| Siscanu12 a întrebat:

Doresc sa-mi iau un catelus de 2 luni jack russel terrier cu blana scurta. Cu ce ar trebui sal hranasc? Cum sa ma comport cu el? Cit de des trebuie sa-l scot la plimbare? Sfaturi va rog!

4 răspunsuri:
| Cryystynuutz a răspuns:

In primul rand un necesar, care ar trebui sa cuprinda:

1. Recipiente de hrana si de apa – de preferat din inox sau ceramica, prevazute cu sistem antiderapaj

2. Hrana uscata/umeda destinata categoriei de varsta in care se incadreaza

3. Culcus – chiar daca intr-un final va ajunge sa doarma in varful patului

4. Jucarii – se vor evita jucariile care pot fi rupte si inghitite

5. Covoras absorbant

6. Timp – pentru socializare si joaca

7. Rabdare – o sa aflati pe parcurs pentru ce…

Alimentatie
Hrana premium sau super-premium, echilibrata, destinata juniorilor.

Sa definim intai notiunea de „junior" in termeni canini:

- Rase de talie mica = rasele de caini care la varsta de adult cantaresc pana in 9 kg. Ex. jack russel ating maturitatea la varsta de 10 luni – 1 an.
Hrana destinata juniorilor are un aport mai crescut de proteine si calorii, necesare pe toata perioada cresterii. Suplimentele vitamino-minerale se administreaza lunar in toata aceasta perioada si in cure periodice in urmatoarele etape ale vietii.

Odata desfacuti sacii de hrana uscata vor fi pastrati in conditii optime: feriti de caldura si umiditate si inchisi ermetic. Astfel ca, daca sacul nu este prevazut cu sistem de inchidere tip fermoar, hrana uscata va trebui pastrata in recipiente de plastic inchise ermetic. Evitati cumpararea hranei vrac. Proteina si grasimea din hrana de animale pastrate in conditii necorespunzatoare mucegaiesc si oxideaza ca oricare alt tip de aliment cu o compozitie similara destinat consumului uman. Sa luam ca exemplu salamul uscat: credeti ca ar fi la fel de bun dupa 2 saptamani daca l-ati tine pe masa?

Cantitatea de hrana pe care ar trebui sa o consume un junior este in general notata pe sacii de mancare. Daca vi se pare ca aportul de hrana este totusi insuficient sau ca micul patruped este slab puteti face urmatorul lucru: puneti in recipientul de mancare o cantitate masurata (cantarita) de hrana uscata. Lasati-o jos 15 minute. Cantariti diferenta dintre cantitatea initiala si cea ramasa. Acela va fi considerat necesarul de hrana al cainelui dumneavoastra (cel putin pentru o perioada, pana va mai creste).

Cate mese pe zi? Ca si regula puteti tine cont de talia animalului: cu cat este mai mic, cu atat mesele vor fi mai dese. De exemplu, un Yorkshire ar trebui sa manance de 4-6 ori/zi in perioada de crestere, in timp ce pentru un Ciobanesc mioritic ar fi suficiente 1-2 mese/zi.

Nu lasati hrana la discretie! Pe langa faptul ca valorile nutritive scad semnificativ daca hrana este lasata in recipient prea mult timp, daca o vor avea tot timpul la nas tendinta fireasca a cateilor va fi sa devina mofturosi.

Hrana umeda (conservele) se va pastra in recipiente de plastic la frigider dupa deschidere.

Nu se va administra sub nicio forma hrana destinata pisicilor. Aportul proteic si caloric din aceasta este mult mai mare decat necesarul de proteina si calorii al cainilor, iar acest exces poate determina (mai devreme sau mai tarziu) aparitia unor afectiuni severe.

Daca optati pentru o alimentatie gatita in casa sau pur si simplu nu va doriti ca patrupedul sa consume doar hrana uscata va trebui sa va documentati foarte bine inainte care sunt alimentele permise (carne de pui/vita/miel fierte, morcovi, telina, ardei gras, orez fiert, branzica de vaci degresata, iaurt), cele interzise (struguri, stafide, usturoi, smantana, alimente prajite), sa evitati condimentele si mai ales sa impartiti aceeasi mancare cu animalul dumneavoastra. Asa cum oamenii nu consuma mancare destinata cainilor din motive lesne de inteles, nici cainii nu trebuie sa consume alimente destinate consumului uman.

Daca doriti sa va rasplatiti patrupedul evitati recompensele din comert, care sunt pline de aditivi si conservanti. Carnea fiarta va fi o recompensa pe care nu o va putea refuza.

Pentru ros, obicei pe care il va avea cel putin in perioada in care dintii de lapte vor fi inlocuiti de cei permanenti, puteti opta pentru oase de vita fierte foarte bine sau pentru jucarii. Oasele de pui sunt total contraindicate, deoarece pot perfora stomacul sau intestinele micilor companioni.

Apa trebuie sa fie cat mai proaspata, (schimbata de 1-2x/zi), la temperatura camerei.

Suplimentele nutritive nu trebuie sa lipseasca in perioada de crestere, mai ales la rasele de caini mari si gigant. In caz contrar, consecutiv carentelor vitamino-minerale in scheletul osos pot surveni modificari grave, de multe ori iremediabile.

Ce nu are voie?

Sa incepem cu cea mai mare tentatie… laptele. De ce nu?

Un procent semnificativ (in medie 75%) din populatia globala de oameni sunt lactozo-intoleranti. Studii recente demonstreaza ca acest deficit este prezent in procent si mai mare la animalele de companie. Ceea ce inseamna ca este o sansa destul de mare ca si patrupedul dumneavoastra sa aiba aceasta problema, iar laptele sa ii provoace indigestii si dezechilibre nutritionale importante. Un alt motiv ar fi urmatorul: in cazul in care cainele este infestat cu paraziti interni, laptele de vaca nu va fi decat un stimulent alimentar in plus pentru acesti locatari nedoriti. Si sa mai spulberam un mit: in caz de intoxicatii, laptele nu face decat sa creasca absorbtia toxicului in organism. Ceea ce inseamna ca, daca se va administra lapte consecutiv ingerarii unui toxic, severitatea intoxicatiei va fi semnificativ mai mare.

Un alt aliment contraindicat si cu potential letal este ciocolata. Astfel ca, daca doriti sa va bucurati de noul membru al familiei o perioada cat mai lunga de timp, va trebui sa evitati produsele alimentare care contin cacao sau indulcitori.

Evitati pastele fainoase, boabele de porumb sau de fasole, painea si fructele sau legumele care pot produce fermentatii si implicit indigestii severe.

Socializare

Probabil ca stiti deja destul de multe informatii legate de temperamentul rasei din care face parte si patrupedul dumneavoastra. Cu toate acestea, tineti cont ca modelarea personalitatii lui va depinde in totalitate de dumneavoastra. O vorba din popor care ar descrie foarte bine aceasta idee este „cum ti-l cresti, asa il ai…"

Primele saptamani intr-un camin nou sunt foarte importante in materie de socializare si de modelare a caracterului, motiv pentru care va trebui sa-i acordati cat mai multa atentie, sa va jucati cat mai mult impreuna si sa stabiliti din start cateva reguli de baza. Una din ele, foarte importanta, este sa nu ii permiteti niciodata sa va muste (pe dumneavoastra sau alte persoane) si sa nu il intaratati in acest sens nici macar in joaca. Va considera ca acest lucru ii este tolerat, iar cand va creste nu va ezita sa va capseze daca se va simti deranjat intr-un moment sau altul.

Socializarea cu alti oameni si cu alte animale este de asemenea foarte importanta pentru o dezvoltare armonioasa. Dupa ce va termina schema de vaccinare, plimbati-l cat mai des in parcuri si incurajati-l sa se joace cu alti catei.

Cu siguranta ca la inceput va avea „accidente" prin casa si nu va asocia de fiecare data covorasul absorbant cu toaleta. Pentru inceput puteti sa il imbibati in cateva picaturi din productia proprie si sa il asezati in locul in care prefera sa isi faca nevoile. Daca observati ca vrea sa faca in alta parte, duceti-l la covoras. Desigur ca nu il veti putea urmari in permanenta si probabil ca vi se va intampla sa ii descoperiti „minunile" dupa ce ati calcat in ele, insa nu va trebui certat decat daca il prindeti in flagrant. Nu va intelege niciodata ce a facut gresit daca la 30 de minute de la accident se va trezi certat din senin si cu nasul in pipi. Cel mai frecvent juniorii isi vor face nevoile imediat dupa trezire si dupa fiecare masa. Laudati-l in prima perioada ori de cate ori va nimeri covorasul si folositi comenzi scurte cand doriti sa ii semnalati orice abatere de la un comportament disciplinat.

Evitati sa il lasati nesupravegheat sau singur acasa pe perioade lungi. Micii patrupezi depind in totalitate de noi, iar singuratatea le poate provoca devieri serioase de comportament.

Preventie

Deparazitarea interna, deparazitarea externa, schema de vaccinare. Proceduri simple, dar… atat de complexe!

DEPARAZITAREA INTERNA

La varsta de 4-6 saptamani se recomanda efectuarea unui examen coproparazitologic care atesta prezenta sau absenta parazitilor interni.

Daca rezultatul examenului este pozitiv (ceea ce se intampla in peste 90% din cazuri) se efectueaza o prima deparazitare interna cu produse adecvate varstei si greutatii puiului si, bineinteles, speciei de paraziti infestante.

Tineti cont ca:

1. nu este obligatoriu ca parazitii pe care ii elimina prin fecale sa fie vizibili cu ochiul liber, de cele mai multe ori acestia putand fi observati strictmicroscopic.

2. nu este obligatoriu ca la fiecare defecare sa elimine paraziti interni, motiv pentru care, daca rezultatul examenului coproparazitologic este negativ, dar exista o suspiciune clinica puternica de infestatie parazitara, se vor recolta probe din 3 defecari consecutive.

3. sunt foarte multe specii de paraziti care pot infesta animalele noastre de companie. Medicamentele utilizate pentru deparazitarea interna trebuie sa aiba un spectru cat mai larg, obtinut prin asocierea mai multor substante antiparazitare (ex. Drontal Puppy, Advocate, Procox), dar…

4. nu exista un produs universal care sa distruga toate speciile de paraziti cu potential infestant.

Examenul coproparazitologic se repeta dupa 10-14 zile.

- Daca rezultatul este negativ – urmatorul examen coproparazitologic va fi repetat dupa 3 luni sau mai devreme daca puiul are probleme digestive.

- Daca rezultatul este pozitiv – se va face o a doua deparazitare interna, iar examenul coproparazitologic se va repeta in 10-14 zile si ulterior la fiecare 3 luni.

ATENTIE!

Multe dintre speciile parazitare pe care le pot avea patrupezii nostri se pot transmite si la om! Nu neglijati importanta examenelor coproparazitologice si a deparazitarilor interne la intervale regulate!

DEPARAZITAREA EXTERNA

Puricii, capusele si tantarii pot fi o adevarata pacoste. Nu numai pentru disconfortul pe care il creeaza patrupedului parazitat, ci mai ales pentru bolile cu potential letal pe care le pot transmite (babesioza, ehrlichioza, borelioza – boala Lyme, hemobartoneloza, dirofilarioza – viermi la inima).

Deparazitarea externa se face cu produse corespunzatoare varstei si greutatii. Pentru a-i asigura o protectie cat mai buna, alegeti produse care, pe langa efectul acaricid, sunt si repelente, indepartand capusele sau tantarii inainte ca acestia sa intepe cainele si sa transmita boli. In acest sens se pot aplica solutii spot-on (pipete) precum Advantix sau zgarzi antiparazitare de calitate si cu actiune mare de timp (7-8 luni) precum Foresto. Tineti cont de indicatiile producatorului in ceea ce priveste frecventa administrarilor, spalatul cainilor inainte sau dupa aplicarea pipetei si efectele secundare care pot sa apara.

Se va avea in vedere si aplicarea unor solutii deparazitante in mediu, tinandu-se cont ca acestea sa nu prezinte toxicitate pentru patrupezii nostri (ex. K-othrine).

VACCINAREA

Se va face incepand cu varsta de 6 saptamani doar daca puiul este clinic sanatos si liber de paraziti. Schema de vaccinare cuprinde 4 vaccinuri (in cazuri speciale chiar mai multe) care se vor face la intervale de cate 2 saptamani si are rol de inducere a imunitatii impotriva unor boli specifice, de cele mai multe ori letale. In toata aceasta perioada si inca 2 saptamani de la ultimul vaccin este contraindicat ca puiul sa ia contact cu animale nevaccinate sau sa iasa din casa. Ultimul vaccin (polivalent + antirabic) se va repeta ulterior anual.

Sterilizarea / castrarea

In cazul femelelor este indicata sterilizarea in jurul varstei de 5-6 luni, inainte de primul ciclu de calduri. Prin aceasta interventie se reduce cu pana la 90% riscul aparitiei diverselor afectiuni uterine (in special piometrita), ovariene (chisturi, tumori), mamare (mastite, cancere), foarte comune la catelele intacte (nesterilizate).

In cazul masculilor se recomanda castrarea in jurul varstei de 1 an. Prin castrare se pot evita foarte multe neplaceri datorate comportamentului din perioadele de monta: accidente datorate dorintei lor de a explora si a gasi femele in calduri, urinare in locuri nepermise insotita de un miros neplacut etc.

Intretinere

Sunt rase care necesita mai multa ingrijire decat altele (tuns, trimat, descalcit), insa un numitor comun pentru toate rasele este spalatul… cat mai rar. In mod normal cainii se spala de 2-3x/an.

| Cryystynuutz a răspuns:

In primul rand un necesar, care ar trebui sa cuprinda:

1. Recipiente de hrana si de apa – de preferat din inox sau ceramica, prevazute cu sistem antiderapaj

2. Hrana uscata/umeda destinata categoriei de varsta in care se incadreaza

3. Culcus – chiar daca intr-un final va ajunge sa doarma in varful patului

4. Jucarii – se vor evita jucariile care pot fi rupte si inghitite

5. Covoras absorbant

6. Timp – pentru socializare si joaca

7. Rabdare – o sa aflati pe parcurs pentru ce…

Alimentatie
Hrana premium sau super-premium, echilibrata, destinata juniorilor.

Sa definim intai notiunea de „junior" in termeni canini:

- Rase de talie mica = rasele de caini care la varsta de adult cantaresc pana in 9 kg. Ex. jack russel ating maturitatea la varsta de 10 luni – 1 an.
Hrana destinata juniorilor are un aport mai crescut de proteine si calorii, necesare pe toata perioada cresterii. Suplimentele vitamino-minerale se administreaza lunar in toata aceasta perioada si in cure periodice in urmatoarele etape ale vietii.

Odata desfacuti sacii de hrana uscata vor fi pastrati in conditii optime: feriti de caldura si umiditate si inchisi ermetic. Astfel ca, daca sacul nu este prevazut cu sistem de inchidere tip fermoar, hrana uscata va trebui pastrata in recipiente de plastic inchise ermetic. Evitati cumpararea hranei vrac. Proteina si grasimea din hrana de animale pastrate in conditii necorespunzatoare mucegaiesc si oxideaza ca oricare alt tip de aliment cu o compozitie similara destinat consumului uman. Sa luam ca exemplu salamul uscat: credeti ca ar fi la fel de bun dupa 2 saptamani daca l-ati tine pe masa?

Cantitatea de hrana pe care ar trebui sa o consume un junior este in general notata pe sacii de mancare. Daca vi se pare ca aportul de hrana este totusi insuficient sau ca micul patruped este slab puteti face urmatorul lucru: puneti in recipientul de mancare o cantitate masurata (cantarita) de hrana uscata. Lasati-o jos 15 minute. Cantariti diferenta dintre cantitatea initiala si cea ramasa. Acela va fi considerat necesarul de hrana al cainelui dumneavoastra (cel putin pentru o perioada, pana va mai creste).

Cate mese pe zi? Ca si regula puteti tine cont de talia animalului: cu cat este mai mic, cu atat mesele vor fi mai dese. De exemplu, un Yorkshire ar trebui sa manance de 4-6 ori/zi in perioada de crestere, in timp ce pentru un Ciobanesc mioritic ar fi suficiente 1-2 mese/zi.

Nu lasati hrana la discretie! Pe langa faptul ca valorile nutritive scad semnificativ daca hrana este lasata in recipient prea mult timp, daca o vor avea tot timpul la nas tendinta fireasca a cateilor va fi sa devina mofturosi.

Hrana umeda (conservele) se va pastra in recipiente de plastic la frigider dupa deschidere.

Nu se va administra sub nicio forma hrana destinata pisicilor. Aportul proteic si caloric din aceasta este mult mai mare decat necesarul de proteina si calorii al cainilor, iar acest exces poate determina (mai devreme sau mai tarziu) aparitia unor afectiuni severe.

Daca optati pentru o alimentatie gatita in casa sau pur si simplu nu va doriti ca patrupedul sa consume doar hrana uscata va trebui sa va documentati foarte bine inainte care sunt alimentele permise (carne de pui/vita/miel fierte, morcovi, telina, ardei gras, orez fiert, branzica de vaci degresata, iaurt), cele interzise (struguri, stafide, usturoi, smantana, alimente prajite), sa evitati condimentele si mai ales sa impartiti aceeasi mancare cu animalul dumneavoastra. Asa cum oamenii nu consuma mancare destinata cainilor din motive lesne de inteles, nici cainii nu trebuie sa consume alimente destinate consumului uman.

Daca doriti sa va rasplatiti patrupedul evitati recompensele din comert, care sunt pline de aditivi si conservanti. Carnea fiarta va fi o recompensa pe care nu o va putea refuza.

Pentru ros, obicei pe care il va avea cel putin in perioada in care dintii de lapte vor fi inlocuiti de cei permanenti, puteti opta pentru oase de vita fierte foarte bine sau pentru jucarii. Oasele de pui sunt total contraindicate, deoarece pot perfora stomacul sau intestinele micilor companioni.

Apa trebuie sa fie cat mai proaspata, (schimbata de 1-2x/zi), la temperatura camerei.

Suplimentele nutritive nu trebuie sa lipseasca in perioada de crestere, mai ales la rasele de caini mari si gigant. In caz contrar, consecutiv carentelor vitamino-minerale in scheletul osos pot surveni modificari grave, de multe ori iremediabile.

Ce nu are voie?

Sa incepem cu cea mai mare tentatie… laptele. De ce nu?

Un procent semnificativ (in medie 75%) din populatia globala de oameni sunt lactozo-intoleranti. Studii recente demonstreaza ca acest deficit este prezent in procent si mai mare la animalele de companie. Ceea ce inseamna ca este o sansa destul de mare ca si patrupedul dumneavoastra sa aiba aceasta problema, iar laptele sa ii provoace indigestii si dezechilibre nutritionale importante. Un alt motiv ar fi urmatorul: in cazul in care cainele este infestat cu paraziti interni, laptele de vaca nu va fi decat un stimulent alimentar in plus pentru acesti locatari nedoriti. Si sa mai spulberam un mit: in caz de intoxicatii, laptele nu face decat sa creasca absorbtia toxicului in organism. Ceea ce inseamna ca, daca se va administra lapte consecutiv ingerarii unui toxic, severitatea intoxicatiei va fi semnificativ mai mare.

Un alt aliment contraindicat si cu potential letal este ciocolata. Astfel ca, daca doriti sa va bucurati de noul membru al familiei o perioada cat mai lunga de timp, va trebui sa evitati produsele alimentare care contin cacao sau indulcitori.

Evitati pastele fainoase, boabele de porumb sau de fasole, painea si fructele sau legumele care pot produce fermentatii si implicit indigestii severe.

Socializare

Probabil ca stiti deja destul de multe informatii legate de temperamentul rasei din care face parte si patrupedul dumneavoastra. Cu toate acestea, tineti cont ca modelarea personalitatii lui va depinde in totalitate de dumneavoastra. O vorba din popor care ar descrie foarte bine aceasta idee este „cum ti-l cresti, asa il ai…"

Primele saptamani intr-un camin nou sunt foarte importante in materie de socializare si de modelare a caracterului, motiv pentru care va trebui sa-i acordati cat mai multa atentie, sa va jucati cat mai mult impreuna si sa stabiliti din start cateva reguli de baza. Una din ele, foarte importanta, este sa nu ii permiteti niciodata sa va muste (pe dumneavoastra sau alte persoane) si sa nu il intaratati in acest sens nici macar in joaca. Va considera ca acest lucru ii este tolerat, iar cand va creste nu va ezita sa va capseze daca se va simti deranjat intr-un moment sau altul.

Socializarea cu alti oameni si cu alte animale este de asemenea foarte importanta pentru o dezvoltare armonioasa. Dupa ce va termina schema de vaccinare, plimbati-l cat mai des in parcuri si incurajati-l sa se joace cu alti catei.

Cu siguranta ca la inceput va avea „accidente" prin casa si nu va asocia de fiecare data covorasul absorbant cu toaleta. Pentru inceput puteti sa il imbibati in cateva picaturi din productia proprie si sa il asezati in locul in care prefera sa isi faca nevoile. Daca observati ca vrea sa faca in alta parte, duceti-l la covoras. Desigur ca nu il veti putea urmari in permanenta si probabil ca vi se va intampla sa ii descoperiti „minunile" dupa ce ati calcat in ele, insa nu va trebui certat decat daca il prindeti in flagrant. Nu va intelege niciodata ce a facut gresit daca la 30 de minute de la accident se va trezi certat din senin si cu nasul in pipi. Cel mai frecvent juniorii isi vor face nevoile imediat dupa trezire si dupa fiecare masa. Laudati-l in prima perioada ori de cate ori va nimeri covorasul si folositi comenzi scurte cand doriti sa ii semnalati orice abatere de la un comportament disciplinat.

Evitati sa il lasati nesupravegheat sau singur acasa pe perioade lungi. Micii patrupezi depind in totalitate de noi, iar singuratatea le poate provoca devieri serioase de comportament.

Preventie

Deparazitarea interna, deparazitarea externa, schema de vaccinare. Proceduri simple, dar… atat de complexe!

DEPARAZITAREA INTERNA

La varsta de 4-6 saptamani se recomanda efectuarea unui examen coproparazitologic care atesta prezenta sau absenta parazitilor interni.

Daca rezultatul examenului este pozitiv (ceea ce se intampla in peste 90% din cazuri) se efectueaza o prima deparazitare interna cu produse adecvate varstei si greutatii puiului si, bineinteles, speciei de paraziti infestante.

Tineti cont ca:

1. nu este obligatoriu ca parazitii pe care ii elimina prin fecale sa fie vizibili cu ochiul liber, de cele mai multe ori acestia putand fi observati strictmicroscopic.

2. nu este obligatoriu ca la fiecare defecare sa elimine paraziti interni, motiv pentru care, daca rezultatul examenului coproparazitologic este negativ, dar exista o suspiciune clinica puternica de infestatie parazitara, se vor recolta probe din 3 defecari consecutive.

3. sunt foarte multe specii de paraziti care pot infesta animalele noastre de companie. Medicamentele utilizate pentru deparazitarea interna trebuie sa aiba un spectru cat mai larg, obtinut prin asocierea mai multor substante antiparazitare (ex. Drontal Puppy, Advocate, Procox), dar…

4. nu exista un produs universal care sa distruga toate speciile de paraziti cu potential infestant.

Examenul coproparazitologic se repeta dupa 10-14 zile.

- Daca rezultatul este negativ – urmatorul examen coproparazitologic va fi repetat dupa 3 luni sau mai devreme daca puiul are probleme digestive.

- Daca rezultatul este pozitiv – se va face o a doua deparazitare interna, iar examenul coproparazitologic se va repeta in 10-14 zile si ulterior la fiecare 3 luni.

ATENTIE!

Multe dintre speciile parazitare pe care le pot avea patrupezii nostri se pot transmite si la om! Nu neglijati importanta examenelor coproparazitologice si a deparazitarilor interne la intervale regulate!

DEPARAZITAREA EXTERNA

Puricii, capusele si tantarii pot fi o adevarata pacoste. Nu numai pentru disconfortul pe care il creeaza patrupedului parazitat, ci mai ales pentru bolile cu potential letal pe care le pot transmite (babesioza, ehrlichioza, borelioza – boala Lyme, hemobartoneloza, dirofilarioza – viermi la inima).

Deparazitarea externa se face cu produse corespunzatoare varstei si greutatii. Pentru a-i asigura o protectie cat mai buna, alegeti produse care, pe langa efectul acaricid, sunt si repelente, indepartand capusele sau tantarii inainte ca acestia sa intepe cainele si sa transmita boli. In acest sens se pot aplica solutii spot-on (pipete) precum Advantix sau zgarzi antiparazitare de calitate si cu actiune mare de timp (7-8 luni) precum Foresto. Tineti cont de indicatiile producatorului in ceea ce priveste frecventa administrarilor, spalatul cainilor inainte sau dupa aplicarea pipetei si efectele secundare care pot sa apara.

Se va avea in vedere si aplicarea unor solutii deparazitante in mediu, tinandu-se cont ca acestea sa nu prezinte toxicitate pentru patrupezii nostri (ex. K-othrine).

VACCINAREA

Se va face incepand cu varsta de 6 saptamani doar daca puiul este clinic sanatos si liber de paraziti. Schema de vaccinare cuprinde 4 vaccinuri (in cazuri speciale chiar mai multe) care se vor face la intervale de cate 2 saptamani si are rol de inducere a imunitatii impotriva unor boli specifice, de cele mai multe ori letale. In toata aceasta perioada si inca 2 saptamani de la ultimul vaccin este contraindicat ca puiul sa ia contact cu animale nevaccinate sau sa iasa din casa. Ultimul vaccin (polivalent + antirabic) se va repeta ulterior anual.

Sterilizarea / castrarea

In cazul femelelor este indicata sterilizarea in jurul varstei de 5-6 luni, inainte de primul ciclu de calduri. Prin aceasta interventie se reduce cu pana la 90% riscul aparitiei diverselor afectiuni uterine (in special piometrita), ovariene (chisturi, tumori), mamare (mastite, cancere), foarte comune la catelele intacte (nesterilizate).

In cazul masculilor se recomanda castrarea in jurul varstei de 1 an. Prin castrare se pot evita foarte multe neplaceri datorate comportamentului din perioadele de monta: accidente datorate dorintei lor de a explora si a gasi femele in calduri, urinare in locuri nepermise insotita de un miros neplacut etc.

Intretinere

Sunt rase care necesita mai multa ingrijire decat altele (tuns, trimat, descalcit), insa un numitor comun pentru toate rasele este spalatul… cat mai rar. In mod normal cainii se spala de 2-3x/an.
Funda!

| LaLaura a răspuns:

Buna.
In primul rand are nevoie de deparazitate interna ( contra viermisorilor) si de vaccinuri, si daca doresti si deparzitare externa ( contra puricilor ). Pana cand nu a terminat schema de vaccin, nu are voie afara, puiutul nu are imunitate si poate capata boli mortale cum este paraviroza si rabia. In perioada cand inca nu are toate vaccinurile facute, isi face nevoie pe de lavete speciale pentru caini ( le gasesti la pet-shop) care se pune in locul unde doresti sa isi faca nevoile. Laveta trebuie pusa undeva unde sa ajunga cu usurinta la ea si sa o vada usor. Apoi pune-l pe laveta dupa 30-60 de minute dupa ce a baut/mancat lichide, teoretic o data ce isi simte mirosul acolo, tot acolo o sa isi faca si restul de nevoi, dar trebuie sa invete asta, adica necesita timp si rabdare. O data ce face acolo, felicita-l, mangaie-l si recompenseaza-l cu mancarea sa favorita ( carnita de pui/vita/curcan fiarta nesarata sau orice altceva ce ii place) si asa o sa stie ca a facut un lucru bun si ca esti mandru de el, daca nu face acolo, ci in alta parte, cearta-l, dar nu aspru si sa nu il bati.
Dupa ce termina schema de vaccin poate sa isi faca nevoile afara, de preferat sa il duci de 3 ori pe zi afara ( 2 ori e indicat la caini adulti), dar la ore cat de cat fixe, ca sa stie ca la ora x trebuie sa isi faca nevoile ( la fel se procedeaza precum cu lavetele, adica dus avara dupa ce mananca si bea si cu lauda daca a facut). Cat o sa fie pui (pana pe la 1-2 ani) are multa energie, deci trebuie plimbat destul de mult ca sa si-o consume.
Legat de mancare, mancarea de baza trebuie sa fie mancare de caini dar sa fie pentru juniori ( are toti nutrietii ca puiutul sa se dezvolte corect, dupa 1 an poti sa ii cumeri mancare pentru caini pentru adulti), poti sa ii faci si un fel de ciorba cu carne de pui/vita/curcan ( fara piele sau oase - oasele mai tarziu, cu inaintarea in varsta o sa ii faca probleme la stomac), ardei, orez, morcov, telina, pastarnac, verdeata ( marar, patrunjel), fara sare sau alt condiment.
Suplimentar poti sa ii dai si carne de vita/curca/ pui fiarta nesarata ( nu cruda, deoarece stomacul cainelui nu prea poate sa digere corect, plus carnea contine microbi si bacterii care ii fac foarte rau la stomac) lapte cu 1, 5 % grasime si branza nesarata ( ai grija la lapte, unii catei au intoleranta la lactoza, deci la lapte, si o sa faca diaree dupa ce il bea). La pet shop gasesti si suplimente gen batonase cu vitamine si calciu.
Cat o sa fie pui o sa aiba tendita sa roada, cam tot ce prinde in gura din cauza ca il manaca gingiile, dai incerca sa ii cumperi multe jucarii ( dar nu o sa renunte la a roade tot ce gaseste).
Baia este recomandata dupa ce termina schema de vaccin, adica dupa 3 luni, deoarece pot racii cu usurinta, asta inseamna pentru a se vindeca are nevoie de antibiotic care anuleaza ultimile vaccinuri facute in doua saptamani ( vaccinurile se incep de la 6 saptamani) si trebuie spalat musai cu sampon special pentru caini, deoarece samponul pe care il folosim noi are un ph ridicat si poate irita pielea sensibila a unui caine, de preferat sa il specili o data la 2 sapatamani, sau o data pe luna ( poti sa il speli si mai rar, dar nu mai des decat o data la 2 saptamani, ii iriti pielea).
Ai putea pentru mai multe informatii sa ai putea sa intrebi veterinarul unde o sa ii faci vaccinare, acolo o sa te ajute cu mult mai multe informatii.

| TMAlexandra a răspuns:

Păi. Nu mă pricep la câini, dar dacă are două luni ar trebui să nu-i dai oase. Săi ceva de ronțăit ca să se obișnuiească, dar nici să nu se înece. Nu-i da cantități mari de ciocolată. Maxim nu știu 10 cubulețe că poate moare.
Scoate-l la plimbare de două ori pe zi sau și de trei ( cum îți convine), dar dimineața și seara.
Baftă!