Buna.
Sincer e logic sa te maraie, mai ales daca te aproprii de mancarea lui, asta e instictul de supravietuire, inainte era pui si nu prea stia cu ce se mananca.
Nu inteleg de ce nu il lasi in pace cand mananca, sa manance linistit, sa ii tihneasca mancarea. La fel e si cu culcusul, doreste sa doarma, sa aiba liniste, sa stea fara strez, tu il stresezi, de aceea te maraie.
Nu te uraste, doar ca are nevoie si sa mai fie singur cateodata, cum si tu simti nevoia sa fii singur si sa mananci linistit.
Nu ai ce sa ii faci decat sa il lasi in pace, cand doreste sa se joace cu tine, o sa vina si o sa se joace, cand nu, si prefera sa doarma linistit, asta o sa faca.
E un caine, care are personalitate si care doreste sa fie lasat in pace uneori si nu vad de ce nu ii faci pe plac, daca asta doreste si il face fericit.
Nu este normal sa te maraie. Sub nici o forma. Eu daca ii dau cainelui meu de mancare, ca stapan, am voie sa imi bag degetele in mancarea ei, sa ii scot mancarea din gura, oricat de foame i-ar fi. Nu ii permite. Comportamentul asta nu e normal. El nu te mai considera stapanul lui si se impune in fata ta. Cand ii dai mancare, nu ii pune bolul in fata si gata. Invata-l ca mananca cand ii spui tu, astfel te va respecta, va invata ca tu esti cel care controleaza mancarea, nu el. Cand mananca, nu ii da voie sa dea navala in bolul cu mancare imediat ce i-l pui jos. Il pui sa stea, pana ce te hotarasti ca e linistit si ok ca sa manance. Cand mananca, el trebuie sa stie ca mancarea aia e a ta si ca tu o imparti cu el, nu e mancarea lui. Observa-i comportamentul. Daca cainele tau nu se da in spate cand tu faci cativa pasi spre el, inseamna ca te domina complet, tu nu mai esti lider in fata lui. Cand te maraie, cel mai rau lucru pe care poti sa il faci, e sa il mangai sau sa il recompensezi. Nu. Clar nu. Trebuie sa te impui in fata lui ca stapan. Ai observat ca atunci cand il scoti la plimbare, daca merge langa tine, el se uita la tine, asteapta indicatii. Cainele tau invata de la tine. Daca iti e frica de el, el va profita de chestia asta. Pune-ti o pereche de manusi groase si baga-ti mana in gura lui. Asta iti va da incredere si tie si el va vedea ca nu poate sa faca ce vrea cu tine. Cainii scapati de sub control, nu sunt caini ok, sunt caini fara un rost. Cainele trebuie sa faca ceva, sa isi gaseasca un rost, ca sa se simta util si bine, in cele din urma. Asa ca data viitoare cand ii dai mancare, il pui sa sada, ii pui bolul jos, daca se repede la mancare, il iei. Trebuie sa ii impui reguli. Cel care impune regulile, e stapanul. Pe mine catelusa mea m-a lasat sa pun mana pe ea cand a nascut, am scos 2 pui din ea cand era obosita si a mancat numai din mana mea in timp ce nastea. Dar eu i-am impus reguli. Cand venim de afara, ii arat baia, se duce singura in cada. Daca vrea sa stea in pat, sta numai cu acordul meu. Vine, isi cere voie si daca ii dau voie, urca, daca nu, nu urca. Daca i-as fi dat voie, mi s-ar fi urcat in cap. Orice comportament nedorit, poate fi corectat, la orice varsta. Era odata o doamna care se plangea de cainele ei imens, ca tragea de lesa. Cand l-am luat eu de lesa, nu a mai tras. I-am aratat ce e de facut, cainele ala nu a mai tras nici macar o data de lesa. Si cainele avea 8 ani. Am periat caine imens care nu se putea peria. Si a stat. La stapan nu statea. De ce? Ii era frica. Si nu vorbim despre un caine mic. Vara cand iesim toti stapanii cu cainii, iesim cu bunatati pe care le impartim cainilor nostri. Dar ca sa primeasca bunatati, trebuie sa faca ceva pentru ele. Ca e vorba de aport sau un simplu "sezi" cainele se simte mai bine atunci cand face ceva pentru recompensa. Cainele stie ca dupa orice actiune, buna sau rea, urmeaza ceva. Niciodata bataie. Cainele nu se educa cu bataie. Niciodata. Daca dai o palmuta, asteapta-te ca viata sa iti dea un pumn. Ai observat atunci cand cineva strain intra in casa, cainele latra, face pasi inainte, omul inapoi. Acelasi principiu se aplica si la mancare, pat, etc. Se urca pe pat, te urci si tu, mergi spre el, se da jos. La mancare e la fel. E prea posesiv cu mancarea, te duci si te postezi deasupra mancarii, iar el pleaca. In momentul in care respecta chestia asta, aia e mancarea ta. Daca te musca sau maraie, nu da inapoi, asta e un semn de slabiciune. Cainele nu va avea de ales decat sa asculte de tine. Si va descoperi ca e bine daca asculta de tine, ca ii aduce plimbari, masaj, mangaieri, recompense. Asta numai cand asculta. Cand are un comportament nedorit, nu e recompensat sub nici o forma. De la a te marai in diferite situatii si a ataca alti caini, oameni, e un pas. Observa-i comportamentul, observa cum se comporta cu el cainii pe care ii respecta si cel mai important, ofera-i miscare, disciplina, iubire si hrana. Daca stii cum si cand sa i le oferi, vei avea un caine calm, ascultator si fericit.
Multumesc mult pentru sfaturi Ademira clar raspunsul tau merita funda dar m-am grabit sa eu dau altuia.Am incercat oricum sa iau atatitudine fata de cainele meu si a functionat
Funditza33322 întreabă: