Am motani castrati. Nu marcheaza teritoriul, desi unul din ei o facea inainte si e logic asa. Marcarea teritoriului se face atunci cind exista contracandidati in acelasi areal, la o femela care mai este si in calduri. Daca dupa castrare nu mai are atractie pentru femele, de ce ar mai marca teritoriul?
Nu este o regula... De obicei, si cei mai agresivi motani care au apucat sa isi marcheze teritoriul inainte sa fie castrati, inceteaza. Depinde mult cat timp a marcat inainte sa fie castrat, de relatia pe care o are cu cei din jur, daca mai sunt si alti motani prin preajma si pana la urma, de la exemplar, la exemplar. O parte din medicii veterinari recomanda castrarea dupa ce motanul incepe sa isi marcheze teritoriul.
Depinde foarte mult de varsta motanului, caracterul lui, daca este usor de "dresat" sau nu. Probabil ca, daca a reusit sa treaca prin "experienta iubirii" va mai face acest lucru si dupa ce il castrezi. Dar fii optimista si explica-i ca nu e voie. Foloseste metode diverse pentru a-l convinge(ex. nuiaua din hartie de ziar...). Si eu am avut un motan pe care l-am castrat, dar avea varsta de9 luni nu apucase sa-si marcheze teritoriul. Parerea mea este ca daca relatia cu motanul nu este una simpla- tu in functia de stapan, motanul- de supus- atunci cu siguranta o sa-l poti ajuta sa se dezvete de acest obicei.
Ane758 întreabă: