| Xaya a întrebat:

Femela perus poate face oua fara partener? Am avut timp de ani buni doua perusite (adica au zona din jurul narilor crem) si niciuna nu a facut un ou in viata ei! Pot fi castrate sau ceva sau nu sunt femele? Am inteles ca daca au zona din jurul narilor crem sunt femele. A mai avut cineva un perus de genul sa nu faca oua chiar daca e femela?

3 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Masculul perus are deasupra ciocului mai exact narile sunt de culoare albastra iar femela perus are culoarea roz deschis.Pentru a se împerechea trebuie sa aiba un partener de sex opus.Si de castrat nici vorba nu exista acest termen la pasari.

| FukUBetta a răspuns:

Da, eu, nu cred ca se pot castra perusii, dar probabil este si o chestie legata de "compatibilitate" ca nici femela care am avut-o nu a facut oua.

| Xaya explică:

Cea alba a murit (am acceptat moartea ei si nu am chinuit-o pe la veterinar fiindca era batrana si stiam ca o sa dea coltul curand) Cea verde s-a imblanzit in 3 zile cat nu s-a imblanzit timp de 6 ani imediat dupa ce partenera ei a devenit din ce in ce mai slaba si a inceput sa nu mai cante. Acum o saptamana a facut primul ou. A avut cloaca inflamata pentru 2 zile si am zis sa nu o duc inca la vet pentru ca nu arata grav. Acum ceva timp a facut primul ou dar fiindca a fost primul nu a stiut ca trebuie sa stea jos cand il face si s-a spart la impactul cu tavita din cusca. Acum are fan peste tot pe podeaua coliviei si ii place sa se joace un el si sa ciuguleasca. Pentru cateva zile a fost foarte rautacioasa (ciupea tare pana la sange, turuia cand te apropiai sa o iei in mana) Incepuse sa schioapete cu un picior habar nu am cand s-a lovit la el dar pare ca i-a trecut din moment ce in ultimele 2 zile a inceput sa ciupeasca din ce in ce mai putin si merge destul de normal aproape de 100% sanatos. Oricum metoda de distingere a sexului cu ajutorul culorii narilor este destul de sigura si vad ca este de incredere.