Poti sa gasesti prin moluri. Ex: Molul Liberty Center, Afi Cotroceni, sau din multe pet-shopuri care se gasesc prin multe locuri. aICI SCRIE DESPRE PERUSI DACA TE INTERESEAZA: Perusul este un foarte bun companion dar, din pacate, subapreciat de cele mai multe ori. Aceste pasari sunt originare din Australia iar numele lor se traduce prin "mancacios". Sunt viu colorati, prietenosi si foarte usor de domesticit, adaptandu-se foarte bine traiului in captivitate.
Culorile perusilor si determinarea varstei in functie de culori
In mod normal, perusii au pieptul de culoare verde brotacel, aripile sunt verde cu negru, iar pe cap au dungi negre. Exista cateva variatiii de culoare de la perusul clasic: perus albastru (cobalt), galben, violet si alb. Pasarile tinere au dungi negre pe frunte si ochii in intregime negri. Pe masura ce imbatranesc, dungile de pe frunte se retrag catre spate, iar in jurul pupilelor se formeaza un "inel" alb.
Perusii pot fi dresati usor
Perusii pot fi dresati relativ usor, dar nu toti ajung sa poata vorbi. Ca sa atinga aceasta performanta, trebuie sa aiba parte de foarte multa atentie si afectiune, dar aceasta nu reprezinta o garantie a faptului ca vor vorbi vreodata. In comparatie cu alte pasari, perusii sunt considerati ca fiind linistiti si tacuti, dar depinde totusi de temperamentul fiecaruia (si al stapanului si al papagalului-perus).
Varietati de perus - Perusul American si Perusul Englez
Unii perusi au fost inmultiti in grupuri selectionate astfel incat sa se obtina o talie mai mica, dar o mai mare varietate de culori. Acestia sunt cunoscuti sub numele de Perusi Americani si au aproximativ 18 centimetri lungime.
In alte cazuri, au fost selectati si inmultiti astfel incat sa aiba o frunte mai proeminenta, si talia ceva mai mare. Acestia sunt cunoscuti sub numele de Perusi Englezi si sunt ceva mai mari decat Perusii Americani, avand cam 25 de centimetri lungime. Cele doua tipuri de perusi apartin aceleiasi specii, dar constituie varietati datorita metodelor diferite de selectie si inmultire.Totul despre perusi
Perusul, pe numele lui stiintific Melopsittacus undulatus este originar din Australia, insa in scurt timp a ajuns una dintre raspandite pasari ca animale de casa (pet), datorita faptului ca sunt usor de intretinut. Datorita relativei simplitati a intretinerii si a costurilor implicate destul de mici, de multe ori se prefera achizitionarea a doua sau mai multor exemplare.In general sunt crescuti pentru coloritul, cantecul si voiciunea lor. Unii se pot dresa sau chiar sa fie invatati sa vorbeasca. Nu putine sunt cazurile in care se ataseaza foarte tare de anumite persoane de familie, in special de cei care au grija de ei. Se supara foarte tare cand nu-si vad stapanii timp indelungat, iar bucuria e pe masura la revedere. Sentimentele sunt reciproce: perusii au un mod al lor secret care ne fac sa ne indragostim de ei inca din primele clipe in care i-am vazut.
Perusii sunt printre cei mai indragite dintre animale de companie. De obicei, de crescutul lor se ocupa copii, dar aceasta pasiune ii va captiva si pe parinti (exact asa s-a intamplat si in cazul meu). Nu sunt pretentiosi la mancare sau la intretinere.
Daca pentru un caine, 1 an este cat 7 ani ai unui om, in cazul perusilor proportia este putin mai mare. 1 an perusesc este echivalentul a 9-10 ani ai oamenilor. In primul an, proportia este chiar mai mare, pentru ca un perus de 8-9 luni este deja matur.
Un perus poate trai pana la 10 ani, dar sunt care si depasesc aceasta varsta. Iar cand moare, un perus duce cu el si o parte din stapanul sau. Da, moartea unui unei pasarele atat de mici provoaca o suferinta foarte mare pentru unii. Nu vreau sa par cinic, dar de acest aspect ar trebui tinut cont cand se doreste achizitionarea nu numai a unui perus, ci a unui animal de casa in general.
Descriere:
Ma gandesc ca stiti ca un perus are pene si aripi, un cioc, doi ochi, doua urechi (care nu se vad!), doua picioare. De aceea nici nu mai pomenesc de ele, doar de particularitatile acestora. Un perus dezvoltat normal are 17-18 centimetri, un colorit viu si este foarte voios. Foarte, foarte voios! Exista si un soi de perusi care au dimensiuni de doua ori mai mici. In general nu exista probleme in coexistenta a mai multor soiuri de perusi in aceeasi cusca. Nici imperecherea n-ar trebui sa fie ingreunata.
In mod normal ei sunt de culoare verde, dar prin incrucisari s-au obtinut perusi galbeni, albastri, violeti, sau albi (am avut unul din acesta mai demult). Si cred ca inca se mai lucreaza si la alte culori. Sunt exemplare care au diferite combinatii de culoare: galben cu verde, alb cu albastru, gri cu albastru, negru cu galben, negru cu verde, negru cu albastru etc. Iar dispunerea culori poate fi sub diferite modele, de exemplu striatii, pete sau confundate (amestecate).
Dupa cum am mentionat undeva anterior, s-ar putea distinge doua modele de perusi. Primul si cel mai raspandit ar fi cel asemanator cu exemplarul din stanga, din poza. Penele din jurul capului sunt mai pronuntate, de asemenea penele din jurul ciocului sunt usor mai mari. Al doilea tip, pare sa fie mai mult dintr-o bucata, avand coloritul capului asemanator cu restul corpului, iar penele sunt mai mici. In general, al doilea gen de perus este mai mic si ceva mai slabut (si din aceasta cauza sunt si putin mai greu de tinut in mana).
Cum se distinge barbatusul de femela? Simplu. Dar femela de barbatus? La fel de simplu. Cand au cateva luni, in jurul narilor li se formeaza o culoare caracteristica fiecaruia. Astfel in jurul narilor unui mascul va fi o culoare albastruie, iar nasucul la o femela e maro. Aceste culori se disting cel mai bine cand ajung la maturitate.
O intrebare care am primit-o de cateva ori pe email si m-a pus putin in dificultate se refera la
diferenta dintre un perus adult si unul puiut. Mi-a fost greu sa raspund pentru ca diferentele dintre un adult si un pui sunt destul de evidente, dar sunt greu de descris. Un pui este mai mic (evident), este mai dragalas (iarasi evident) si cel mai mare indiciu este ca un pui este mai pufos; are penele mai mici si ii confera un aspect pufos si rotunjit. Cand veti vedea un perus bebe si un perus adult alaturi, va veti da seama imediat care cine este.
Ce am observat mai ales la perusii mei este faptul ca barbatusul este mai linistit, mai bland si grijului si canta foarte mult. Femelele au un spirit protectiv mai pronuntat, de aceea sunt ceva mai batause si dezordonate (in sensul ca strica tot ce apuca). Desigur aceste trasaturi sunt diferite de la exemplar la exemplar.
In general perusii sunt foarte activi, nu stau deloc locului. De aceea, inainte a achizitiona unul, sa va ganditi sa va luati adio la linistea din casa. Pe mine nu ma deranjeaza acest lucru, chiar ma distreaza, mai ales cand ma iau la intrecere cu ei si se enerveaza pe mine. Si atunci au loc mici certuri. Daca in ce ti-am dat nu scrie despre mancarea perusilor sa stii ca mananca: mei, cel mai bine le iei mancare speciala pentru perusi, mar, morcov, patrunjel. (eu am avut micul alexander si manca multe, multe fructe dar la perusi poate le face rau). FuNDA TE ROG?
Buna!
Pai, singurele locuri unde poti gasi sunt magazinele de animale, farmacii pentru animale sau eventual la veterinar. In alte locuri nu exista.
O zi buna!
Eu zis ca cel mai bun loc de unde poti sa iei un papagal este de la o gradina de pasari pentru ca eu mi-am luat un canar si il am de 10 ani deci este sigur ca o sa gasesti ceva bun