Formarea si structura oului
In faza incipienta, galbenusul care este de fapt ovula matura, se formeaza in ovar, in tesutul cortical. Foliculul maturat (De Graff) expulzeaza ovulul matur (galbenusul)in pavilionul trompei unde prin miscari de rotatie trece prin gatul trompei si ajunge in oviduct. In acest proces fiziologic intervine FSH si LH hormoni eliberati de catre
hipofiza, sub influenta factorului lumina. Vitelusul care reprezinta primiordiile (celulele embrionare, ovogonii) viitorului ovul matur (galbenus) se formeaza in foliculul de crestere.in ultimele 6-8 zile, vitelusul creste la peste 955 din volumul
galbenusului matur.
Albusul, al doilea component al oului se formeaza in camera abuminogena, incepand chiar de la gatul trompei si cntinuand de-a lungul camerei albuminogene (oviduct). Din primul strat de albus depus in partea de sus a camerei albuminogene, prin rasucire, se formeaza la cele doua capete ale galbenusului un fel de franghii de albus mai dens, care suspenda galbenusul si il tin centrat, denumite salaze. Acesta continua miscarile de rotatie pe axul acestor doua salaze si se inveleste intr-un nou strat de albus.
Intre aceste doua straturi de albus mai dens se interpune un strat mai dens de mucina si albus in stare fluida. Depunerea de albus fluid peste al doilea strat de albus dens continua atat in istm cat si in uter, peste care se depun cele membrane
cochiliere: una numita viscerala, care adera intim la albus si o a doua externa, ce se ataseaza la coaja. Dupa cum se observa, albusul prezinta 4 straturi: doua dense si doua fluide. Coaja isi desavarseste procesul de formare in uter sub influenta
hormonilor estrogeni, din saruri de calciu si de fosfor, in prezenta vitaminelor D si E.
Eliminarea oului.
Dupa 22-26 ore, timp necesar formarii oului, urmeaza trecerea acestuia in vagin, iar prin miscarile peristaltice ale uterului are loc ultimul act reflex de expulzare a oului in mediul extern, printr-un organ comun eliminarii dejectiilor, numit cloaca. La numerosae pasari, durata de formare a oului este mai scurta de 24 de ore (22-23
ore) astfel ca acestea depun in fiecare zi cate un ou, determinand serii indelungate de ouat fara intervale.Pasarile care produc o cantitate mare de oua se remarca printr-o intensitate mare a ouatului. Aceasta presupune serii de ouat cat mai
lungi si intervale intre serii cat mai scurte si mai putine.
Compozitia chimica a oului
Compozitia chimica influenteaza direct calitatile si valoarea nutritiva a oului. In tabelul 1 este prezentata separat pe cele doua componente: albusul si galbenusul, iar in tabelul 2 este prezentata compozitia integrala a celor doua componente comestibile in amestec, asa cum de fapt intra cel mai adesea in consumul omului.
Proportia componentelor oului la principalele specii de pasari de interes zootehnic
Sper ca te-am ajutat. Funda?
Mai bine taceai.Cat timp se formeaza oul in gaina nu dupa cat timp de clocit ouale ies puii.
De ce sa tac? Traiesc intr-o tara libera! Nu am inteles exact la ce s-a referit pentru ca ma gandeam ca se refera la ou-pui de gaina!
Nu am spus sa taci in acel sens. Ce rea esti!
O iau drept un compliment!
Ok.O zi buna!
IcemanFRS întreabă: