Norvegiana de padure este una dintre cele mai vechi rase din Europa. Ea seamănă foarte mult cu un linx în miniatură. Dimensiunile mari, urechile ascuţite împodobite cu smocuri de păr şi temperamentul plin de naturaleţe ne fac să ne-o imaginăm plimbându-se prin pădurile înzăpezite, chiar şi atunci când se află între pereţii unui apartament confortabil.
Descriere:
- Corpul: Norvegiana este o pisică de talie mare, este înaltă şi are corpul rectangular. Masculii sunt vizibili mai mari decât femelele.
- Capul: de forma unui triunghi echilateral. Profilul este lung, drept şi nu trebuie să aibă denivelări ale liniei nasului. Bărbia este uşor rotunjită, fermă şi trebuie să fie în linie cu vârful nasului.
- Ochii: sunt mari şi expresivi, oblici şi de culori armonizate cu cele ale blănii.
- Urechile: de dimensiune medie şi sunt împodobite la extremităţi cu smocuri de păr.
- Gâtul: scurt caracterizat de o musculatură puternică.
- Blana: este dublă formată din subpăr, abundent mai ales iarna şi păr lung, lucios şi impermeabil. Zona din jurul gâtului are un guler pufos în partea din faţă, iar la ceafă un fel de coamă.
- Membrele: sunt de mărime medie, iar coapsele au o musculatură puternică.
- Coada: lungă şi stufoasă, lată la bază.
- Temperament: este o pisică sociabilă şi curajoasă. Masculii, în special, caută contactul cu fiinţele umane, în timp ce femela nu suportă, de multe, să fie luată în braţe.
se gaseste numai in europa
Siberiana este o rasa de pisici de marime medie. Aceasta rasa de pisici este recunoscuta de majoritatea organizatiilor de profil, fiind acceptata de Cat Fanciers Association in anul 2000. Orice culoare pentru blana acestor pisici este accepta in concursuri. Siberiana isi are originile in Rusia si este foarte apreciata pentru temperamentul linistit si afectuos.
Istorie
Pisica Siberiana este o rasa de feline foarte veche insa nu a fost recunoscuta oficial decat la sfarsitul secolului trecut. Aceasta situatie s-a datorat faptului ca regimul comunist din Rusia nu accepta detinerea animalelor de casa. Marturii ale existentei pisicilor Siberiene pot fi datate chiar si in secolul al XIII-lea. Se spune ca aceste pisici patrulau, alaturi de calugari, zidurile manastirilor stravechi. Astazi, multi proprietari spun ca pisicile lor Siberiene ii avertizeaza cand se apropie musafiri. Originea exacta a pisicilor Siberiene nu poate fi identificata avand in vedere lipsa documentatiei. Taranii tineau aceste pisici in gospodarie pentru a vana animalele daunatoare. Odata cu urbanizarea masiva a populatiei din Rusia comunista, Siberiana a fost folosita pentru vanatoarea de rozatoare in orase precum Sankt Petersburg.
In deceniile dinaintea caderii regimului comunist, numarul crescatorilor de Siberiene s-a marit. Initial, pisica a fost prezentata la concursuri ca o variatie a raselor deja existente insa crescatorii au fost informati de catre arbitrii de la diferite expozitii ca Sieberiana era o rasa de sine statatoare. In 1989 s-a infiintat Federatia Felina din Uniunea Sovietica. Una dintre primele prioritati ale noii institutii a fost recunoasterea rasei de pisici Siberiene. In anii '90 Siberienele au fost exportate in Europa si Statele Unite ale Americii. De abia in anul 2002 primele pisici Siberiene au ajuns si in Marea Britanie.
Aspect
Pisicile Siberiene sunt foarte agile si destul de puternice. Au un corp lung si solid, cu picioare lungi si coada stufoasa. Cele mai importante trasaturi la aceasta rasa sunt forma capului si calitatea blanii. Capul este scurt si triunghiular. Nasul este scurt, urechile sunt de marime medie si ochii sunt mari, aproape rotunzi, de culoare verde-galbui. Siberienele au o blana deasa si impermeabila, unica rasei. Parul este de lungime medie, mai scurt in zona umerilor. Siberianele naparlesc maxim de doua ori pe an. Aceste pisici naparlesc la sfarsitul iernii si, cateodata, la sfarsitul verii. Probabil aceasta a doua naparlire are loc pentru a pregati cresterea blanii groase de iarna.
Temperament
Siberianele sunt pisici foarte inteligente, jucause, afectuoase si loiale. Le place sa petreaca mult timp in aer liber si sunt destul de independente. Nu necesita prea multa atentie, fiind si destul de tacute si discrete. Aceste pisici pot fi invatate sa vina atunci cand sunt chemate. Folosirea acestor feline pentru omorarea animalelor daunatoare a facut din Siberiene niste vanatori excelenti.
Caracteristici
Pisicile Siberiene au nevoie chiar si de cinci ani pentru a ajunge la maturitate. Femelele sunt mai mici decat masculii. La aceste pisici picioarele din spate sunt putin mai lungi decat cele din fata, Siberienele avand cea mai lunga saritura dintre rasele de pisici. Aceste feline par sa fie fascinate de apa si se vor juca in chiuvete in care este lasata apa. Siberienele traiesc, in medie, 15 ani si cantaresc, la maturitate, intre 5 si 7 kilograme. Pisicile Siberiene sunt catalogate ca fiind hipoalergenice, fiind o alegere ideala pentru iubitorii de pisici care sufera de alergii. Legaturile familiale sunt foarte puternice in cazul pisicilor Siberiene. Chiar si tatal isi va ingriji foarte atent puii daca ii este permis accesul la cuib. In general, aceste pisici sunt sanatoase, se inmultesc repede si sunt parinti foarte buni. Blana pisicilor Siberiene necesita putin periaj fata de alte rase cu par lung. Siberienele au fost descrise ca avand caracterul unui caine, se pot atasa de o persoana si adora sa stea in poala stapanului.
siberiana se gaseste in general in multe locuri
originea ei este din rusia
siberiana costa cam300-200 euro cele mai originale sa zic
norvegiana costa 200 euro
Cumpără-ţi o revistă dinaia gen DogMagazin, dar cu pisici. Şi de obicei la sfârşit sunt anunţuri gen "Vând pui de pisică" cu nr de telefon, rasă, preţ etc. Revistele astea apar o dată pe lună, deci poţi să îţi cumperi una zilele astea, că e începutul lunii şi anunţurile sunt recente.
Puteți avea noroc și să găsiți un pui pe un site de adopții, cum este acesta. Există însă și pui de vânzare, la prețuri ce pornesc de obicei de la circa 250-300 de lei. Un exemplar cu însușiri deosebite poate costa chiar și peste 200 de euro.
Stiu eu un loc sigur din care ai putea lua un pui de Norvegiana sau Siberiana- www.sofisticat.ro. Este singura asociatie de felise autorizate din tara noastra. Vei primi un pui cu pedigri, chiar daca va costa f mult (400-500 E).
Pai mereu iau revista PISICA dar nu da niciodata norvegiana de padure si la siberiana o da f scump(400-500 euro)zice ca este o rasa f speciala, dar mai caut pentru ca vreau sa gasesc o felisa experimentata