Această rasă este veche de peste 2000 ani, fiind originară din China. Are cap lat, ochi mari, proeminenți, urechi în formă de inimă, gât scurt și gros, blană lungă și dreaptă. Este un câine foarte curajos, sensibil, foarte afectuos, independent, încăpățânat, rezervat cu străinii, gelos, dominator, latră mult, nerecomandat pentru familii cu copii mici, are tendința de a se îngrășa ușor fiind asfel un câine de pază, dar și un câine de companie. Speranța de viață este de 10-15 ani.
legenda istoriseste ca pekinezul este puiul unui leu si a unei marmozete. Leul s-a indragostit de marmozeta si a mers sa-l intalneasca pe zeul animalelor sa vada daca il poate ajuta. Zeul i-a permis leului sa se casatoreasca cu marmozeta, totusi a pus o conditie: leul a trebuit sa-si sacrifice marimea si puterea. Leul a fost de acord si a reusit sa-si infraneze inima si caracterul. Trebuie mentionat ca aceasta rasa straveche, cu coama sa si curaj neinfricat, poarta cu siguranta unele similitudini cu leul. Originile sale pot fi regasite in timpurile dinastiei chineze Chang. Erau apreciati de regalitate, oamenilor simpli fiindu-le interzisa detinerea lor, fiind pedepsiti cu moartea daca erau prinsi ca incearca sa-i scoata in afara palatului. In 1860 cand soldatii europeni au cucerit palatul orasului Peking am gasit 5 catei. Ofiterii au luat cainii, 4 dintre ei fiind tinuti de ofiteri si al 5 lea a fost prezentat reginei Victoria.
Pekinezul este un caine devotat si curajos pana la nesabuinta, dar poate fi usor independent si incapatanat. Nu ii place sa i se impuna ceea ce sa faca, dar devine foarte atasat de unul dintre membrii familiei pe care il asculta orbeste.
In ciuda faptului ca are tendinta de a fi capos, Pekinezul este un caine sensibil, afectuos si un membru indragit al familiei sale, dar intotdeauna va fi rezervat in ceea ce priveste strainii. Sunt caini foarte iubitoari, iubire ce poate ajunge pana la accese de gelozie. Au tendinta de a latra mult, fapt ce ii face buni caini de paza. Nu este recomandat familiilor cu copii mici care sunt prea dificili.
Pekinezii se adapteaza foarte usor vietii intr-un apartament, fiind caini relativ inactivi in casa, nenecesitand un spatiu verde, respectiv, o curte pentru joaca. Pekinezii au o inteligenta "ascutita" si sunt companioni loiali. Sunt caini excelenti de paza si isi gasesc locul usor in viata de familie. Pekinezul poate deveni incapatanat, capricios daca nu este educat din timp, fapt ce i-a adus reputatia de caine tafnos, irascibil.
Pekinezul nu este una dintre rasele cel mai usor de dresat, dar in urma unor lectii de dresaj de supunere, de ascultare, el poate deveni un membru adorabil al familiei, menit sa-si petreaca restul vietii lancezind in poala stapanului sau. Trebuie obisnuit de mici cu zgarda si lesa. Pentru cei mai neastamparati caini se preteaza mai degraba purtarea acestora intr-un ham atasat de o lesa retractabila. Acest caine poate fi dificil de educat sa nu faca mizerie.
Pekinezii racesc foarte usor si sunt predispusi la hernie de disc si luxatie a patelei. Ei nu scapa nici de problemele respiratorii si cardiace.
Urolitiaza este o tulburare care afecteaza tractul urinar avand ca rezultat formarea pietrelor la nivelul vezicii urinare.
Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce la orbirea cainelui.
Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.
Trichiazisul este o afectiune care consta in cresterea anormala a genelor si devierea lor spre cornee, producand iritatii si uneori ulcere corneene.
Keratoconjunctivita sicca este o tulburare a ochiului care apare atunci cand exista o productie diminuata de lacrimi.
Discopatia intervertebrala este o boala care afecteaza discurile intervertebrale determinand aparitia durerii, dificultati in mers si in cele din urma paralizia cainelui.
Criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot.
In completare, Pekinezul este predispus la distocii, dwarfism (acondroplazie, tulburare genetica de dezvoltare a oaselor), hipercheratoza faciala (formarea de pliuri la nivelul pielii fetei), hidrocefalie si tumori ale celulelor Sertoli.
Surse: http://ro.wikipedia.org/wiki/Pekinez; http://www.animale.ro/caini/pekinez; http://www.zooland.ro/Pekinez-4134.html
De vanzare: http://www.animale-caini.oferta.aaz.ro/filtrare/sub_31_CAINI/c74--PECHINEZ; http://www.petshop-online.ro/vanzare-caine/Pekinez_0107.html
Sper ca te-am ajutat;).
Poti sa cauti pe adoptiicaini.ro
alegi orasul si vezi daca are cineva vreun catelus de oferit.
Sunt din Suceava. Scuze ca nu am mentionat asta si in intrebare, dar am uitat.