In primul rand, vanzatorii nu prea stiu nimic despre perusii pe care ii vand. Eu am vrut sa imi cumpar femela iar el mi-a dat mascul...So...
In fine, ar trebui sa il iei cand e pui, adica e mai slabut si mai micut
La pui, diferenta de sex este data de culoarea narilor: femelele au narile alb-sidefii, iar masculii roz.
La perusii maturi, masculii au narile roz, iar femelele au narile maro.
Ei se hranesc cu mei (cumperi de la Pets shop). Eu iti recomand Vita Cip-cip si Kirry-Kirry. Pe langa asta, le mai poti da patrunjel, morcov fiert, frunze de liliac, ou fiert (fara zeama, fara sare).
Trebuie sa ii feresti de fum, de parfum si de alte mirosuri puternice.
Trebuie sa le suflii cojile de mei destul de des, apa proaspata in fiecare zi. Si trebuie sa le faci curatenie in colivie destul de des (ori in fiecare zi, ori la 3-4 zile).
Nu uita sa le iei diferite accesorii (jucarii) pentru colivie si neaparat o oglinda, mai ales daca este un singur perus.
Osul de sepie nu trebuie sa lipseasca
Cand te duci sa-l cumperi, ai grija sa nu alegi un perus care sta "zgribulit" si pare ca doarme, pentru ca e posibil sa fie bolnav. Alege unul care este mai energic.
Daca este pui, il poti dresa Chiar daca se sperie, baga mana la el in colivie in fiecare zi, pana se invata sa se urce pe deget
Daca ai pisica, trebuie sa alegi intre ea si perus, pentru ca sunt dusmani de moarte
Sa stii ca perusii sunt FOOOOOARTE GALAGIOSI! Deci, daca iti place linistea, alege un acvariu cu pesti sau testoase
Aaaa, si trebuie sa te joci des cu ei, pentru ca sunt foarte jucausi si veseli si se plictisesc daca nu sunt bagati in seama. Ai sa vezi ca o sa ii indragesti foarte mult (daca nu te deranjeaza galagia). Si sunt foarte certareti Daca se cearta cineva in preajma lor, incep si ei sa faca galagie, si acopera cearta celorlati Eu, pur si simplu, ii ador
Poti achizitiona o carte despre ingrijirea perusilor Tot de la magazinul de animale
Bafta!
P.S: La multi ani!
Daca vrei sa ma mai intrebi ceva, da-mi un mesaj privat, poate te pot ajuta Am perusi de vreo 8 ani, deci am ceva experienta in ceea ce-i priveste
Multumesc de urare, un raspuns foarte bun.
Ma bucur ca te-am putut ajuta. Daca ai alte nelamuriri in privinta perusilor, nu ezita sa ma intrebi.
Siguur; x
Persusii masculi au ansul albastru.Al meu asa are.Si asa stiu ca toti perusii masculi au asa.
De fapt, ai dreptate. Acum vad ca am gresit. La maturitate, masculii au narile albastre, nu roz . In rest, e corect ce am spus. Imi cer scuze.
Intreaba-l:
Ce mancare prefera.
Ce mancare ii recomanda.
Cat de des e bine sa-l tii in cusca pana se invata cu tine.
Cat de des e bine sa-i dau drumul din colivie.
Daca pot vorbi.
Daca e baiat sau fata.
Cam atat.
In rest: o cusca poate ajunge la 10-15 lei.
I-ai un mini-leagan, de baut (i-o pui in colt) si 2 cutii de mancare (speciale pentru cusca).
Cand vrei sa-i cureti cusca dai mai afara pe jos tavita aia mica dupa este un fel de..plasa de plastic cu gratii, daca vrei ii cure-ti si barele pe care el sta el. Ar trebuii sa ii i-ei un os special pentru el, in care sa isi ascute ciocu.
Nu o sa ai prea mult de curatat, pentru ca al meu isi face nevoile numai intr-un colt. Si te v-a anunta cand va fi cutremur sau o catastrofa. (Va da din aripi si va sari in cusca)
Salut,eu iti urez la multi ani de pe acum. Ar trebui sa te informezi de pe alte bloguri sau site-uri. Eu iti dau un exemplu: http://casacuperusi.wordpress.com/
pe mine acest site m-a ajutat destul de mult. Ar fi mai bine sa te uiti si la fundul perusului, daca este murdar sa stii ca o pasare sanatoasa se va curata mereu. Varsta recomandata pentru dresat este cea de 5 luni. Asa se va atasa si de tine si il vei putea dresa usor. Mancarurile lor preferate sunt:
-meiul, cel rosu si cel auriu
-morcovul fiert taiat in bucatele mici
-spanacul, salata verde
-semintele
-osul de sepie (le ascute ciocul, e foarte important!)
-ovazul
-si preferatele perusilor, spicele de mei.
Nu trebuie sa-l hranesti cu toate astea intr-un timp, doar cateodata.
Nu ii da fructe accidulate sau avocado.
Insa osul de sepie este recomandat de medicii veterinari.Pe casa cu perusi vei afla tot ce trebuie sa stii despre ei.
http://casacuperusi.wordpress.com/......jucariile/
Trebuie sa-l intrebi pe vanzator conditiile de intretinere: amplasarea coliviei, mancarea, alte alimente permise, igiena etc.
Si eu am perusi, chiar 2. Le mai dau din cand in cand drumul dar trebuie sa am grija sa nu se loveasca de pereti sau de fereastra, Daca vrei si tu sa-i dai drumul trebiue sa acoperi ferestrele si incet incet se va obisnui cu incaperea.
eu le-am asezat colivia pe o masuta la geam, unde nu bate tare lumina si unde este cald
Am avut si eu papagali.cand e zi dac vrei poti sal scoti afara dar si noaptea cand e cald, dar numai in cusca de papagali cand e ger sa nul scoti.pe vanzator trebuie sal intrebi daca e fata sau baiat.si din inima iti spun daca e baiat sai iei inca un papagal fata si daca e fata sai iei papagal baiat pentru ca eu am avut si a murit ca nu avea pereche.vezi ca dimineata o sa cante. sper ca o sa tii cont de ce ti-am spus! succes
Helpmeforfree întreabă: