| AnielaaEllaMaxii a întrebat:

Hei big grin De cateva luni au inceput sa imi placa chinchilele happy Mi se par foarte interesante :3 Treaba e ca, am citit pe net ca e destul de greu sa cresti una. Mai ales la apartament (unde stau eu).
Daca aveti experienta sau stiti va rog sa-mi spuneti de ce au nevoie. Dau funda. big grin
Mersi anticipat.

2 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

Nu e greu deloc. Am o colega care are una de cativa ani, o tine la apartament intr-o cusca in baie. Ii ia rumegus din ala specific pe care-l schimba cu totul cam odata pe luna, in rest doar cel murdar, mancare si toate cele gasesti la petshop. M-a uimit ca totusi e super ieftin sa o intreti si sunt incredibil de pufoase si dragalase. Daca ai sansa sa-ti iei una, iti recomand. big grin

| Robert1999999 a răspuns:

Generalitati

Chinchilla este originara din America de Sud, din lantul muntos al Anzilor.

In secolul al XVI-lea, Chinchilla era vanata pentru blana sa.

In 1923, inginerul Mathias Chapman a primit permisiunea de a captura si exporta chinchille.

Tot el a pus bazele unui grup care s-a ocupat de cresterea chinchillelor, astfel incat, in anii '60, numarul acestora a crescut simtitor, ele incepand sa fie tinute si ca animale de companie.


Temperatura camerei

Daca temperatura camerei depaseste 25°C atunci trebuie sa luati masuri de precautie pentru a proteja animalele. Daca e si mai cald, peste 30°C, atunci sunteti in incurcatura.

Trebuie sa faceti anumite lucruri: sa puneti in functiune aparatul de aer conditionat daca sunteti norocos sa-l aveti; daca obtineti temperaturi sub 25°C, atunci e bine, nu trebuie sa scadeti mai mult temperatura.

Daca aveti o camera mai racoroasa, mutati cusca acolo.

Puteti sa oferiti chinchillelor un vas cu cuburi de gheata. Ele se vor cuibari acolo ca sa se racoreasca. Asigurati-va totusi ca nu pot sa cada in vas.

Daca ati incercat orice ca sa le racoriti, dar observati ca ele nu se comporta normal, nu le treziti deoarece active si treze au mai mari sanse sa aiba soc termic care adeseori poate fi fatal.

Nu trebuie sa instalati ventilatoare deoarece chinchillele nu transpira. Ventilatoarele induc racoare oamenilor pentru ca racorirea este pentru noi un proces de evaporare a transpiratiei. Chinchillele nu transpira si, deci, ventilatorul ar sufla aer la temperatura camerei spre ele. La chinchille urechile devin roz cind sunt supraincalzite. Multe animale care au urechile mari in comparatie cu corpul (de exemplu elefantii) se racoresc cu ele. Nu cred ca un ventilator ar putea deranja o chinchilla, dar nici nu-i face bine.

Cusca si echipamentul custii

Cusca metalica zincata de minim L = 40 cm, l = 40 cm, h = 40 cm.

Ochiurile sa nu fie mai mari de (1/2)" * (1/2)".

Executam custi la comanda. Pentru detalii tastati aici

Lemne pentru decorarea custii

Se vor folosi pentru decorarea custii, lemn de brad si lemn de salcam

Este recomandabil pentru ros lemn de salcam uscat sau BCA (curate, fara impuritati).

Mancare

Mancare speciala pentru chinchila - pentru detalii tastati aici.

Baia de nisip

O necesitate absoluta este baia cu nisip zilnica. Nisipul trebuie sa aiba granulatie mica, sa fie zeolitic sau perlitic.

Pentru detalii tastati aici

Suplimente

Ca supliment se pot folosi felii de mar, una, doua stafide pe saptamana, un sambure de nuca.

Asternut

Pentru asternut se foloseste talos de brad.

Sa intelegem comportamentul unei chinchilla

Atunci cand chinchilla are incredere in dumneavoastra, ea se poarta intr-un anumit fel:

Se catara fara probleme pe dumneavoastra, va permite sa o scarpinati usor in spatele urechilor si, mai ales, vi se urca in poala din proprie initiativa.

Sa nu apucati niciodata o chinchilla de coada, pentru ca varful acesteia se poate rupe!

Cea mai buna metoda prin care puteti manevra chinchilla este sa va plasati degetul mare la baza cozii ei si sa folositi cealalta mana pentru a o sustine de sub abdomen. Incercati sa o tineti cat mai aproape de dumneavoastra, pentru ca astfel se simte in siguranta.

Nu o strangeti prea tare, pentru ca va poate musca sau isi poate rupe coastele.

Daca se sperie in timp ce se afla la dumneavoastra in brate, acoperiti-i ochii cu mana si tineti-o cat mai aproape, pentru ca chinchilla este un animal care se simte in siguranta atunci cand se ascunde.

Este important de mentionat ca, totusi, chinchilele nu agreeaza prea mult contactul direct cu oamenii.

Ele sunt foarte curioase prin natura lor si adora sa aiba libertatea necesara pentru a explora.

Se vor apropia din proprie initiativa atunci cand au nevoie de atentie.

Pentru probleme de sanatate trebuie sa consultati un medic veterinar.

Cum dresam chinchilla

lni|ia-l, este de preferat sa nu-i schimbati locul prea mult. Adaptarea la noua locuinta si la proprietar sunt destul de stresante pentru aceasta, asa ca este bine ca orice mutare sa se faca numai daca este strict necesara. Bineinteles, nu puteti renunta la activitati ca hranirea chinchillei si curatarea custii, insa trebuie sa aveti grija sa o faceti intr-un mod cat mai putin deranjant pentru animal.

Miscarile trebuie sa va fie cat mai incete, pentru ca altfel animalul se poate speria. Daca il supuneti frecvent la situatii stresante, ii va fi foarte greu sa se adapteze. Dupa ce curatati cusca si umpleti vasele cu mancare, este timpul sa ii dati animalului gustarica sa zilnica.

Cel mai bine este sa realizati toate aceste activiti seara, cand chinchillele sunt foar­te active. Dupa cateva saptamani, chinchilla se va obisnui cu dumneavoastra, deci puteti incerca sa ii oferiti ceva de mancare din propriile dumneavoastra maini. Pasul urmator este sa ii obisnuiti cu atingerile. Nu uitati ca poate fi intimidat de "uriasul" din fata sa, asa ca acordati-i timp sa se acomodeze.

Nu este bine sa ii permiteti animalului accesul in afara custii, daca nu s-a format inca o legatura stransa intre el si dumneavoastra, pentru ca altfel va trebui sa ii "vanati" pentru a-l aduce inapoi in cusca.

In astfel de cazuri, animalul isi va pierde increderea si va trebui sa reluati procesul de dresaj.

Inapoi sus