| Burzea a întrebat:

Diferite moduri pentru a afla sexul la porumbeii maturi.cine imi spune?

1 răspuns:
| luciana200972 a răspuns:

1. femelele sunt ceva mai mici decat masculii (cu exceptiile de rigoare)
- femelele sunt mai fine, in special la cap, narile sunt mai mici, fruntea mai plata, la masculi fiind mai bombata, mai rotunjita
- cel mai clar: masculii turuie des, mai ales in prezenta femelelor, si nu numai. In prezenta femelelor, turuie in jurul lor, "maturand" cu coada podeaua si facandu-le "plecaciuni". Femelele nu turuie decat foarte rar: cand se bat in timpul hranirii sau pe o odihnitoare, sau in boxa lor si turuitul lor este mult mai scurt si mai subtire ca tonalitate.
2.la masculi orificiul cloacal are dezvoltata mai bine partea de sus iar la femele partea de jos – este firesc si este o adaptare pentru acuplare masculul fiind cel care se urca peste femela orificiul cloacal se inclina in jos iar la femela care este dedesubt se inclina in sus astfel se realizeaza unirea celor doua orificii cloacale si spermatozoizii masculului sunt improscati in cloacul femelei
3. daca are ciocul negru si marginea ochilor rosu e baiat daca are ciocul alb-rosiatic si marginea okilor alb-crem…e fata
4.PUI: In principiu, sexul puilor nu se poate afla, dar exista niste "semnale" relative, cum ar fi:
- cand sunt inca in cuib, si penele au inceput sa iasa pe ei, de regula masculii sunt mai curajosi cand vrei sa pui mana pe ei, se ridica in picioare, dau cu aripa si ciocul si umfla gusa. Femelele stau linistite de regula, desi din observatiile mele, sunt si exceptii.
- este o perioada de cateva zile, dupa eclozare, cand se poate determina sexul puilor privind orificiul cloacal, care la masculi difera de femele subtil, nu am retinut exact care-i deosebirea pentru ca nu m-a interesat niciodata sa stiu sexul puilor din timp. Daca regasesc informatia, revin cu un raspuns.

MATURI:
- femelele sunt ceva mai mici decat masculii (cu exceptiile de rigoare)
- femelele sunt mai fine, in special la cap, narile sunt mai mici, fruntea mai plata, la masculi fiind mai bombata, mai rotunjita
- cel mai clar: masculii turuie des, mai ales in prezenta femelelor, si nu numai. In prezenta femelelor, turuie in jurul lor, "maturand" cu coada podeaua si facandu-le "plecaciuni". Femelele nu turuie decat foarte rar: cand se bat in timpul hranirii sau pe o odihnitoare, sau in boxa lor si turuitul lor este mult mai scurt si mai subtire ca tonalitate.
5.Am cautat cel mai complet material si iata rezultatul:

Masculul este totdeauna mai dezvoltat, are forma mai ascutita (deci mai putin rotunjita), fruntea mai larga, capul mai mare, deci cu capacitatea craniana mai dezvoltata. Narile nasului sunt mai accentuate, mai rotunjite cu ciocul mai scurt si cu pete negre, sau brune, care apar pe diferite pene (aripa, sau coada). Gâtul este mai gros, pieptul mai larg, aripile mai dezvoltate, sternul mai pronuntat, iar bazinul mai îngust, în comparatie cu acel al femelelor.
Femela poseda însa mai multa gratie, un cap proportionat, mai plat, cu ciocul mai lung si mai subtire, gâtul mai putin gros si mai lung, membrele mai fine, pieptul fiind însa destul de dezvoltat, partea din spate însa mai dezvoltata, bazinul fiind de o marime speciala, ceea ce dovedeste adaptarea preferata pentru functia de a crea oua care a înzestrat-o natura.
Când sexul porumbeilor nu poate fi bine cunoscut, columbofilul se va putea ajuta si de caracteristicile
urmatoare:
a). La masculi narile sunt aproape uniforme, usor rotunjite, în timp ce la femele se observa o linie despartitoare între ele, destul de vizibila, care separa astfel cele doua nari. Aceasta linie mijlocie, putin albicioasa, începe de la mandibula superioara, astfel ca fiind putin mai atenti ne putem da seama despre aceasta dupa trecerea de câteva saptamâni (când exemplarul este tânar puiandru).
b). De asemenea, se observa caracteristici fa formarea penei, dupa care vom putea departaja masculii de femele.
Astfel, la masculi nervura penei, catre extremitatea sa, este usor sucita înspre dreapta, în timp ce la femela ea este îndreptata spre stânga.
Adâncitura (santul) ce se observa în lungul tijei penei, pe partea posterioara este deosebita, de asemenea, la cele doua sexe.
c). La mascul este mai dezvoltata partea din fata, în timp ce la femela partea din spate este mai dezvoltata.
d). La puiul de porumbel care nu are înca pene, aspectul deschiderii cloacei va putea servi, de asemenea, un criteriu sigur de cunoastere a sexului.
La mascul, deschizatura orificiului este o taietura transversala, buza superioara fiind mai dezvoltata, în timp ce la femela orificiul este rotunjit cu buza de jos mai dezvoltata.
e). Daca aveti un porumbel oarecare ce zboara de câteva luni si daca-i dati drumul în porumbarie, pe podea, astfel ca sa fie nevoit sa zboare câtiva metri si daca dupa aterizarea lui pe podea va face câteva învârtituri în jurul sau, atunci acela va fi sigur un mascul. Daca însa va ateriza, fara sa faca nici o miscare atunci este femela.
Iar din experienta proprie va pot spune caci se poate afla si prin urmatoarea miscare. Cand puii au o saptamana sau mai mult intinzi palma deasupra lor la aproximativ 10-15 cm.Masculul se va ridica in picioare, se va "umfla in pene", va plesni din cioc. In schimb femela va sta linistita nu va face nici o miscare.

Sper ca v-a fost de folos