Generalități
Husky-ul siberian este și el un câine considerat a face parte din grupul câinilor de muncă.
Este un câine de mărime medie rapid, suplu și are o eleganță deosebită în mișcare. Siberianul se distinge printr-un corp bine îmblănit, urechi drepte, vigilente și o coadă stufoasă, ca de vulpe. Apt de a căra încărcături ușoare, la o viteză moderată pe distanțe lungi. Proporțiile corpului sugerează un echilibru între putere, viteză și rezistență. Câinele se simte bine în hamuri, fiind foarte sigur pe el, iar performanțele sale sunt evidente. Masculii sunt puternici, dar niciodată greoi. Femelele au o structură mai fină, dar de asemenea, puternică și, la fel ca și masculii, dau impresia că forța și rapiditatea lor nu au limite. Husky Siberian își utilizează cu măsură resursele, economisind cu foarte mare chibzuință energia.
Caracteristici
Dimensiunea și greutatea
Înălțimea măsurată la greabăn
Masculi: 55 cm - 60 cm;
Femele: 50 cm - 56 cm.
Greutatea
Masculi: 20 kg - 27 kg;
Femele: 16 kg - 23 kg.
Este cel mai mic dintre câinii nordici, însă la greutate egală, este cel mai puternic câine de sanie dintre ei. Originile rasei sunt cam întunecate și se confundă cu acelea ale popoarelor arctice din nord-estul Siberiei. După dr. Weyer Jr., originea lor ar fi următoarea: cu mult timp în urmă, unele triburi de eschimoși au migrat din Siberia în Alaska, și de aici în Groenlanda, ducând cu ei strămoșii câinelui Malamut și câinelui Esquimos. În urma lor, a emigrat din Asia Centrală și poporul Chukchi, stabilindu-se în bazinul Kolyma și la poalele muntelui Cherschi. Ei dețineau un câine, strămoș al câinelui Husky Siberian. Între aceste două popoare s-au stabilit relații comerciale, s-au efectuat numeroase călătorii cu săniile, ocazii cu care schimbau și echipajele de câini. Husky Siberian și-a menținut integritatea rasei în decursul timpului, mai mult ca ceilalți câini nordici, datorită unei selecționări deosebite, prin castrarea exemplarelor mai puțin reușite și folosirea pentru reproducție numai a exemplarelor frumoase.
Temperament
Husky Siberian este un câine nobil și prietenos, însă în același timp îndrăzneț și alert. Nu are sub nici o formă calitățile unui câine de pază și apărare, nu este suspicios față de străini și nici agresiv cu alți câini. Este gânditor și independent, cerință vitală pentru un câine de sanie, care trebuie să acționeze corect pentru a nu pune în pericol viața sa și a musherului. Câinele matur este rezervat, are o atitudine demnă, inteligentă și un caracter energic. Întotdeauna este dispus la muncă sau la joacă, ceea ce îl recomandă și ca un bun câine de companie. Nu se simte bine singur, fiind un câine de haită.
Boli specifice
Displazia congenitală a șoldului. Dermatoza consecutivă deficienței în zinc este o afecțiune care are ca rezultat căderea părului, formarea crustelor în jurul ochilor, urechilor, gurii și regiunii genitale. Problema adesea se manifestă în jurul vârstei de 1-3 ani.
Paralizia laringiană este o afecțiune gravă care poate debuta de la vârsta de 6 luni la Husky Siberian. Nervii și mușchii larinxului (regiunea vocală) funcționează anormal.
Distrofia corneeană determină apariția unor pete pe suprafața (cornee) ochiului. Afecțiunea adesea se produce la ambii ochi și nu afectează vederea.
Entropionul este o afecțiune a pleoapelor ce implică răsucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irită suprafața globului ocular, putând duce la probleme mult mai grave.
Degenerarea retiniană progresivă este o afecțiune care determină degenerarea celulelor nervoase de la nivelul retinei. Boala, de obicei, debutează la câinii în vârstă și poate duce la orbire.
Cataracta determină o pierdere a transparenței normale a cristalinului. Afecțiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi și poate conduce în timp la pierderea vederii.
Hipotiroidismul se manifestă și la Husky Siberian și este o disfuncție endocrină caracterizată printr-un nivel scăzut al hormonului tiroidian. Este cunoscut faptul că un nivel scăzut al acestui hormon poate provoca probleme care afectează funcția de reproducere, o blană de calitate proastă, letargie precum și creștere în greutate. Alte simpotome care sunt frecvent întâlnite sunt infecții cronice ale urechilor, dermatite alergice, piodermite, seboree, aritmii cardiace, crize, înclinări ale capului, instabilitatea membrelor, paralizii ale laringelui, gestație falsă prelungită, schimbări de comportament, și un estru prelungit.
Durata medie de viață la Husky Siberian este de 12-15 ani.
Husky, un câine de sanie
Husky-ul Siberian este utilizat ca și câine de sanie și participă la concursuri de diferite categorii. Este considerat ca fiind cel mai rapid dintre câinii nordici. În ziua de azi, din păcate, rasa începe să se dividă în două categorii: Husky de sanie, aceștia fiind înalți, supli, cu picioare lungi, și Husky de show care tind să pară mai mici, mai compacți și greoi. Pe lângă performanțele lor dobândite la sanie, acești câini pot fi folosiți în competițiile de Skijoring sau, în cazul în care nu există zăpadă, sania trece la un cărucior metalic, ușor, cu 3 sau 4 roți.
Din intamplare prietene eu am un caine hasky sunt multe lucruri interesante la aceasta rasa:rezista la temperaturi de peste-25de grade, sunt foarte dragastosi si jucausi, si adora sai mangai, dar le cade parul.
Husky-ul siberian este și el un câine considerat a face parte din grupul câinilor de muncă.
Este un câine de mărime medie rapid, suplu și are o eleganță deosebită în mișcare. Siberianul se distinge printr-un corp bine îmblănit, urechi drepte, vigilente și o coadă stufoasă, ca de vulpe. Apt de a căra încărcături ușoare, la o viteză moderată pe distanțe lungi. Proporțiile corpului sugerează un echilibru între putere, viteză și rezistență. Câinele se simte bine în hamuri, fiind foarte sigur pe el, iar performanțele sale sunt evidente. Masculii sunt puternici, dar niciodată greoi. Femelele au o structură mai fină, dar de asemenea, puternică și, la fel ca și masculii, dau impresia că forța și rapiditatea lor nu au limite. Husky Siberian își utilizează cu măsură resursele, economisind cu foarte mare chibzuință energia.
Husky Siberian este un caine nordic, care impresioneaza prin privirea albastra, metalica, si expresia caracteristica a fetei. Husky Siberian nu este un caine pentru oricine, intrucat are o fire extrem de independenta si este recunoscut ca fiind foarte greu de dresat - rasa si-a pastrat in mare parte instinctele animalului salbatic si are tendinta sa si le urmeze indiferent de educatia primita. Un husky cu "dor de duca" va ignora comenzile stapanului si va pleca unde il indeamna instinctele, de aceea este indicata utilizarea unei lese de fiecare data cand este scos la plimbare.
De asemenea, husky este un vanator innascut si va profita de orice ocazie ca sa "vaneze" pisici si alte animale mici; de aceea, socializarea este foarte importanta si trebuie inceputa inca din primele luni de viata. Tot din acest motiv nu se recomanda adoptarea unui husky de catre o familie in care exista si alte animale – pisici, hamsteri, purcei de guineea – deoarece, chiar daca se va obisnui cu ele, nu veti avea niciodata siguranta ca instinctele de vanator nu se vor trezi la un moment dat si ca un joc intre animalele dumneavoastra nu se va transforma intr-o partida de vanatoare din care husky-ul va iesi triumfator, cu prada in bot.
Astfel, Husky Siberian are nevoie de un stapan cu caracter puternic, pregatit sa faca fata aparentei incapatanari a acestui caine, caruia ii va fi mai mult "camarad" decat stapan. De asemenea, nu se recomanda un husky persoanelor care nu isi aloca timp pentru plimbari lungi in aer liber si nici celor care nu au suficient timp sa se ocupe de el si l-ar lasa singur mai multe ore pe zi, intrucat husky este un caine care are nevoie de activitate si miscare si se plictiseste singur, caz in care isi va manifesta plictiseala distructiv – va roade diverse obiecte din casa sau, daca il veti tine in curte, va sapa probabil exact in zona in care ati plantat trandafirii.
In acelasi timp, husky siberian este un caine prietenos si nu manifesta posesivitatea fata de obiecte si membrii familiei afisata in general de cainii de paza; este in general curios, alert si activ, in acelasi timp manifestand o rezerva demna fata de necunoscuti, fara a fi agresiv.
Aspect general
Husky Siberian este un caine de talie medie, compact dar agil, cu blana deasa si stufoasa, pastrand in mare parte caracteristicile rudei sale salbatice, lupul. Corpul este bine proportionat, un aplomb corect imbinand caracteristic viteza, rezistenta si puterea fizica, ceea ce l-a facut sa fie un excelent caine de sanie. Masculul este in general mai masiv si mai "indesat", dar nu excesiv in comparatie cu femela, care este mai supla, fara a fi fragila.
Dimensiuni, proportii:
Masculul atinge 54 – 60 cm la greaban; femela – 50 – 55 cm. Privit din profil, lungimea corpului de la umar la crupa este putin mai mare decat inaltimea la greaban.
Greutate:
Masculul atinge 20 – 28 kg; femela atinge 16 – 23 kg. Greutatea este proportionala cu inaltimea la greaban.
Capul
Datorita ochilor albastri si a mastii (care nu este obligatorie in standardul rasei, dar care este prezenta la majoritatea exemplarelor de la noi din tara) expresia fetei unui husky transmite un amestec contradictoriu de mesaje – pare prietenos dar in acelasi timp malefic; cei care descriu aspectul fetei unui husky folosesc expresii de genul: "are o privire de nebun inteligent", "pare ca intelege tot dar nu-ti da dreptate", "te simti tolerat in preajma lui", "pare ca stie mai mult decat tine", "privirea lui ma sperie dar ma si indeamna sa ma apropii".
Capul este de dimensiuni medii, proportionat cu restul corpului, usor rotunjit in partea superioara, stopul bine marcat. Privit din toate unghiurile, capul unui husky nu trebuie sa fie nici prea alungit, nici prea indesat. Botul este si el de dimensiuni medii, cu buzele bine inchise. Muscatura trebuie sa fie corecta, in "foarfeca".
Ochii au forma alungita, sunt pozitionati usor oblic si la distanta moderata unul fata de celalalt. Culoarea albastra este o caracteristica a rasei, dar nu este obligatorie, standardul acceptand si ochii caprui sau brun inchis si chiar de culori diferite (ceacar).
Urechile sunt de dimensiuni medii, nici foarte mari, nici foarte mici, triunghiulare, carnoase si bine imblanite, pozitionate sus, destul de apropiate una de cealalta. Varfurile stau perfect ridicate si sunt usor rotunjite.
Culoarea nasului trebuie sa fie in concordanta cu culoarea de baza a blanii; astfel, husky cu blana predominant neagra, cenusie sau bruna vor avea nasul negru; husky cu blana roscata vor avea nasul maro inchis; la husky albi, nasul va fi rozaliu.
Corpul
Gatul este arcuit si bine pozitionat. Pieptul este adanc si puternic, dar nu exagerat de lat iar umerii sunt musculosi si bine dezvoltati. Coastele sunt usor aplatizate pe lateralele corpului. Spatele unui husky este drept si puternic; crupa coboara intr-o panta usoara catre baza cozii, care este stufoasa, purtata pe spate cand cainele este alert, coborata drept cand cainele este in repaus si pozitionata sub linia imaginara trasata intre greaban si crupa. Picioarele sunt puternice, cu osatura bine dezvoltata dar nu masiva, cu labe ovale, nu foarte alungite si bine inchise, cu blana deasa intre degete. Degetul redundant de la picioarele din fata se poate inlatura chirurgical.
Blana este alcatuita din doua straturi, par si sub-par, cu fir de lungime medie, foarte deasa. Sub-parul este moale si dens dar este normal sa lipseasca in timpul perioadelor de naparlire sau sa fie putin reprezentat la Husky tinuti in interior tot timpul anului. Blana trabuie sa fie placuta la atingere, nu prea aspra, cu textura neteda. Culorile acceptate variaza in toata gama posibila, de la negru la complet alb. Masca si trefla de pe frunte, desi caracteristice rasei, nu sunt obligatorii.
In miscare, husky da senzatia ca "pluteste" la suprafata solului, alergand intr-un trap corect, aparent fara efort. In repaus, husky are o pozitie mandra a corpului si capului, inspirand putere si agilitate.