Du-l la veterinar, nu sta pe ganduri daca nu vrei sa i se intample ceva... Nu stiu ce are mama ta dar tu du motanul la veterinar.
Vrei sa-ti spun ca am 14 ani? N-am cum =]]
Si data trecuta cand a avut motanul capusa, i-am scos eu capusa, dar atunci m-a ajutat sora-mea..acum sora-mea spune ca II E FRICA.dar atunci cand o sa vada motanul mort din cauza ca ii era frica..cum o sa fie? Oare o sa aiba mustrari de constiinta? ..doar eu sa fac totul, dar nu se gandeste ca si eu nu mai pot de acum. _ - _
Si mdea, mai trebuie sa mentionez ca sora-mea e aproape obsedata de filme americane _ - _ _ - _ _ - _ _ - _ _ - _ Si daca vezi mesajul, Crina.da, asta am pe suflet!
Dfsugiopdfiudygh are dreptate. Strangel intre picioare, cat sa nu-ti fuga si scoate-i capusa.
Multumesc mult.O sa incerc imd cum vine motanul in casa.
Va multumesc pentru raspunsuri!
Ai reusit?
Am reusit..va multumesc tare mult tuturor! Mi-ati fost de ajutor!
Daca nu scot capusa, se poate intampla ceva?
Mentionez:Capusa e in zona gatului.
..as face asta.dar nu are cine sa tina motanul..si mdea..singura nu reusesc..totusi,oricum multumesc
Si inca ceva..la veterinar nu pot sa merg, pentru ca mama e un pic...
Spune-i cuiva doar să-l țină, tu trage-o sau strânge-l între picioare astfel încât să nu fugă și o scoți singură.
Multumesc mult! Mi-a mai dat cineva sfatul, dar nu poti sa faci atatea lucruri in acelasi timp..adica e prea greu, motanul se tot misca..trebuie sa-l prind dormind..ca sa pot face chestia asta..iti multumesc foarte mult!
În primul rând ai putea încerca cu acetonă. În momenteul în care simt că sunt îmbibate în acetonă, se retrag singure pentru că nu simt mirosul.
În al doilea rând, dacă, în continuare nu iese, ăpușa poate fi îndepărtată în siguranță.
Veti avea nevoie de:
- Pensetă
- Manusi de protectie: capusele pot fi purtatoarele a numerosi agenti patogeni, care pot fi usor transmisi prin contact direct, prin intermediul unor microleziuni la nivelul pielii sau atunci cand ne frecam la ochii sau nas dupa ce am interactionat cu capusa.
- Un recipient cu alcool: in care arunci insecta dupa ce am indepartat-o din pielea animalului.
- Dezinfectant (betadina) sau apa si sapun
Capusele nu vor muri daca o arunci in toaleta sau chiuveta, ele fiind rezistente in mediul acvatic. De aceea, imediat dupa indepartare ele trebuie omorate. Poti apela la strategia recipientului cu alcool, ardere direct la flacara sau strivire. Nu strivi capusa intre degete (decat daca aveti manusi) si nici sub talpa piciorului, daca esti desculta. O capusa scoasa din piele si lasata libera va cauta o alta gazda si exista riscul sa urce din nou pe animal sau chiar pe voi.
Pentru animale agitate, carora nu le place sa fie manipulate, cereti ajutorul unui asistent care sa le imbolizeze.
Pune manusile de cauciuc si ia penseta. Prinde capusa cu penseta cat mai aproape de piele. Scopul nostru este de a indeparta capusa cu tot cu cap, fara sa apuce sa reactioneze.
Nu irita capusa, incercand sa o pipai sau sa o apuci cu penseta de mai multe ori. In momentul in care se simte amenintata, ea va pompa si mai multe toxine in corpul animalului. Saliva insectei este cea care poate provoca numeroase reactii inflamatorii sau alergice, iar daca vine insotita si de bacterii sau virusi, vom face mai mult rau animalului.
Din acelasi motiv, capusa nu va fi niciodata prinsa de corp. In momentul in care presam corpul, tot continutul va fi refulat in sangele animalului.
Drept urmare, capusa se prinde de cap, iar printr-o miscare ferma si fara sa ne grabim o tragem afara, fara a roti intr-o parte sau alta. Prin rotire, riscam sa fracturam corpul insectei si sa nu o scoatem din piele intreaga.
Nu intotdeauna vom reusi sa scoatem si capul capusei, care poate sa ramana in piele. Nu te panica, nu este un capat de lume. In mod firesc, in cateva zile organismul il va expulza. Nu capul insectei este cel care provoaca inflamatia, ci saliva acesteia.
Odata scoasa capusa ea va fi omorata imediat.
Prin popor circula o sumedenie de alte metode, care de care mai ingenioase de a scoate capusele din piele. Nu folositi vaselina, acetona, alcool, tigara aprinsa, flacara pentru a indeparta capusa. Nu veti face decat sa iritati pentru inceput insecta, care va refula toate toxinele si microorganismele continute. Chiar daca aceste metode au functionat la un moment dat pe un anume animal, asta nu inseamna ca si animalul vostru are norocul sa scape teafar. Nu lasati statistica sa puna in pericol viata animalului iubit.
Poti imbunatati prognosticului acestei opratiuni daca ai la indemana o solutie anti-capuse (pipeta spot-on sau spray). Inainte de a purcede la folosirea pensetei, aplicati aceasta solutie pe capusa, care va muri instantaneu. In acest fel preveniti refularea capusei cauzata de iritare. Nici in acest caz nu apucati capusa de corp ci de cap.
Dupa indepartarea capusei, dezinfectati locul cu apa si sapun sau betadina. Apoi aplicati un unguent cu antibiotic.
In urmatoarele zile, analizati locul muscaturii. Daca obervatica roseata si inflamatia persista, ba chiar evolueaza, prezentati-va la veterinar.