Cateau are grija de catelusi iar tu trebuie sa ai grija de catea, sa aiba destula mancare, si mai ales sa ii fie si ei cald, ca e ger afara. Sa-ti traiasca!
Dai sa manance mamei si ea le da puilor laptele de care au nevoie pana fac 2 luni, apoi ii poti da spre adoptie, bafta
Lasa-i cu mama puilor. daca nu vrea sa ii alapteze cumperi 3 biberoane si le dai laptic caliu...atenie nu cald! funda?
Ce mananca un catelus in primele ore si zile de viata?
Pe cat posibil, acorda-le cateilor posibilitatea de a suge lapte de la mama lor macar in primele 12 ore, ca sa poata ingera colostrul. In primele 24 de ore, cateii absorb anticorpi din acest colostru. Daca la inceput, cateaua se lasa fortata sa alapteze, poate ca peste cateva zile se va obisnui si va accepta puii.
Hranirea corespunzatoare a micutilor este esentiala. In cazul in care mama nu vrea sau nu poate sa ii alapteze, trebuie hraniti cu pipeta sau cu o sticluta speciala. Cand ii hranesti, tine-i pe burta, nu pe spate. Poti cumpara lapte praf pentru catei, acesta contine toate substantele de care are nevoie puiul, ca sa se dezvolte.
Exista si retete de lapte pentru catei, pe care le poti prepara chiar tu, insa acestea nu sunt recomandate daca laptele catelei este la indemana. Laptele de vaca sau de capra, galbenusul de ou, sarea si vitamine nu reusesc sa suplineasca laptele mamei. In plus, acest lapte pregatit nu este la fel de bogat in substante nutritive precum produsul sub forma de praf disponibil in magazinele de specialitate.
Nu trebuie sa prepari lapte decat pentru ziua in curs. Ce nu folosesti pe loc, se tine in frigider. Dupa fiecare masa, spala bine sticluta sau biberonul. Inainte sa hranesti catelul, incalzeste laptele in sticla punandu-l intr-un vas plin cu apa, pana la temperatura de 36-37 grade Celsius.
Dupa ce mananca (si chiar si in timp ce mananca), puiul trebuie sa elimine aerul inghitit, adica sa eructeze. Pentru aceasta, tine-l drept sau culca-l peste umarul tau si loveste-l incet si gentil, peste spate.
In primele 48-72 ore, puii trebuie hraniti din 2 in 2 ore. Apoi din 3 in 3 ore, pana la sfarsitul primei saptamani de viata. Noaptea, ii poti lasa sa faca pauze de cate 4 ore. In cea de-a doua saptamana, trebuie hraniti din 4 in 4 ore, noaptea cu pauze de 6 ore, iar in cea de-a treia saptamana, incepe sa le dai mancare fiarta si zdrobita, de 3 ori pe zi, dar continua sa le dai si din sticluta.
Iata cum trebuie sa prepari aceasta mancare: foloseste cam doua cesti pline cu hrana pentru catei (de calitate superioara) pe care o pui intr-un blender, toarna apoi 350 ml de lapte preparat din praful special si umple restul recipientului cu apa calda. Amesteca totul, pana ajunge la consistenta hranei pentru bebelusi. Aceasta reteta ajunge pentru 6-8 catelusi de talie medie.
In cea de-a patra saptamana, hraneste-i cu aceasta mancare de cate 4-5 ori pe zi si redu treptat din hrana administrata cu sticluta. Poti sa renunti si la masa de la miezul noptii. Pana la 6 saptamani, poti face trecerea totala la hrana solida.
Ingrijire si sanatate
Cateii nou-nascuti nu pot elimina defeca si urina de unii singuri, pentru ca nu au muschii necesari cu care sa controleze aceste functii. Micutii trebuie stimulati, mama fiind cea care se ocupa de asta, in mod normal, lingandu-i in zona anala. Cateii abandonati trebuie stimulati de catre stapani, dupa fiecare masa in felul urmator: umezeste putina vata sau un prosop foarte moale in apa calda si freaca, incet, zona genitala a puiului. Intr-un minut sau doua, cainele isi va da drumul.
Unii raspund mai bine acestei stimulari inainte de masa, asa ca incearca sa-i stergi cu prosopul si inainte, dar si dupa ce au mancat. Astfel, vor ramane sanatosi si curati. La aproximativ 21 de zile de la nastere, muschii li se dezvolta. Majoritatea cateilor reusesc sa-si indeplineasca singuri aceste functii biologice dupa ce implinesc trei saptamani.
Ingrijire si sanatate
Cateii nou-nascuti nu pot elimina defeca si urina de unii singuri, pentru ca nu au muschii necesari cu care sa controleze aceste functii. Micutii trebuie stimulati, mama fiind cea care se ocupa de asta, in mod normal, lingandu-i in zona anala. Cateii abandonati trebuie stimulati de catre stapani, dupa fiecare masa in felul urmator: umezeste putina vata sau un prosop foarte moale in apa calda si freaca, incet, zona genitala a puiului. Intr-un minut sau doua, cainele isi va da drumul.
Unii raspund mai bine acestei stimulari inainte de masa, asa ca incearca sa-i stergi cu prosopul si inainte, dar si dupa ce au mancat. Astfel, vor ramane sanatosi si curati. La aproximativ 21 de zile de la nastere, muschii li se dezvolta. Majoritatea cateilor reusesc sa-si indeplineasca singuri aceste functii biologice dupa ce implinesc trei saptamani.
E important si sa monitorizezi culoarea urinei si a fecalelor, pentru a fi sigur ca puiul este sanatos. Urina trebuie sa fie deschisa la culoare, galbena sau incolora. Daca e galben inchis sau portocalie, cainele nu primeste suficienta mancare. Asta nu inseamna ca trebuie sa ii maresti portia, ci ca trebuie sa il hranesti cu aceeasi cantitate, dar mai des. Fecalele trebuie sa fie de culoare maro (inchis sau deschis). Daca sunt verzi, inseamna ca animalutul tau are o infectie, iar daca sunt prea solide, inseamna ca nu ii dai destule lichide. Procedeaza la fel ca si cu hrana: da-i aceeasi cantitate de lapte, dar mai des.
Nu exista o limita in ceea ce priveste numarul meselor. Cand un caine primeste prea multa hrana, devine balonat, are gaze sau vomita. In unele cazuri mai rare, hrana poate fi aspirata in plamani.
Temperatura si umiditate
Pentru a ramane sanatosi, cateii au nevoie de o temperatura potrivita in incaperea in care sunt tinuti. Cand sunt mici, cainii nu sunt in stare sa retina caldura si nu pot nici sa tremure, ca sa o produca. Daca e nevoie, ofera-i surse de caldura artificiala: un incubator, o lampa speciala sau o patura electrica. Indiferent de sursa de caldura aleasa, e foarte important sa nu supraincalzesti sau sa nu arzi cateii. Pastreaza un termometru prin apropiere, ca sa monitorizezi temperatura.
Uneori, ajunge sa atarni un bec de 25 de watt deasupra cutiei in care ii tii, insa e bine sa pastrezi un termometru sub bec, ca sa poti vedea temperatura corecta. Daca folosesti o patura electrica, trebuie sa ai mare grija de catei, pentru ca sunt prea micuti si nu pot sa fuga de sub ea daca devine prea cald.
In prima saptamana, temperatura din aer trebuie sa ramana la 32-35 de grade Celsius. Trebuie sa mentii o umiditate de 55-65%. La inceputul celei de-a doua saptamani, poti reduce temperatura treptat la 29,5 grade, in cea de-a treia saptamana la 26,5 grade, iar in saptamana a patra la 23,5 grade. Dupa cinci saptamani, temperatura poate sa ajunga la 21 de grade sau la valoarea ei normala din casa ta. Urmareste comportamentul cateilor: daca se inghesuie unii peste altii, inseamna ca le e frig, iar daca stau la distanta, le e prea cald.
Catelusii care sufera de hipotermie trebuie incalziti treptat, pe parcursul a 2-3 ore si adusi la o temperatura de 36 de grade. Umiditatea trebuie sa fie la o valoare apropiata de cea preferata de oameni. Poti sa acoperi cutia in care tii cateii cu un prosop umezit. Niciodata sa nu cresti catei intr-un loc intunecos si umed, cum ar fi o pivnita sau un beci de bloc. Cu toate acestea, tine minte ca temperatura este mai importanta decat umiditatea aerului.
Prevenirea bolilor
De obicei, cateii care nu sunt crescuti de mamele lor sunt mai expusi bolilor precum rapciuga sau parvoviroza, iar aceste probleme apar mai ales la puii care nu au ingerat colostru deloc. Rolul acestuia este de a le transmite micutilor anticorpii necesari si de a le creste imunitatea.
In cazul in care mama nu si-a alaptat puii deloc, e foarte important sa ii vaccinezi. Unii veterinari recomanda ca primele vaccinuri sa fie facute la o varsta mai frageda. Catelusii trebuie deparazitati si vaccinati, iar primele tratamente trebuie sa inceapa la 2 saptamani de la nastere. Acestea trebuie repetate la 4, 6 si 8 saptamani, dupa care se face un tratament care previne aparitia parazitilor.
Socializare
Orice catel are nevoie de stimulare mintala si fizica. Daca are fratiori, se vor juca impreuna si vor invata sa socializeze, odata ce invata sa se miste. In cazul in care catelul tau e singur, tu esti cel care trebuie sa se ocupe de educatia lui: sa-l mangai, sa te joci cu el, sa il dresezi si, mai important decat orice, sa il iubesti si sa-l faci sa se simta important, insa trebuie sa stie cine e seful haitei in casa.
La 5-6 saptamani, catelul trebuie sa invete sa interactioneze cu toti membrii familiei. Nu uita ca inca e mic si trebuie sa ai mare grija de el, sa nu-l imbrancesti, sa nu-l ranesti, sa nu fii prea dur cu el. Incet, dar sigur, trebuie sa il obisnuiesti cu zgomotele din casa, cu imprejurimile, cu igiena, cu oamenii si animalele din jur.
Pai incearca sa hranesti cateaua ca sa aiba lapte si amenajeaza o custa dai pune niste plapume ca sa le fie cald.Mult noroc
Ai grija ca ei sa stea intr-un loc caldut alaturi de catelusa si ai grija sa-i dai mancare catelusei ca sa poata produce lapte pentru puisori...cam atat poti face pentru ca ei au nevoie de mama si nu prea le poti da de mancare ...de la o saptamana jumate incearca sa le dai niste lapte de vaca (gen. bagi degetul in lapte si le dai in gura sa linga. ceva de genu).si nu incerca sa le dai mancare consistenta prea repede.sa le apara dintii intai. fundita? si eu am avut o catelusa cu pui asta vara :d