Hey:X Ciclidele Africane infrumuseteaza acvariile din Europa si America de sute de ani si tot mai multe specii se regasesc printre preferintele pasionatilor. Popularitatea lor nu este intamplatoare. In 1864, in timpul celei de-a doua expeditii, Livingstone a facut un popas pe malul lacului Malawi. Flamanzi fiind, au pescuit niste pesti pentru a se hrani insa cei prinsi in acel lac i-au uimit cu bogatia de culori. Si-au dat seama ca asa ceva nu mai vazusera niciodata, nicaieri.
Unul dintre membrii echipajului, Albert Gunther, a facut desene si insemnari despre acesti pesti si le-a trimis la British Museum din Londra. Dupa treizeci de ani, George Albert Boulenger, impresionat de observatiile facute de Gunther, a pornit sa descopere lumea vie a lacurilor africane. A revenit, peste 10 ani, cu trei gramezi uriase de insemnari. Dar povestea bibanului african a inceput mai demult...
Ciclidele Africane din Lacurile Malawi si Tanganica
Lacurile din Malawi si Tanganica s-au format in crapaturile dintre cutele vulcanilor. Cele doua lacuri au apa dulce si sunt inchise (nu au contact cu alte ape din Africa).
Aulonocara baenschi
Au aproximativ 20 milioane de ani iar adancimea, raportata la nivelul apei marii, ca si forma le este, adesea, schimbat-oare. Ambele lacuri sunt populate de ciclide (85-90%).
Dupa toate probabilitatile, in ambele lacuri a trait cate o specie straveche de ciclide. In lacul Malawi traiesc aproximativ 600 specii, dintre care 540 sunt endemice, in timp ce in lacul Tanganika din 200 de specii endemice, 180 sunt ciclide. Cele doua lacuri sunt marturiile vii ale evolutiei speciilor. Bietul Darwin, daca ar fi putut sa vada ciclidele, sigur ca nu de pliscul cintezoilor s-ar fi folosit pentru a exemplifica teoria evolutionista.
In Africa, se mai pot gasi exemplare semnificative de ciclide in lacul Victoria, dar aceste specii extrem de rare se pot adapta si la noi. Incercarea de aclimatizare a bibanului de Nil, un peste de prada, incercare facuta in mod nesabuit si necontrolat, a dus, in multe cazuri, la periclitarea speciilor native.
Aulonocara sp. Ruby red
Multe asemenea specii se mai pot regasi doar in acvarii si, din pacate, pe multe dintre ele nici macar cei mai sufletisti acvaristi nu au reusit sa le salveze de la pieire.
Ciclidele africane impodobesc, de aproape o suta de ani, acvariile din Europa si America si tot mai multe specii se regasesc printre preferintele acvaristilor romani. Popularitatea lor nu este intamplatoare. Bogatia fantastica de culori este incomparabila cu monotonia pestisorilor de acvariu din comert. Au o durata de viata mai lunga, putand atinge chiar si 10 ani, un comportament vioi si un mod de inmultire total diferit, ceea ce a starnit simpatia cunoscatorilor. De la un crescator de ciclide am auzit expresia: "exista acvaristi si...exista ciclidisti!".
Cyatopharynx furcifer
Cum ingrijesc ciclidele africane in acvariu?
Poate cel mai important lucru de stiut: acesti pesti nu sunt potriviti pentru acvariile mici si asocierea lor cu alti pesti trebuie extrem de bine gandita si studiata. Multi gresesc atunci cand cumpara o pereche de ciclide ce masoara cativa cm, de o frumusete rapitoare, in culori greu de imaginat si asocieri minunate, si ii pun in acvarii alaturi de pestii neon, scalari sau xypho... Bibanii cresc si, dupa cateva luni, vor inota singuratici. Acesti pesti nu sunt canibali confirmati dar temperamentul lor si modul de comportament depinde de mediul de viata. Tocmai de aceea, au nevoie de un acvariu foarte mare si rational amenajat, avandu-se grija la pestii cu care vor trebui sa convietuiasca.
Ciclida africana matura are intre 5-35 cm lungime dar cei mai multi cresc doar pana la 15-20cm (exista si mai mari dar acestia nu sunt tinuti in acvarii). Intre masculi si femele exista diferenta mari, vizibile, evidentiate prin culoare, marime, modele.
Cynotilapia afra sp. Coube
Cat de mare trebuie sa fie acvariul pentru ciclidele africane?
Marimea unui acvariu ideal depinde de specia pentru care s-a optat. Pestilor de talie mica (cel de nisip sau bibanul melc) le este suficient un acvariu de 50-150 litri dar unei ciclide din lacul Malawi, ii trebuie un acvariu a carui capacitate incepe de la 250 litri, Tropheus-ului din Tanganica i se recomanda unul de peste 500 litri. Pe cat posibil, cei care se orienteaza spre ciclidele africane, trebuie sa caute sa le asigure un spatiu foarte mare.
Majoritatea acestor pesti prefera zonele pietroase de pe malul lacurilor. Aici masculii isi pazesc cu strasnicie zona pe care si-o delimiteaza, o piatra si imprejurimile ei.
Cyphotilapia frontosa
Aici isi atrag femelele spre imperechere. Pe celelalte le tin cu vehementa departe de teritoriul lor. Aparitia asa-numitului „revier" se observa la unele specii doar inaintea inmultirii, la altele, exista in permanenta. Ciclidele africane sunt, in marea lui majoritate, pesti ce traiesc in grupuri formate din 6-10 exemplare. Masculul isi manifesta grija pentru apararea teritoriului dar in acelasi timp poate fecunda icrele mai multor femele.
Din comportamentul pestilor, putem deduce necesitatea de a asigura, in acvariu, cat mai multe locuri de ascunzis. In functie de marimea pestilor pentru care ati optat, aceste ascunzisuri pot fi pietre mai mari sau ghivece de flori gaurite, intoarse cu deschiderea mai mare in jos. Dat fiind ca aceste vietati nu suporta sa caute indelung mancarea, nu se merita constructiile sofisticate deoarece acestea pot fi usor rasturnate. Ciclidele sunt pesti speriosi, de aceea este indicat ca, partea din spate a acvariului si chiar fetele laterale sa fie zidite sau imbracate in material sintetic. Nu sunt necesare plantele deoarece, pe cele mai multe, bibanii le consuma cu mare placere, nu au nevoie de ele - cel mult, le puneti pentru delectarea privirii noastre.
Cyrtocara moorii
Cum se inmultesc ciclidele africane?
Ciclidele africane sunt pesti prolifici. Crescuti in conditii corespunzatoare, femelele depun icre cu multa usurinta. Pentru imperechere, masculul isi atrage femela spre o piatra plata. Ce doi pesti, se invart in cert, ca intr-un joc specific. Femela depune un ou si, facand o jumatate de rotatie, il ia in gura iar masculul acolo il fecundeaza. Acest proces se repeta pana cand se termina icrele (care, in functie de specie, pot fi intre 20-120). Dupa aceasta, femela se ascunde intr-un locsor mai linistit si tine icrele in gura pana cand acestea eclozeaza. In rastimpul acestor 2-3 saptamani face, adesea, miscari usoare pentru a sigura necesarul de oxigen icrelor dar nu consuma absolut nimic, nu se hraneste cu nimic.
Labidochromis sp. Hongi
Dupa ce a eliberat puietul, in caz de pericol, ii mai lasa sa se ascunda inapoi in gura cateva zile pentru a le oferi siguranta in dezvoltare. In acvariu, femela are loc de ascunzis mai putin si, datorita faptului ca nu se hraneste, puterea sa de autoaparare scade simtitor. De aceea, este indicat ca in aceasta perioada sa fie mutata intr-un acvariu mai mic.
Ce mananca ciclidele africane?
Hranirea bibanilor nu ridica probleme deosebite, deoarece in produsele de cea mai buna calitate, indicate pentru bibanii africani, se regasesc toate elementele de care acestia au nevoie pentru o buna dezvoltare. Hrana pentru ciclide e usor de gasit in magazinele de specialitate. Desigur, nici o hrana de calitate pentru necuvantatoare nu e ieftin dar, in alegerea elementelor nutritive trebuie sa fiti foarte atenti, pentru ca un produs de o calitate mai slaba poate duce la imbolnavirea pestilor.
Amenajarea acvariului
Planctonul viu (asa numitii purici de apa) nu este indicat deoarece pot determina si favoriza aparitia factorilor parazitari in mediul de viata al bibanilor.
Daca va hotarati sa amenajati un acvariu pentru bibanii africani, va recomand sa achizitionati pestii doar de la un specialist. Multi comercianti detin bibani, dar multi dintre acestia nu cunosc nici macar numele speciilor pe care le cresc. De aceea, este mult mai indicat sa se utilizeze numele latin al pestilor. Sa nu va fie jena sa cereti informatii, sa va documentati privind amenajarea acvariului (speciile de pesti, numarul acestora), astfel puteti sa va feriti de multe neplaceri.
Iti trm si niste site'uri ;) : http://decamio.sunphoto.ro/Pentru_ciclide_africane
Pe acest site poti vedea specii de ciclide africane , si mai multe chestii;) http://www.acvaristica.info/alte-ciclide-africane.html
:X Funditsaa? ;;) pls.>:D
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
AddaXD întreabă: