand, fie la veterinar, fie acasa, deoarece le pot face deplasarea foarte dificila. In plus, cu cat cresc mai mult, cu atat cresc si vinisoarele din interior, care nu trebuie afectate de taierea unghiei asa ca, daca omiteti operatiunea o perioada mai indelungata, dupa aceea va fi ceva mai dificil de efectuat.
Baia nu se recomanda, maxim doua bai pe an sunt suficiente, in verile foarte calduroase sau daca blanita s-a murdarit foarte tare. In acest caz, folositi un sampon cat mai neagresiv pentru piele (PH7), evitati sa-l stropiti in zona fetei si uscati-l bine cu un prosop, porcusorii fiind foarte sensibili la curent sau frig. Este bine sa-l incalziti in brate pana cand blanita se usuca.
Porcusorii au nevoie de miscare. Daca spatiul custii nu le permite, trebuie sa fie scosi prin casa (vara, daca este posibil, in gradina, sub supraveghere, intr-un spatiu imprejmuit). La inceput vor fi putin speriati, dar cand se vor familiariza cu locul vor incepe sa alerge veseli, facand salturi (asa-numitele „pop corn") si scotand sunete de bucurie.
Atentie la cablurile electrice pe care au tendinta sa le roada, pot fi foarte periculoase!
Evitati sa-i lasati pe o masa sau intr-un alt loc la inaltime, sunt foarte fragili si o cadere le-ar putea fi fatala. Fiind destul de fricosi, in casa prefera spatiile intunecoase de sub mese sau canapele, unde se simt in siguranta.
Daca nu-l puteti prinde pentru a-l pune la loc in cusca, puteti sa-l atrageti prin sunete familiare ce insotesc momentul mesei: vocea, zgomotul cutiei de cereale pe care a invatat deja sa-l asocieze cu hrana si la care raspunde prin piuituri ascutite il vor face sa iasa singur din locul unde s-a ascuns.
In rest, tot ce le mai trebuie pentru a fi fericiti si sanatosi este dragostea stapanului!
Funda? Sper ca am ajutat!
Tot ce trebuie sa stii despre porcusorul de guineea gasesti aici : http://www.gemon.ro/comportament3.htm
Sincer pe mine m-a ajutat foarte mult acest site;)