| AnonimKidd a întrebat:

Heii TPU! Niste sfaturi pentru dresarea perusului, va rog? big grin

Răspuns Câştigător
| T7uk a răspuns:

Mama ce romane copy & paste au scris altii :))
Trebuie sa pui colivia intr-o camera in care sunt mereu persoane ca sa se obisnuiasca cu prezenta fiecaruia. Da-i mancare din mana, vorbeste mult cu el, pune-i muzica cand nu esti acasa.
Uite perusii mei
http://www.220.ro/animale/De-Ce-Nu-Ma-Mai-Scarpini-Scarpina-Ma/FhSyIK2vBG/

5 răspunsuri:
| AngelHugz a răspuns:

1. Dupa ce perusul s-a asezat pe suport, introduceti usor mana in colivie.
2. Initial pasarea se va feri de mana dumneavoastra dar insistati si tineti un deget la nivelul pieptului acesteia, apoi coborati-l catre picioarele sale.
3. Indepartati usor degetul de perus si apoi apropiati-l pana cand acesta va fi tentat sa urce pe el. Adesea pasarile isi folosesc ciocul pentru a se catara pe ramuri, iar perusul va folosi si el acest sistem. Acest lucru nu trebuie insa sa va dea impresia de agresivitate din partea pasarii. Papagalii mai utilizeaza ciocul si pentru sprijin sau pentru a testa suprafata pe care urmeaza sa se aseze.
4. Nu trebuie sa va lasati perusul sa iasa din colivie o zi sau doua, pana ce va invata sa se urce pe degetul dumneavoastra.
5. Odata ce ati reusit sa dresati perusul sa se aseze pe degetul dumneavoastra, dat-i acestuia libertatea de a explora camera. Intr-o prima faza, pasarea va zbura haotic, speriata, dar nu trebuie decat sa va asezati confortabil intr-un fotoliu si sa o lasati sa inspecteze incaperea.
6. Dupa o vreme puteti sa va apropiati de perus pentru a vedea daca acesta se va urca din nou pe degetul dumneavoastra. Daca pasarea se afla mai sus de nivelul capului dumneavoastra amintiti-va ca degetul trebuie sa se afle la nivelul pieptului sau pentru ca acesta sa se poata urca pe el, altfel pasarea nu va accepta niciodata sa coboare. Uneori, perusii zboara inapoi in colivia lor din propie initiativa, dar acest lucru se va intampla doar daca colivia reprezinta un lucru confortabil pentru pasare nicidecum daca este privita ca o "inchisioare". Daca totusi trebuie sa luati perusul in mana pentru a-l introduce in colivie, apropiati-va usor de pasare, si in timp ce vorbiti incet, incercati sa o prindeti astfel incat ciocul ei sa nu ajunga in palma dumneavoastra, deoarece din instinc pasarea va incerca sa se apare. O alta solutie ar fi sa diminuati lumina din camera, deoarece, in aceasta situatie, perusul ar fi mai putin tentat sa zboare. Odata ce persul a invatat sa stea pe degetul dumneavoastra, va veni oricand bucuros pe umarul, capul sau bratul dumneavoastra.

Cum il invatam sa vorbeasca?

Faptul ca un perus vorbeste se considera a fi un bonus. Se intampla frecvent ca acest micut companion sa invete cateva cuvinte fara sa fi primit in prealabil vreun fel de instruire. Daca doriti totusi sa obisnuiti perusul sa vorbeasca tineti cont de faptul ca nicio alta persoana nu trebuie sa se afle in camera si ca orice sursa de zgomot (televizor, radio, animale, etc) trebuie indepartata.
Momentul inserarii este cel mai potrivit pentru a incepe lectia deoarece perusul va fi obosit si va asculta cu atentie sporita ceea ce ii spuneti. Cuvintele trebuie sa fie scurte, la fel si durata primei sedinte, care nu trebuie sa depaseasca 5 minute, dupa care puteti ajunge pana la 15 minute. Potentialul unui perus este acelasi cu al oricarui papagal, dar nu va asteptati ca el sa rosteasca cuvinte cu o voce cristalina deoarece abilitatile sale sunt limitate. Dupa ce perusul a reusit sa imite un cuvant, continuati treptat lectiile, crescand gradul de dificultate, deoarece primul pas si cel mai dificil, a fost facut.
Daca nu te-a ajutat, incearca aici: http://www.catalinabaican.ro/perusi/dresarea-perusului

| Mwha a răspuns:

Uite cum mi-am invatat eu perusul. Intai trebuie sa il ademenesti. Puneti in palma putin din mancarea lui preferata, apoi : 1 Creeaza o zona pentru antrenamente

Creeaza zona de antrenament intr-o parte a casei in care papagalul se simte in siguranta insa ai grija sa nu fie in apropierea coliviei, deoarece nu se va mai concentra la fel de mult. Cea mai indicata suprafata pentru a-l dresa este o masa. Ai grija ca aceasta sa nu fie nici prea inalta, nici prea joasa.
Inainte de a incepe sedinta de dresaj, inlatura din zona respectiva toate obiectele de care pasarea se sperie, dar si pe cele care ii atrag atentia deoarece nu se va mai concentra si, totodata, asigura-te ca este suficienta lumina in incapere. Daca lumina naturala nu este suficienta, apeleaza la o sursa de lumina artificiala.

2 Incepe prin a-l invata trucuri usoare

Anunturi Google

La prima sedinta de antrenament, invata-ti papagalul sa se suie si sa coboare de pe degetul tau. Desi pare banal

sau poate stie deja sa faca acest lucru, cu siguranta nu il face cand vrei tu. Scopul sedintelor este ca papagalul sa invete sa faca diverse trucuri cand ii spui. Invata-l de la inceput lucruri elementare pentru a se obisnui cu sendintele, apoi iti va fi mult mai usor sa-l inveti trucuri complexe.
Pentru a-l invata sa se suie pe degetul tau, pune papagalul pe o suprafata plana, in fata ta si intinde degetul inspre el. Pe un ton calm si cald spune-i pasarii comanda „Sus" si apasa usor cu degetul pe pieptul pasarii, in apropierea picioarelor. Dupa ce s-a urcat ridica-l putin in sus si nu uita sa-l lauzi si sa-i dai o mica recompensa. Spune-i apoi „Jos" si lasa mana in jos, inclinand pasarea putin cu ciocul inspre masa, pentru a sti ce are de facut.
Exerseaza de mai multe ori, astfel incat pasarea sa invete sa se suie sau sa coboare de pe deget fara sa-i mai arati ce sa faca, ci doar sa-i spui.

3 Sedinte de antrenament zilnice

Sedintele de antrenament este bine sa fie facute zilnic. Alege o perioada a zilei in care papagalul este activ, pentu a se putea concentra. Daca va fi obosit nu va mai avea aceeasi putere de concentrare si va invata mult mai greu trucurile. O sedinta nu trebuie sa dureze mai mult de 30 de minute, in caz contrar pasarea se va plictisi si nu iti va mai acorda atentie.

Obisnuieste pasarea treptat cu antrenamentele. In primele zile, sedintele nu ar trebui sa dureze mai mult de 15 minute. Creste treptat timpul alocat sedintelor pana la 30 de minute, pe parcurs ce pasarea devine mai cooperanta.
Acest lucru, nu este insa universal valabil pentru toti papagalii. Unii se pot plictisi mult mai repede, in timp ce altii vor dori sa continue antrenamentele dupa expirarea celor 30 de minute. Asadar, adapteaza-te in functie de necesitatile pasarii tale.

4 Nu uita sa recompensezi si sa lauzi papagalul

De fiecare data, inainte de a incepe antrenamentele ia cu tine cateva recompense. Pot fi biscuiti speciali pentru pasari, semintele ei preferate, bucati mici fructe sau paine. De asemenea, este foarte important sa vorbesti cu el pe parcursul sedintelor si sa o lauzi de fiecare data cand reuseste sa face un truc sau sa il incurajezi cand nu il face complet.
Prin recompensare il vei face sa fie nerabdator sa invete lucruri noi. Este insa important sa primeasca recompense doar atunci cand merita. Cand nu executa comanda pe care i-o dai sau o face incompleta reia exercitiul.
Succes!

| LeMousiqe a răspuns:

Bună!
Uite aici:
http://www.eva.ro/......-6072.html
Măcar eu NU dau copy&paste.
O zi bună!

| AnonimKidd explică:

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri, dar voiam ceva din experienta voastra propie. Oricum va multumesc, fie ca ati dat copy-paste, fie ca mi-ati dat site-ul. Pe acesta il citisem deja Http://www.eva.ro/......072.html.O sa-i dau funda lui T7uk deoarece mi-a spus ceva din experienta lui proprie.

Întrebări similare