Primul lucru pe care trebuia sa-l faci inainte sa-l trebuia sa te interesezi de rasa, abia dupa sa-ti iei un pui. Rasa se scrie Chihuahua, se vede ca nu stii cam nimic.
Ce o sa-ti dau eu e mult de citit, dar e important sa stii, asa ca e bine sa-ti faci timp.
Despre rasa:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Chihuahua_(ras%C4%83_canin%C4%83)
Ce trebuia sa stii inainte sa-ti iei un pui:
http://amstaffromania.ro/Thread-citeste-daca-ai-de-gand-sa-cumperi-un-catel
E bine sa stii:
http://amstaffromania.ro/Thread-Ghid-practic-pentru-incepatori-partea-I
http://amstaffromania.ro/Thread-Ghid-practic-pentru-incepatori-partea-II
De la 6 saptamani incep deparazitarile si vaccinurile,iar pana la terminarea schemei de vaccinare nu ai voie sa scoti catelul afara.
ALIMENTATIE:
-doar hrana superpremium(acana,orijen, belcando), daca nu ai buget mare poti cumpara BOSCH, o hrana premium, dar buna. PEDIGREE este printre cele mai proaste marci de hrana pentru caini.
-e bine macar pana pe la 8-9 luni sa ii dai hrana superpremium, sa aiba un start bun, apoi poti sa treci pe BOSCH, chow-chow(hrana premium)
-mi se pare ca exista royal canin pentru special aceasta rasa
-poti, mai tarziu sa-i dai(dupa 8-9luni) si mancare gatita
-mancarea gatita poate fi: orez/arpacas(fiert) cu legume (morcov, radacini de telina, patrunjel, pastarnac, sfecla rosie, ardei capia, ardei gras etc) si carne pui(nu exces)/vita(cea mai buna)/curcan, organe (vita cele mai bune) sau gaturi de pui; supa cu legume si carne/organe.
-schema de mese recomandate in functie de luni:
pui caine 2-3 luni = 4-5 mese pe zi
pui caine 4-5 luni = 3-4 mese pe zi
pui caine 5-6 luni = 3 mese pe zi
pui peste 6 luni = 3 mese pe zi
adulti = 2 – 1 mese pe zi,
-sa nu-i dai niciodata oase de pui(exceptie fac gaturile)
-1-2 ori pe saptamana poti sa-i dai si cate un galbenus de ou crud si/sau coaja de ou bine maruntita
DRESAJ:
Reguli:
1. RABDARE!
2. De obicei dresajul este bine sa fie inceput de la varsta frageda(cam la 2 luni). Dar educatia incepe din momentul in care puiul ajunge la tine.
Corectat=in caz ca are lesa trebuie putin tras de ea(smucire usoara) si sa-i spui in acelasi timp nu-i voie,nu foarte tare incat sa-l doara,dar cat sa il scoti din starea respectiva(lesa trebuie prinsa de zgarda,nu ham),in caz ca va aflati afara sau certat apoi ignorat daca sunteti in casa. Cand face ce e bine(e linistit,este atent la tine etc.) trebuie recompensat.
Recompensa consta in: -hrana,dar ceva ce nu primeste in fiecare zi,sa fie ceva ce primeste decat cand este dresat(piept de pui,cascaval,crenvusti,biscuti pentru caini etc; ATENTIE! nu folositi recompensele speciale din comert fiind sunt unele care se lipesc de dinti,de cerul gurii provocandu-i cainelui un disconfort), jucarii (mingii,sfori cu noduri,jucarii de plus etc), mangaieri si vorbe "dulci" (trebuie sa existe mereu cand catelul a facut un lucru bun), in concluzie recompensa trebuie sa fie ceva dupa ce cainele este innebunit.
-la inceputul dresajului trebuie sa fie hrana si mangaieri,dupa ce catelul executa comenzile(daca nu perfect aproape perfect) se poate trece la jucarii sau doar mangaieri,trecerea trebuie facuta treptat.
-pentru inceput dresajul trebuie facut intr-un loc linistit, ferit de galagie, oameni, caini, abia dupa ce stie comenzile trebuie executate si in locuri zgomotoase sau aglomerate(gen parc)
3. Inceput:
-un lucru nu-l lasa in pat,asa va sti care e ordinea in ierarhie(cainii,la fel ca lupii,traiesc in haite,fiecare haita avand un sef,de care restul va asculta),catelul trebuie sa stie ca este in ierarhie ultimul,primul fiind tu si restul familiei
-de fiecare data cand nu face ce nu are voie trebuie corectat(indiferent daca e pui sau adult), niciodata batut cu ziar, bat, lovit peste bot etc., doar certat pe un ton ferm.
4. Comenzile pe care trebuie sa le stie orice caine, comanzile de baza sunt:
-nu e voie
-aici
-sezi
-culcat
-asteapta
-mers la pas
Multi au probleme cu puii care fac in casa de aceea va spun cum ati putea proceda:
-un pui va putea invata sa faca afara doar dupa 8 saptamani, cand sunt mai mici le este mai greu sa se abtina si mai scapa pe ici pe colo
-de obicei un caine isi face nevoile dupa ce a mancat(cam la 20min din cate imi aduc aminte) sau dupa ce a baut mai multa apa, atunci trebuie dus afara(daca nu a terminat schema de vaccinare, il duci la locul unde trebuie sa faca) si stat cam 30min in caz ca nu face imediat; daca nu a facut il scoti mai des pana face,iar cand face il lauzi
-nu-l certa niciodata daca nu l-ai prins in fapt, daca il prinzi cand face il certi si-l scoti afara
-cand cureti niciodata sa nu faci asta in prezenta lui, pana cureti il lasi intr-o alta camera sau afara(mizeria poti sa o cureti cu clor si apa, asa indepartezi cel mai bine mirosul, astfel incat nici cainelui nu o sa-i mai miroasa ca sa faca si a2a oara)
-e bine sa stii ca pana pe la 7-8luni va mai avea scapari.
Clipuri care te vor ajuta si un site:
http://www.petman.ro/......ii+de+baza
http://www.youtube.com/watch?v=SacNI_3yBcY
http://www.youtube.com/......ttp?/watch
http://www.youtube.com/watch?v=09pzVlOuErE
http://www.youtube.com/watch?v=SVtX9hmvxiU
http://www.youtube.com/watch?v=y7P548puAF4
Succes si sa-ti traiasca!
Origine
Mexic
Înălțime
15–23 cm
Greutate
1–3 kg 5
Speranța de viață
12-17 ani
Grupa
Toy
Istoric rasă
Silueta delicată a acestui câine se identifică foarte clar printre vestigiile arheologice conservate de pe vremea culturilor precolumbiene ce au evoluat pe teritoriul actual al statului Mexic. Se opinează că descind din câinii de talie mică denumiți Techichi, crescuți preponderent de tolteci. Și aztecii i-au îndrăgit, ba chiar se pare că le-au atribuit un rol în viața lor religioasă (așa cum o sugerează statuetele și osemintele descoperite la Piramida din Cholula). O legendă spune că acești câini mici erau destinați să conducă sufletele celor decedați pe tărâmul umbrelor. Poartă numele statului mexican pe teritoriul căruia a fost identificat de cuceritorii veniți din Spania. AKC a adoptat oficial rasa încă din anul 1904.
Îngrijire și sensibilitate boli
Blana lor trebuie periată doar ocazional, nu năpârlesc prea consistent. Se recomandă folosirea picăturilor pentru ochi, ca să se evite formarea "dârelor de lacrimi". Sunt mofturoși în ceea ce privește hrana și stăpânii cad repede în capcana unui răsfăț exagerat. Greutatea corporala trebuie atent monitorizată, orice scădere fiind potențial periculoasă. Se întâmplă destul de des ca acești câini să nu schimbe complet dentiția de lapte și va fi necesar să intervină un medic veterinar pentru a se evita complicațiile. Sunt singura rasă canină la care puii se nasc cu moleră, acea porțiune moale din construcția craniului (ca la bebelușii umani). Sunt predispuși atât la hipo, cât și la hiperglicemie. Pote deveni destul de ușor obezi. Alte boli: afecțiuni oculare, tremur muscular, diabet. Sunt, dincolo de aparențe, destul de rezistenți și, cu o bună hrănire și îngrijire pot atinge vârste foarte înaintate.
Condiții de viață
Câini de interior, plasați mereu în proximitatea oamenilor. Cel mai des sunt tratați ca niște accesorii indispensabile de către stăpâni, și mai puțin ca pe un animal de companie propriu-zis. Nu suportă frigul sau căldura excesivă, trebuie protejați împotriva răcelilor sau insolației.
Dresaj
În afara dresajului privind respectarea igienei în interiorul căminului și noțiunile de bază de obedință, nu se pretează la un dresaj de factură clasică. Sunt inteligenți și intuitivi, reacționând deseori în deplină concordanță cu starea de spirit a stăpânului, unul din aspectele care-i face atât de iubiți și apreciați. Sunt posesivi și răsfățați prin natura lor, dar și foarte afectuoși și tandri. Sunt gălăgioși, pentru a compensa dimensiunile minuscule și uneori masculii pot denota accente agresive față de străini. Au nevoie de socializare precoce.
Utilitate
Câini de companie prin excelență, "se lipesc" de sufletul stăpânului și ajung să dezvolte o relație foarte afectuoasă și intensă cu acesta. Nu sunt recomandați pentru interacțiunea cu copiii, pentru că sunt posesivi, irascibili în prezența acestora și nu suportă tachinările.
Cainii din rasa Chihuahua sunt rapizi, vioi si foarte curajosi, toate intr-un corp foarte compact. Fiind niste animale curioase si indraznete, ii anticipeaza foarte bine pe cei din jurul lor. Chiar si atunci cand se confrunta cu caini mult mai mari, le place sa aiba ultimul cuvant. Chihuahua sunt cainii companie ideali.
Stiati ca?
Este o specie foarte veche, ce traia in salbaticiile din tinutul Chihuahua, inainte sa fie domesticita de catre tolteci intre secolele al 10-lea si al 13-lea. In piramidele din Cholula au fost gasite ramasitele unor caini de dimensiuni asemanatoare acestei rase, asa cum o cunoastem in zilele noastre.
Unii sustin ca rasa Chihuahua a fost incrucisata in timp cu rase chinezesti aduse pe continentul american de catre conquistadori.
Ce stim cu siguranta, insa, e ca Chihuahua este cea mai mica rasa de caini crescuta de catre om inca de la inceputul secolului 20 (greutate intre 1, 5 si 3 kg, desi putem intalni si exemplare mai mici).
O suta de ani mai tarziu, popularitatea lor este in continua crestere peste tot in lume.
Infatisare
Cainii din aceasta rasa se remarca printr-un corp bine-facut, cu spinarea dreapta, greabanul putin pronuntat, mijlocul scurt si rigid iar spate foarte musculos. Urechile sunt mari, ridicate, late la baza si din ce in ce mai inguste, pana la varful lor rotund.
Alura este o caracteristica importanta a rasei Chihuahua: in actiune, coada este ridicata, formand o curba sau un semicerc, cu varful indreptat spre spate, contribuind la armonia generala a corpului.
Chihuahua Adult
Chihuahua Adult
Mai multe detaii despre produs aici.
Chihuahua Junior
Chihuahua Junior
Stimuleaza apetitul celor mai capriciosi Chihuahua, datorita formulei exclusive, ce contine arome naturale atent selectionate si formei unice a crochetei, adaptata maxilarului.
Ingrijirea unui caine de rasa Chihuahua nu ridica probleme cu totul deosebite, ci doar reclama o grija mai mare in preocuparile clasice. Chihuahua este un animal delicat, chiar daca probeaza des izbucniri energetice si un nivel ridicat de activitate. Hrana corecta, manevrarea atenta si o buna protectie impotriva unor riscuri specifice ii garanteaza simpaticului Chihuahua o viata lunga si frumoasa.
poza cu trei chihuahua Poate te intereseaza si:
Informatii generale despre Chihuahua
Alimentatie si Hrana Chihuahua
Afectiuni si Boli Chihuahua
Dresaj caini Chihuahua
Poze cu caini Chihuahua
- Asigurati-va ca luati un catel cu vaccinurile initiale facute si respectati programul de vaccinare periodica stabilit de medicul veterinar pentru a mentine la un nivel foarte bun imunitatea cainelui vostru Chihuahua. Alegeti impreuna cu expertul veterinar cele mai potrivite produse anti-paraziti externi si prezentati-va la fiecare 6 luni pentru tratamentul de deparazitare interna.
Hraniti micul si energicul Chihuahua cu hrana corecta: produse nutritive al caror principal ingredient sa fie carnea. Procentele substantelor nutritive (forma bruta) este bine sa respecte, in genere, urmatoarele proportii: proteine-30%, grasimi-20%, fibre-maxim 4%. Pentru acest caine de talie foarte mica (Toy) este foarte indicat sa impartiti tainul zilnic in trei transe. Un astfel de tipar de hranire este mult mai indicat comparativ cu cel care prevede o singura masa pe zi, mai consistenta. Regula se pastreaza si in cazul unui caine adult.
poza caini de companie chihuahuaChihuahua este o rasa de caini cu 2 varietati: varietatea cu parul scurt si cea cu parul lung. Exemplarele de Chihuahua cu par scurt necesita o periere efectuata doar ocazional, pentru ca naparlesc inegal si nu pierd foarte mult par. Pentru periaj in acest caz sunt indicate periile de par cu firul des si moale (cele din par de porc mai degraba decat cele cu fire sintetice), dar poate fi suficienta si o carpa moale, usor umezita, cu care sa stergeti blana. Varietatea cu parul lung necesita periaj zilnic, pe cat posibil.
- La capitolul imbaiere se poate aplica o rutina lunara, acesti caini de talie mica fiind animale de companie care nu au prea des ocazia sa se murdareasca in conditiile oferite de mediul extern. Fiti atenti ca la imbaiere sa nu introduceti cainelui apa in urechi, pentru ca astfel se intrunesc conditii favorabile declansarii unor infectii in zona. Stergeti atent si delicat urechile la finalui imbaierii. In principiu, exemplarele de Chihuahua cu par lung au nevoie de imbaiere mai des.
- Antrenati micul vostru caine de rasa Chihuahua in diferite exercitii, zi de zi. Ei au nevoie doar de atentia si cooperarea voastra, caci sunt dispusi permanent sa-si consume energia. Nivelul lor de activitate este intens in spatii reduse, prin descarcari de energie bruste si consistente, deci nu aveti practic nevoie de un teren exterior de largi dimensiuni sau de o curte. Este bine ca, din cand in cand, sa-l antrenati pe micul dar vioiul caine Chihuahua la o plimbare prin parc, dar, in general, un apartament asigura spatiul necesar si suficient pentru exercitiile zilnice.
- Folositi un ham in locul lesei traditionale, cu zgarda. Chihuahua este un caine energic, vioi, dar cu o constitutie fizica destul de fragila si hamul este destinat protejarii vertebrelor gatului, de asemenea previne gatuirea (ranirea) traheei si a zonei palatinale.
- Desi cu siguranta va fi micul vostru giuvaer-insotitor, nu va comportati prea posesiv si exclusivist cu acest caine de talie foarte mica. Incurajati-l sa socializeze de timpuriu cu alti caini, cu alte animale, sa dezvolte relatii si cu alte persoane. In caz contrar vigilentul si selectivul caine Chihuahua va suspecta pe toti cei din jur si va dezvolta un temperament usor nevrotic.
poza caini de apartament chihuahua
- Aveti in vedere o hainuta de protectie folosita in exterior de fiecare data cand temperatura mediului inconjurator scade sub valoarea de 10 grade. Iarna evitati sa expuneti acest caine mic si sensibil la frig, intrucat are o blana subtire si metabolismul sau intens il face sa piarda caldura corporala intr-un ritm mai ridicat comparativ cu alti caini caini, de talie mai mare.
Buna! Coincidenta, si eu am Chihuahua!
Iti voi spune lucruri importante pentru intretinerea unui Chihuahua:
Trebuie sa te asiguri ca animalutul tau are toate vaccinurile facute. Dupa intreaga vaccinare il poti scoate afara.Dar depinde si culoarea catelusului tau.Al meu este bej si mereu cand il scoti afara trebuie sa ai rucsacul lui in spate sau in mana.In rucsacel trebuie sa ai:O mica carpa,usor aspra,un bidon cu apa,hainuta(in caz ca este rece afara,un castronel(pentru apa) si jucariile lui(minge,os,ratusca etc.).Dar te atentionez! Toate jucariile lui sa fie din cauciuc,pentru ca daca sunt din plus se murdaresc si le mai poate rupe...
Dar atunci cand face in casa, sa ai mereu la-ndemana o carpa cu clor si putina apa si sa dai usor pe covor, parchet(pentru ca se umfla repede parchetul).Dar atunci cand a facut pe gresie dai usor cu mopul.Dar sa fie corect si pentru tine si pentru ea/el mereu sa-i dai o palmuta la fundulet ca sa inteleaga ce a facut si sa ii spui calm:,, De ce ai facut acolo,(numele catelului)? De acum sa stii sa nu mai faci, da?!"
Ok. Sper ca ti-am fost de ajutor! Mult succes!
Bye!
Nelutuborda întreabă: