| Dizzydizz a întrebat:

In alte tari sunt caini la fel de multi ca in Romania? Pe toate strazile?
Daca nu, ce au facut ei pentru a evita astA?

Răspuns Câştigător
| sufletzel a răspuns:

Depinde de tari. In tarile din lumea a III-a (slab dezvoltate, in africa) sunt destul de multi. Adica la cate probleme au oamenii, cainii chiar nu reprezinta o prioritate acolo.
In tarile civilizate, nu exista caini fara stapan. Acolo sunt adaposturi functionale pentru animalele. Adica au facut o data un efort au adunat toti cainii fara stapan, au eutanasiat animalele grav bolnave si fara sanse de recuperare si pe cele agresive si care nu pot fi date spre adoptie. Cele sanatoase si blande au fost STERILIZATE si apoi date spre adoptie. Iar dupa aceasta operatiune masiva, nu le este greu sa adune din cand in cand cate un caine abandonat.
Dar sa subliniem ce este cel mai important: ATITUDINEA OAMENILOR. Acolo toata lumea s-a implicat. Multe astfel de centre exista din donatii publice. Pe noi, romanii ne doare in cot. Tot o chestie de mentalitate este si partea cu sterilizarea animalelor. Noi, romanii proprietari de animale nu le-am steriliza nici gratis, dar sa mai dam si bani. Mai bine le lasam asa, sa faca pui peste pui ca are Dumnezeu grija. Gresita conceptie! Ba chiar ne gandim ca ne chinuim animalele daca le sterilizam, ca ce viata e aia?!
Ehe, pana ajungem si noi intre tarile civilizate o sa mai curga muuuuuulta apa pe Dunare. Poate nepotii nostri sa prinda o Romanie mai buna, noi si copiii nostri nu avem nicio sansa. Pt ca ne complacem in mocirla in care traim. Pt a ajunge intre tarile civilizate, ne trebuie noua tuturor intai un ''restart'' la felul de a gandi in toate domeniile si apoi ne putem apuca sa construim o Romanie civilizata.

9 răspunsuri:
| valsulnorilor a răspuns:

In alte tari nu sunt caini comunitari.De ce? Totul tine de civilizatie.In Romania cine nu mai are nevoie de caine il da pe strada.Acolo cel ce doreste sa renunte la caine il duce la un centru special de unde poate fi adoptat sau ingrijit in sistem. si in romania exista astfel de adaposturi pe langa primarii insa din lipsa fondurilor cainii ajung din nou in strada, unde se inmultesc. daca ar fi castrati ar fi stopata reproducerea si atunci numarul lor ar fi relativ constant.mai e nevoie de cipuri pentru a fi tinuta evidenta lor dar inainte de toate e nevoie de bani si de constiinta noastra!

| rebb a răspuns:

Nu, nu sunt.In primul rand au anumite centre pentru animale, unde sunt ingrijite, nu eutanasiate ca in Romania.In al doilea rand nu sunt lasati pe strazi de capul lor. Si in Lituania sunt mai multe pisici pe strazi si de abia vezi un caine.laughing

| karellen a răspuns:

Nu. in primul rand cei din Vest sunt mai responsabili si nu le dau drumul pe strazi. apoi legile sunt mai dure. si cand nimic nu mai da rezultate, exista eutanasia.

| Arthur a răspuns:

Pe unde am fost în vest nu am văzut aşa ceva. Atitudinea cetăţenilor şi cea a autorităţilor este de aşa natură încât nu se petrec asemenea lucruri.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu sunt. De exemplu în Spania nu vezi nici un câine vagabond pe strada. De ce? Pentru ca au centre pentru asa ceva. Din astfel de centre te poți duce sa adaptezi câini, sa faci voluntariat etc.
România mai are de mâncat mămăligă pana va ajunge la nivelu asta.
Bafta.

| thealchemist a răspuns:

Nu, ei au evitat problema, sau probabilitatea problemei de la inceput, nelasind atitea animale pe strazi. nu au trebuit sa faca ceva, doar sa nu faca greseala de a lasa ciinii pe strazi. nu poti avea o problema, cind nu ai cauza. Romania a avut insa demolarile unor cartiere intregi, asa ca nu e aceeasi situatie. acum e nevoie de solutie, nu de evitarea unei potentiale greseli.

| Unique a răspuns:

Valsulnorilor
merita din suflet fundita

| Bacemi a răspuns:

Ei au un sistem bine pus la punct din acest punct de vedere. La ei cum apare o problema se duc sa o rezolve. La noi vezi o haita de caini ca ataca pe cineva si treci mai departe. A doua zi sunt tot acolo. Acolo e altfel. Iau cainii, ii ingrijesc si eutanasiati sunt doar care sunt foarte bolnavi sau care prezinta pericol public. E altceva. E sistem de voluntariat, e interes. Nu poti compara. Pe oriunde am fost in Europa nu am vazut asa ceva. Si cu mizeria la fel. In Venetia vedeai toate masinile parcate si oamenii mergeau doar cu bicicleta. Acolo e civilizatie. Mi-e teama ca noi nu ajungem la nivelu lor in zeci de ani.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"Ei" au constiinta, au drepturi si obligatii (personale si/sau de grup), pe care le constientizeaza si le respecta. "Noi" fiecare trebuie sa incepem o CAMPANIE personala de constientizare a drepturilor si obligatiilor noastre: asa o sa trecem de aceasta criza prezenta, criza Morala si Sociala.
Efectele crizei MORALE/sociale: emisiuni de proasta calitate la TV, filme de umplutura, ziare de proasta calitate prin continutul lor, lume dezinteresata de a-si face datoria cu pasiune si interes (personal sau/si de grup), lume care doar se critica ce a fost si ce este - fara a se gandi sa lupte fiecare pentru drepturile personale concrete (la ce ajuta comparatiile daca nu luptam pentru obtinerea drepturilor personale?!), lume care nu constientizeaza ca in momentul in care DA m-am trezit si lupt pentru mine si grupul "meu" pentru drepturi, in revansa eu si grupul avem si DATORII/OBLIGATII fata de grup fiecare si fata de societate. DA - este O criza SOCIALA-MORALA. Avem obligatia de lupta, organizare, disciplina, constientizare, la maxim. Valabil cam pentru toate generatiile.