Buna! Îți recomand sa nu iei o veveriță din sălbăticie, mai bine ia una de la un pet shop sau un crescător.
Eu am doar o veveriță siberiana (a fost destul de scumpa, vreo 400 de lei), dar poți sa îți iei o veveriță degu ( vreo 70 de lei dar ai nevoie de 2 sau mai multe si sa fie de același sex). Daca vrei o veveriță sălbatică mai bine renunța la idee.
Ambele specii au nevoie de o cușcă mare (poți căuta pe site-uri din alta tara, e mai sigur), de rotii de ~8-10 inch, diferite jucării, crengii, etc.
Veverițele au o dieta complicată (nu le da prea multe nuci sau alune pentru ca pot deveni obeze! Poti sa le mai dai fructe si legume din când in când), exista hrana speciala pentru veverițe sunt destul de ușor de găsit pe net, trebuie sa le dai 30 de gr pe zi ( cel puțin pentru veverițele siberiene, nu stiu sigur daca e la fel si pentru cele degu).
Au nevoie de blocuri minerale (nu stiu sigur cum se numesc). Veverițele siberiene s-ar putea sa nu le ronțăie, depinde fiecare veveriță e diferită. Cred ca se aplica si la veverițele degu, cred.
Dinții le cresc in continuu! Deci au nevoie de jucării ca să le roada.
Poti folosi ca substrat wood cat litter (am uitat cum e in romana). Trebuie sa le cureți cușcă când începe sa miroasă, poți căuta pe google, de preferat in engleză, daca vrei sa fi mai sigură.
Au nevoie de ascunzători destul de mari (eu folosesc ascunzătorii pentru iepuri).
Când le scoți din cușcă (Trebuie sa faci asta o data pe zi ca sa nu se sălbăticească!) trebuie să te asiguri ca nu are cum sa iasă (un geam deschis, o ușă deschisa, o gaura...). Daca o ti intr-o camera in care e un tv o poate stresa deci poți sa il scoți din priza sau mai bine să scapi de tv. Si ai grija sa nu o calci.
Daca te mușcă o va face destul de tare, dar eu nu am avut probleme. Daca veveriță ta e lovita încearcă sa o duci la veterinar care va fi destul de scump.
Pentru sfârșit trebuie sa știi ca o veveriță e o responsabilitate mai mare decât o pisică sau un câine! Trăiesc destul de mult deci trebuie să ai grijă de ea/el daca nu vrei sa sufere (gândește te ca ești închisă si nu primești mâncare si apa (trebuie sa le schimbi apa in fiecare zi) cum ar fi?). Întreținerea e destul de scumpă (nu îți pot da un preț anume pentru că variază de la unul la altul) trebuie sa petreci ceva timp cu ea/el.
Daca simți ca nu ești pregătită atunci nu ti lua una!
P.S.: Cred ca am repetat cate ceva, deci îmi pare rău.
A, da nu ți-am is totul despre ele așa ca mai bine studiază le pe site-uri din străinătate!
In locul tau nu as tine o veverita in captivitate... chinui bietul animal. Are nevoie de copaci, de natura. Nu de un acvariu/colivie. Daca doresti animal de companie mai bine ia un hamster, pisica sau caine.
Daca tu ai fi veverita : ai accepta sa traiesti in captivitate? "veverita" ta ce parere are?
Sunt rozătoare, mănâncă nuci, alune etc. și NU sunt animale de companie. Nu știu cât de bine se poate înțelege cu un om, nu e o pisică. Câinii și pisicile sunt animale de companie. Să nu te aștepți la prea multă afecțiune din partea lor.
Am de vanzare o veverita hiperactiva, constipata si in acelasi timp castrata. Pretul e de 20 lei. Mananca biscuitii copiilor din parc si paste carbonara (crude). Ai grija noaptea sa nu doarma cu tine deoarece devine rea si te zgarie
Pai, veveritele sunt animale SALBATICE, NEIMBLANZITE pana acum. Desi, daca ai copaci prin jur, si un apatiu larg, poate vor ramane. Cred ca ar avea nevoie de apa plata, de la rau sau magazin, nu cred ca sunt obisnuite cu apa amaruie si cu clor de la robinet. E mai bine daca ai sta intr-un loc mai de la munte, sau cel putin cu umbra, racoare si copaci. Ca hrana, le poti culege sau cumpara alune de padure, ghinde, migdale, nuci etc. Dar doar ca sa stii, nu prea sunt convinsa ca va accepta sa stea intr-o cusca, iar libera mai mult ca sigur va pleca destul de curand, mai bine nu ai da bani pe una. E originala ideea, nu am mai auzit de veverita de companie, iti doresc succes cu ea!