Salut Andra!
Am facut o cautare amanuntita pe internet si am gasit asta:
1. Femela nu trebuie să suporte mai mult de trei sarcini, care să nu fie consecutive, deoarece o vor epuiza.
2. Femela gestantă se va îngrăşa la 2-3 săptămâni de la împerechere. Se va da mai puţin timp pe roată şi va mânca mai mult. Femelele gestante tind să devină mai agresive când se apropie data la care trebuie să nască. Timpul de gestaţie poate să varieze dar în general va fi de la 18 până la 22 de zile.În medie se vor naşte de la 4 până la 6 pui, dar pot fi născuţi şi numai 3, sau chiar 12, în funcţie de specia hamsterului. Mama poate să aibă mai mulţi pui, dar probabil nu îi va creşte pe toţi, şi este posibil să îi mănânce pe unii din ei.Trebuie hrănită consistent, să aibă apă proaspătă la îndemână, proteine ( brânză, ou, carne fiartă ) și vitamine ( fructe, legume ). În cazul lipsei unor vitamine, femela se poate să nu fie fertilă
3. Înainte de naştere, femela va construi un cuib, şi va mânca, va săpa şi se va spăla mai mult. Va fi neliniştită şi va tresări uşor. Va sta ridicată în timp ce puii se vor naşte, şi va rupe singură cordonul ombilical. Puii se vor naşte la interval de 10-30 de minute, iar mama va dormi sau va aranja cuibul în aceste intervale. Ea îşi va spăla apoi puii. Asigură-i suficientă apă şi mâncare, deoarece va fi foarte flămândă şi însetată după naştere. Nu deschide cuşca pentru a ajunge la pui în următoarele două săptămâni. Mama o va lua ca pe o ameninţare şi îşi va mânca puii. Masculul trebuie scos imediat după naștere fiindcă se va împereche din nou.
4. Puii vor începe să bea apă când vor împlini 13-15 zile, şi să mănânce la 16-21 de zile. Asigură-te că au acces la adăpătoare şi la castronelul cu mâncare. Ei se vor ghemui împreună, se vor plimba împreună prin cuşcă şi vor mânca împreună. Deasemenea se vor şi lupta în joacă. Puii pot fi îndepărtaţi de lângă mama lor la 3 săptămâni. Ei vor fi maturi sexual la 6-7 săptămâni.
5. Masculul trebuie scos din cuşcă cu câteva zile înainte ca femela să nască. Dacă e încă în cuşcă atunci când femela naşte, scoate-l imediat, deoarece se poate împerechea iar cu femela, iar o nouă sarcină ar putea sa o epuizeze şi să o pună în pericol. Încearcă să o deranjezi cât mai puţin pe femelă, mai ales în primele zile după ce a născut, oricât eşti de curios să vezi puii. Pune-i la îndemână vată sau bucăţi de şerveţel pentru a face cuibul. Trebuie hrănită bine, cu multe proteine și vitamine, în lipsa unora, poate fii nefertilă ori puii nesănătoși.
În primele două săptămâni, nu atinge puii, altfel mama îi va mânca. După această perioadă, poţi să îi atingi câte puţin, însă numai după ce te speli bine pe mâini. Nu atinge puii dacă mâinile tale miros a mâncare.
După ce au împlinit 3 săptămâni, puii sunt independenţi şi pot fi deja daţi spre adopţie. Dacă nu au fost încă daţi spre adopţie dupa 5 săptămâni, atunci e momentul să îi scoţi din cuşca mamei, şi să ii pui separat, în funcţie de sex. Sunt foarte mari şanse ca mămica să bată puii dacă aceştia sunt încă în cuşca ei când au mai mult de 5 săptămâni.
Succes!
Ai grija ca hamsterii se inmultesc ca soarecii, daca ii mai lasi impreuna, intr-un an o sa ai peste 100 de hamsteri.
Din cate stiu eu acum nu sunt sigur 100% trebuie sa muti baiatul... mi-a zis si mie cineva ca ii mananca puii... acum nu stiu ce sa zic
Trebuie sa muti baiatul, pentru ca ori ii v-a manca puii ori va face "prostioare"si cu ei!
Bafta!
Ane758 întreabă: