Sunt atat de adorabili!
Uite aici :
Yorkshire Terrier-ul a fost, initial, folosit ca si caine utilitar, devenind mai apoi un animal de companie la moda in Anglia, la sfarsitul Epocii Victoriene.
Yorkshire Terrier-ul, bine cunoscut pentru pletele lungi, curgatoare, este o rasa mititica, dar robusta. Initial, utilizat pentru vanarea sobolanilor, Yorkie este un animal de companie faimos.
Yorkshire Terrier-ul a fost una dintre cele 10 rase de catei ale anului 2005.
Istoricul si originea
Rasa are o vechime de circa 100 ani, dar originile sale nu sunt intru-totul cunoscute. Cand muncitorii scotieni din industria textila au migrat din Scotia in Anglia la jumatatea secolului al XIX-lea, acestia au adus cu ei diferiti caini terrieri, care erau folositi la vanarea sobolanilor. De-a lungul timpului, acesti terrieri au fost imperecheati intre ei rezultand intr-un final si Yorkshire Terrier-ul.
Initial, rasa era denumita „Broken-haired scotch terrier". In 1870, un reporter in cadrul unei expozitii canine sugera ca acest caine ar trebui sa fie redenumit Yorkshire Terrier, din moment ce dezvoltarea rasei s-a realizat aproape in totalitate in orasul Yorkshire.
Rasa a fost, initial, utilizata ca si caine utilitar, dar, ulterior, a devenit un animal de companie la moda incepand cu sfarsitul Epocii Victoriene, in Anglia. In 1872, Yorkie si-a facut intrarea in Statele Unite, iar de atunci a devenit foarte cunoscut. La inceput, Yorkshire Terrier-ul era un caine de talie mai mare decat cel pe care il stim noi astazi, dar prin programe de selectie a exemplarelor de talie mai mica, el a putut fi miniaturizat de-a lungul anilor pana la dimensiunile acutale.
Yorkshire Terrier-ul apartine grupei terrier-ilor si este recunoscut de urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.
Aspectul exterior si dimensiunile
Yorkshire Terrier-ul este un membru al grupei raselor de companie – de agrement. Yorkshire Terrier-ul prezinta un cap lat, cu botul de lungime medie, nas negru si dinti uniformi. Ochii sunt de culoare inchisa, negrii sau caprui, extrem de vioi. Urechile de forma literei „V" sunt purtate ridicat, iar coada este scurtata, de obicei la jumatate din lungimea normala si purtata la acelasi nivel cu sira spinarii. Membrele sunt drepte, cu labe rotunde si unghii de culoare neagra.
Cea mai cunoscuta caracteristica a rasei este blana lunga, curgatoare, care necesita o ingrijire constanta. Atunci cand cainele nu este prezentat in expozitiile canine, proprietarii opteaza, in general, pentru aspectul flocos. Parul lung de la nivelul fetei este, de obicei, prins in varful capului cu un elastic sau o fundita pentru a preveni intrarea parului in ochi. Blana este, in mod caracteristic, albastru-cenusiu inchis sau negru cu nuante de cafeniu. Puii sunt, in general, negrii cu cafeniu.
Yorkshire Terrier-ul adult prezinta o inaltimea la niveul greabanului de 15-17, 5 cm, iar greutatea sa corporala este de 3-3, 5 kg.
Personalitatea
Yorkshire Terrier-ul pare sa uite ca este un caine foarte mic. Intotdeauna dornic de aventura si de a-si crea probleme, Yorkshire Terrier-ului nu-i este frica de nimic. Poate fi agresiv cu caini straini si cu alte animalute mici; in alte cuvinte, Yorkshire Terrier-ul a mostenit personalitatea terrier-ilor. Sunt usor de educat, desi, pot fi uneori neascultatori si incapatanati. Yorkshire Terrier-ii sunt caini de paza excelenti, alertandu-si cu promptitudine familia cand se apropie strainii. Prin comparatie, femelele au tendinta de a fi caini de paza mai buni decat masculii. Masculii au tendinta de a lasa femelele sa faca toata munca. Yorkshire Terrier-ul poate fi gata sa muste, daca este luat prin surprindere, speriat sau sicanat peste masura, dar, este de regula, tandru si iubaret. Atentie, nu trebuie rasfatati peste masura pentru ca devin nervosi si obraznici. Yorkshire Terrier-ul ii place sa latre, dar poate fi usor invatat sa nu faca asta.
Yorkshire Terrier-ii isi impart de buna voie teritoriul si familia cu alte rase. Sunt, in principal, caini de interior, de casa, dar, din moment ce ei sunt terrieri la origine, Yorkshire Terrier-ii pot trai si afara. Cu o ingrijire si o atentie adecvate, acesti caini pot trai oriunde.
Relatiile cu familia si casa
Yorkshire Terrier-ul nu este, in general, foarte tolerant cu copiii, dar ii accepta daca creste alaturi de acestia. Se intelege cel mai bine cu copiii de varste mai mari, mai linistiti. Sunt afectuosi si loiali familiei lor, dar pot fi agresivi cu strainii, daca nu socializeaza inca din copilarie.
Este un caine indicat cresterii intr-un apartament de bloc, fiind foarte activ in interiorul caminului, nenecesitand o curte. Aveti in vedere ca Yorkshire Terrier-ul nu tolereaza climatele prea reci, preferandu-le pe cele calde.
Dresajul
Yorkshire Terrier-ul este un caine inteligent si usor de educat prin dresajul de baza, dar poate fi dificil de invatat sa fie curat si sa-si faca necesitatile afara.
Aspecte particulare
Chiar daca Yorkshire Terrier-ul este, in general, considerat un caine de companie, el este, totusi, un terrier la origine, astfel ca va haitui si ucide rozatoarele. Din acest motiv, Yorkshire Terrier-ii nu trebuie lasati nesupravegheati in compania animalutelor de companie mici cum ar fi hamsterii, iepurii sau porcusorii de Guineea.
Blana sa lunga necesita o ingrijire zilnica pentru a preveni incurcarea si matuirea acesteia. Blana scurtata necesita o periere si o pieptanare zilnica sau saptamanala, de la caz la caz. Yorkshire Terrier-ul este un caine care naparleste putin sau aproape deloc.
Dantura va trebui controlata si toaletata periodic, intrucat Yorkshire Terrier-ul este predispus afectiunilor dentare timpurii.
Boli si afectiuni curente
In general, Yorkshire Terrier-ul este un caine sanatos cu cateva griji de ordin medical. Totusi, urmatoarele boli si tulburari au fost semnalate cu o frecventa mai crescuta:
Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce la orbirea caineluii.
Criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot.
Urolitiaza este o tulburare care afecteaza tractul urinar avand ca rezultat formarea pietrelor la nivelul vezicii urinare.
Suntul portosistemic este o malformatie a circulatiei sangvine asociata ficatului. Sangele este suntat departe de ficat, avand ca rezultat acumularea toxinelor sangvine si, consecutiv, inrautatirea severa a starii generale.
Luxatia patelara este o tulburare care afecteaza rotula (patela).
Alopecia este o tulburare ce are ca rezultat caderea parului.
Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand induce probleme mult mai grave.
Keratoconjunctivita sicca este o tulburare a ochiului care apare atunci cand productia de lacrimi este diminuata sau absenta.
In plus, Yorkshire Terrier-ul este un caine predispus la dwarfism (ostecondroza – tulburare de dezvoltate a oaselor lungi), distocie, hidrocefalie, afectiuni dentare timpurii, bronsite, toleranta slaba la anestezice, digestie lenta, discopatie vertebrala (hernii de disc) si hipoglicemie.
Durata medie de viata a Yorkshire Terrier-ului este de 14-16 ani.
Yorkshire Terrier are un corp micut, dar puternic, cap gingas, ochi micuti si ageri, urechi in forma de V, spinare lunga si blanita in nuante de maro combinate cu gri si auriu.
Este micut, inteligent, cochet, indraznet si energic si cu toate acestea un excelent caine de paza, alertand intreaga familie atunci cand in apropiere se afla straini.
Initial, cainii Yorkshire Terrier erau folositi exclusiv pentru vanatoare, insa astazi se numara printre cele mai indragite rase de caini. In anul 2008, Yorkshire terrier a intrat in top 10 al celor mai populare rase de caini din lume, cunoscute cu precadere pentru cositele sale curgatoare. Dintre toate rasele de caini, probabil ca Terrierii sunt cei care au cea mai mare nevoie de compania si atentia omului.
Inaltime: max. 18 cm
Greutate: 2-3 kg
Speranta de viata: 14-16 ani
Infatisare:
Are un corp micut, dar puternic, cap gingas, ochi micuti si ageri, urechi in forma de V, spinare lunga si blanita in nuante de maro combinate cu gri si auriu.
Personalitate:
Este micut, inteligent, coghet, indraznet si energic si cu toate acestea un excelent caine de paza, alertand intreaga familie atunci cand in apropiere se afla straini. Femela este mai protectiva decat masculul cu teritoriul sau pe care il doreste sa fie respectat. Yorkshire terrier se impaca bine cu diversi caini apartinand altor rase chiar daca este o fire mai independenta, dornica sa se impuna. Nu este chiar tolerant fata de copii, insa daca creste odata cu acestia ii indrageste repede. Este afectuos si loial stapanului, insa poate deveni agresiv daca nu socializeaza bine.
Ingrijire si sanatate:
Yorkshire Terrier are un par lung, fin si matasos care rareori naparleste. Pentru a evita insa incalcirea parului, acesta trebuie ingrijit zilnic. Parul aflat pe cap este mai lung asa ca poate fi prins frumos cu o panglica. Daca nu ai de gand sa te prezinti cu el la expozitii, ii poti tunde scurt blanita. Ochii si urechile trebuie curatate zilnic. Igiena dentara este si ea foarte importanta. De la parintii sai, Yorkshire poate mosteni probleme ale sirei spinarii sau ale rinichilor. S-a constatat ca aceasta rasa sufera in mod frecvent de afectiuni ale ochilor (entropion, keratoconjunctivita, cataracta), de probleme dentare, de distocie, hidrocefalie, etc. Nu este rezistent la frig si nici la umezeala.
Dresaj:
Este inteligent si ascultator asa ca poate fi dresat repede, cu usurinta. Daca nu folosesti un ton ferm si pertinent, animalutul poate deveni incapatanat si indaratnic. Ca sa obtii rezultate bune cu el, lauda-l mult si recompenseaza-l pe masura.
Activitate:
Terrierii sunt caini de interior, dar se simt excelent si afara. De fapt, daca le acorzi multa atentie, se adapteaza de minune oriunde. Au insa nevoie de un minimum de exercitii, iar plimbarile scurte sunt ideale pentru ei. Curiosi din fire, le place sa urmareasca umbrele si sa stea tolaniti la soare. Chiar daca sunt animale de companie dragalase si aparent inofensive, le face o deosebita placere sa prinda rozatoare.
Sper ca te-am ajutat!
Bafta!
Wow! si mie imi plac.
Yorkshire Terrier-ul nu este, in general, foarte tolerant cu copiii, dar ii accepta daca creste alaturi de acestia. Se intelege cel mai bine cu copiii de varste mai mari, mai linistiti. Sunt afectuosi si loiali familiei lor, dar pot fi agresivi cu strainii, daca nu socializeaza inca din copilarie.
Este un caine indicat cresterii intr-un apartament de bloc, fiind foarte activ in interiorul caminului, nenecesitand o curte. Aveti in vedere ca Yorkshire Terrier-ul nu tolereaza climatele prea reci, preferandu-le pe cele calde.
In general, Yorkshire Terrier-ul este un caine sanatos cu cateva griji de ordin medical. Totusi, urmatoarele boli si tulburari au fost semnalate cu o frecventa mai crescuta:
Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce la orbirea caineluii.
Criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot.
Urolitiaza este o tulburare care afecteaza tractul urinar avand ca rezultat formarea pietrelor la nivelul vezicii urinare.
Suntul portosistemic este o malformatie a circulatiei sangvine asociata ficatului. Sangele este suntat departe de ficat, avand ca rezultat acumularea toxinelor sangvine si, consecutiv, inrautatirea severa a starii generale.
Luxatia patelara este o tulburare care afecteaza rotula (patela).
Alopecia este o tulburare ce are ca rezultat caderea parului.
Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand induce probleme mult mai grave.
Keratoconjunctivita sicca este o tulburare a ochiului care apare atunci cand productia de lacrimi este diminuata sau absenta.
In plus, Yorkshire Terrier-ul este un caine predispus la dwarfism (ostecondroza – tulburare de dezvoltate a oaselor lungi), distocie, hidrocefalie, afectiuni dentare timpurii, bronsite, toleranta slaba la anestezice, digestie lenta, discopatie vertebrala (hernii de disc) si hipoglicemie.
Durata medie de viata a Yorkshire Terrier-ului este de 14-16 ani.
Salut!
Este un câine de talie foarte mică, greutatea standard a acestei rase fiind de 2-3 kg (4, 5 - 6, 5 livre) iar înălțimea între 10, 5 și 23 de cm. De menționat este că un câine din aceasta rasă a deținut recordul mondial pentru cel mai mic câine din lume. Numele lui era Big Boss, iar în 1995, la vârsta de 1 an, când a primit acest titlui avea 11, 9 cm înăltime și 12, 9 cm lungime.
Este o rasă veche englezească crescută și imbunătățită în regiunea Yorkshire din Anglia - de unde și-a căpătat și numele în 1870. Inițial a fost utilizat pentru a vâna șoarecii și șobolanii din morile și minele din ducatul York. Mai târziu, în epoca Victoriană a ajuns un iubit și apreciat animal de companie.
Blana, caractersitică acestei rase este lungă pană la pământ, lucioasă și mătăsoasă și se poartă cu o cărare pe mijloc. Puii se nasc gri cu cafeniu și abia la 2 ani vor avea coloritul specific acestei rase: albastru oțel și cafeniu.
Yorkshire Terrier / Detalii rasa infocaini.ro
Totul despre câinele tău - Autor Kristin Mehus-Roe, Edit. Allfa 2008
Pai..sa vedem..nu ii este indicat sa ste in frig.Deci cand il plimbi iarna sa ai grija sa il imbraci cuu o haina de iarna pentru caini iar atunci cand ploua cu o pelerina pentru caini.Ei sunt foarte atasati de stapan si trebuie sa iti faci timp sa te joci cu el si sa ii acorzi atentie. Daca vezica ceva nu e in regulacu el du-te la veterinar nu ezita.Sunt niste catelusi adorabili si eu vreau mult unul, sunt rasa mea preferata.Sa iti traiasca si tu cu familia ta sa fiti fericiti cu noul membru al familiei^.^^.^
laurika890 întreabă:
Deniissel întreabă: