Buna. Un medic veterinar va lamureste insa ca dusul frecvent, cu apa si sapun, face rau blanii de caine. Stratul de grasime, din si de pe pielea cainelui, este sediul barierei imunitare care il apara de dermatitele bacteriene si micotice. Indepartarea lui frecventa tulbura atat secretia adecvata de sebum cat si inlocuirea normala a stratului cheratinizat, superficial al pielii. Dupa fiecare spalare completa, cainele este expus la declansarea dermatitelor infectioase.
Cainele nu se spala ca sa nu mai miroasa a caine. Echilibrul intre interesul lui si interesul nostru olfactiv trebuie asezat intr-o zona care nu ajunge sa-i faca rau. Sampoanele uscate sunt mai putin daunatoare, dar trebuie retinut ca aplicarea excesiva de lotiuni odorizante poate perturba semnificativ complicatul – se pare - sistem de comunicare prin feromoni al cainilor, pe care mai mult il banuim decat il cunoastem. Ce inseamna parfum pentru noi difera sigur de ceea ce inseamna parfum pentru caini.
Cainele nu se spala ca sa il deparazitam. Spaland cu sampon deparazitant un caine cu purici obtinem un caine cu purici ceva mai curati. Mai mult, cainele devine incapabil o vreme sa primeasca tratamentul antiparazitar cu "picatura pe piele" sau cu zgarda speciala, tratament care are nevoie de stratul de grasime al pielii intact, pentru ca substanta toxica pentru purici si capuse sa difuzeze si sa realizeze "scutul" protector pe intregul corp. Raportul avantaje/dezavantaje in folosirea imbaierilor terapeutice pentru tratarea micozelor este mai curand defavorabil. Numai in tratamentul unor forme de raie si demodecie, umectarile cu substante antiparazitare pot fi benefice.
Cea mai benefica procedura de curatire a blanii este periajul, care nu este niciodata prea frecvent. Efectele favorabile se rasfrang atat asupra blanii cat si a pielii.
Ceea ce dauneaza blanii cainelui este samponarea abundenta, pe intreaga suprafata a corpului. Nu este nimic daunator in curatirea regulata la nivelul labelor, pe burta, sub coada, la bot, unde murdaria se acumuleaza frecvent, mai ales dupa plimbari in zile ploioase. Dar spalarea generala, cu degresarea intregii blani, nu trebuie facuta mai des de o data la doua luni. Singurele cazuri in care spalarea trebuie sa fie agresiva sunt contaminarile blanii sau pielii cu substante chimice toxice trans-cutanat sau la ingestie, prin lins. O astfel de spalare poate include folosirea de solventi pe care numai medicul veterinar ii poate prescrie sau folosi. E bine sa ii fci baie o data la 2 luni. Succes:* :* :* Sper ca te-am ajutat:*
Traiasca internetul!
Vezi ca e mai sensibil la piele trebuie sa-l usuci bine prin cutele alea.ii faci cand simti nevoia, nu este program.
Nu trebuie sa'i faci prea des fiindca nu este indicat.Cel mai bine e sa'i faci o data la 2 luni o baie serioasa. Daca il scoti afara si se mai murdareste, il poti spala, dar nu integral.Mai ales ca in aceasta perioada poate raci foarte usor si poate face pneumonie.Nu cred ca un caine care sta in casa are nevoie de baie atat de des. Cu placereAi grija de micut
anonim_4396 întreabă: