| Bișoc2000Elia a întrebat:

Femela de hamster pitic isi poate manca puii?
Pentru ca eu am una si ieri era mai mare ca deobicei si astazi este normala.

1 răspuns:
| spiridus25 a răspuns:

Gestatia are o durata diferita in functie de specie. Astfel la hamsterul sirian este de numai 16-18 zile, la hamsterii pitici (campbelli si sungorus) 18-22 zile iar la Roborovski 20-22 zile (putand ajunge si la 30 zile). Spre sfarsitul perioadei de gestatie mamica hamster va arata ca un butoias
Este important sa ne notam data imperecherii. Cunoscand data imperecherii si timpul de gestatie putem afla cu aproximatie data nasterii. Cu 2-3 zile inainte de presupusa nastere va trebui sa nu mai umblam in cusca pana cand puilor li se vor deschide ochii(aprox 2 sapt. de la nastere). In caz contrar mamica hamster isi poate manca puii. Asadar inainte cu 2-3 zile de nastere va trebui sa facem curat in cusca si sa ii punem femelei hrana si apa din abundenta. Adapatoarea cu bila trebuie plasata mai jos decat de obicei pentru ca puii sa o poata folosi.
Nasterea are loc seara si este precedata de o perioada de agitatie a femelei, poate dura cateva ore si nu trebuie sa fie deranjata in nici un fel. Nu atingeti hamsterii, nu mutati nimic din cusca, nu interveniti in nici un fel! Limitati-va la a privi de departe! Orice interventie o va panica pe mama si o va determina sa-si omoare, manance sau abandoneze puii! Nu atingeti puii, mirosul dumneavoastra va fi sesizat de catre mama si puii vor fi refuzati sau mancati! Limitati cat puteti de mult stresul si zgomotele din mediul ambiant al mamicii hamster!
In primele doua saptamani dupa nastere va trebui sa nu umblam deloc in cusca, singurele lucruri pe care le putem face sunt furnizarea de mancare si apa.
Din momentul in care puii si-au deschis ochii, ii puteti atinge si puteti curata cusca.
De ce isi mananca femela puii?


In cazul animalelor mici, de exemplu harciog, iepure, hamster, principalul motiv de a-si manca partenerii este lipsa hranei si a apei. In cazul in care cusca este prea mica si nu se iau masuri in aceasta privinta, nu e de mirare ca se nasc pui incapabili sa traiasca. Consumandu-si puii, femela devine iar fertila.

Alte motive:

un mediu zgomotos;
ingramadirea;
atingerea puilor (in primele 2 saptamani);
molestarea de orice fel a femelei;
lasarea masculului in acvariul cu femela si puii mai mult de o saptamana de la nastere;
cresterea in cusca -in special in cazul harciogilor
Prevenire


Cel mai bine e sa previi aceste tragedii, fiind contient de faptul ca, daca un lucru se intampla o data, se poate intampla si a doua oara. Daca animalul isi mananca regulat puii, deja e vorba de pasiune si e foarte greu sa previi acest lucru.

Daca tii cont de cateva sfaturi, nu vei avea probleme de acest gen: nu molesta femela, separa masculul si alte animale mature de femela si pui. Este foarte important, de asemenea, ca, pe langa vitamine, sa le asiguri suplimente alimentare bogate in proteine, ca de exemplu cascaval sau oua fierte.

Alte lucruri care impiedica femela sa-si manance puii:

nu schimba cusca femelei, cel putin in primele saptamani dupa nastere;
asigura-i hrana si apa;
nu atinge puii in primele doua saptamani de la nastere;
nu curata cusca cel putin in prima saptamana dupa nastere;
scoate din cusca puii slabi sau cu malformatii;
asigura-i mamei suplimente alimentare, mere si proteine.