Http://www.agerpres.ro/......--i-de-ce-
Vaccinam... De ce? Cand si cum? Impotriva a ce? Cu ce?
Vaccinarea este un subiect extrem de generos, nu ne propunem sa-l epuizam doar sa atingem acele puncte care sunt de interes p entru viitorii proprietari de caini și pisici chiar și pentru actualii proprietari de caini și pisici care doresc sa-și recapituleze cunoștintele.
1. De ce vaccinam?Calea cea mai eficienta de "a scapa" de bolile infecto-contagioase este vaccinarea. Vaccinarea previne apariția acestor boli. Costurile cu vaccinarea sunt considerabil mai mici decat costurile cu tratamentul animalelor nevaccinate care se imbolnavesc de aceste boli.
2. Cand și cum vaccinam? Varsta minima la care se incepe vaccinarea este un subiect care mereu duce la controverse in randul proprietarilor și crescatorilor de animale. Nu exista protocoale de vaccinare infailibile și universal valabile in timp! Protocolul corect este acela care este adaptat din toate punctele de vedere individului care urmeaza a fi vaccinat. De aceea numai medicul veterinar la care sunteți "arondat" este in masura sa aleaga protocolul corect pentru cațelul dumneavoastra! De ce? Pentru ca doar medicul veterinar cunoaște cu exactitate situația bolilor infecto-contagioase din zona in care profeseaza (epizootologia zonei).
3. Ce mai poate influența alegerea momentului primei vaccinari? *marimea cuibului din care provine cațelul (cuib= nr. de pui vii la o fatare ce urmeaza sa fie alaptați) care urmeaza a fi vaccinat. Ex: cuiburile supranumerice (mai mult de 2 caței la rasele "toy", mai mult de 4 caței la rasele de talie mica, mai mult de 5 caței la rasele de talie mijlocie și mai mult de 6 caței la rasele mari) vor fi vaccinate imediat la varsta de 5 saptamani.
De ce? Imunitatea pasiva maternala obținuta prin colostru nu asigura o protecție peste aceasta varsta (ea fiind imparțita la mai mulți caței) iar imunitatea activa postvaccinala se va instala in timp (3-14 zile in funcție de felul vaccinului folosit).
*starea de intreținere și modul de hranire a mamei cațelului in timpul gestației și lactației.
De ce? Imunitatea buna este egala cu o alimentație corecta (adaptata varstei, rasei, taliei, modului de "exploatare", temperaturii exterioare, etc.). Imunitatea activa postvaccinala (raspunsul imun) difera in funcție de alimentație. Ex: indivizii alimentați neechilibrat, carențat ("ramași in urma"), au un raspuns imun postvaccinal mult intarziat sau deloc (deci, risc de imbolnavire ridicat!).
Recomandam ca vaccinarea sa se efectueze doar la cabinet! De ce? In cazul reacțiilor postvaccinale (statistic 5%) poate fi necesara o medicație specifica și imediata, altfel viața animalului dumneavoastra poate fi pusa in pericol.
Se vaccineaza doar animalele clinic sanatoase, afebrile, deparazitate intern și extern!
Vaccinarea ca technica inseamna o injecție subcutanata. Zona de elecție este regiunea toracala laterala.
4. Impotriva caror boli vaccinam?
Ne vom referi in acest articol doar la specia canina și felina.
Cainele se vaccineaza impotriva urmatoarelor boli infecto-contagioase:
Parvoviroza (gastroenterita hemoragica)
Jigodie (boala Carre)
Hepatita infecțioasa canina (boala Rubarth)
Parainfluența canina
Coronaviroza
Leptospiroza
Rabie (turbare)
Ultimele doua au o insemnatate aparte, fiind boli transmisibile la om (zoonoze). Datorita schimbarilor climaterice și ca o consecința a importurilor de caini, in ultimii ani ne confruntam cu alte doua boli (zoonoze):
Leishmanioza
Boala Lyme
De asemenea se recomanda vaccinarea și impotriva acestor boli.
Pisica. Din pacate pisica se confrunta cu mai multe boli infecto-contagioase care in țara noastra sunt doar parțial acoperite de vaccinuri.
a). Boli acoperite de vaccinuri existente la noi in țara:
Panleucopenia infecțioasa felina
Rinotraheita infecțioasa felina
Caliciviroza
Rabia
b). Boli neacoperite de vaccinuri in țara noastra:
Leucoza felina (FeLV)
Peritonita infecțioasa felina (FIP)
Imunodeficiența infecțioasa felina (FIV)
Inaintea inceperii protocolului de vaccinare la pisica cu vaccinurile existente la noi in țara recomandam testarea animalelor ce urmeaza a fi vaccinate pentru bolile pentru care nu exista acoperire vaccinala. Acestea sunt niște teste rapide care pot fi facute pe loc.
Rezultatul pozitiv al testului semnaleaza prezența bolii (existența anticorpilor specifici), nu este obligatoriu ca boala sa fie și prezenta prin manifestari clinice, recunoscut fiind faptul ca sunt boli trenante dar intotdeauna cu final nefericit...
Cu toate ca la noi la cabinet (probabil și la alte cabinete) stam la dispoziția clienților noștri cu intreg "arsenalul", in urma prezentarii acestei situații, foarte puțini opteaza pentru testarile suplimentare... probabil și costurile mai mari atarna in balanța...
Cu ce vaccinam?
Putem opta pentru produsele a mai multor firme producatoare. Experiența a aratat ca nu exista diferențe de calitate mai mari de 5% intre acestea, in schimb exista diferențe foarte mari intre prețurile de producție ale acestora, care se reflecta in prețul de cumparare. Nedorind sa neindreptațim pe vreunul dintre ei și mai ales ca nu suntem platiți pentru a le face reclama...inca, nu ii vom aminti.
Desh întreabă: