| AlexMarian17 a întrebat:

In curand o sa imi soseasca puii de o zi comandati (de bibilica). Am amenajat o cutie speciala in care am pus un bec deasupra pentru iluminat. Becul este la o distanta de 15 cm de podeaua cutiei. Asta ar putea afecta puii la supraincalzirea becului? !

Răspuns Câştigător
| AntoniaRules a răspuns:

Nu.Asa am pus si eu la ai mei si nu s-a intamplat nimic rau.

Bafta!
Funda? happy

6 răspunsuri:
| ALGator a răspuns:

Trebuie sa ai ventilatie in cutia speciala. cel putin 2 (doua!) deschideri situate in diagonala sau grilaj, una jos pe o latura si cealalta sus pe latura opusa de exemplu. Asta pentru ca indiferent de energia data de bec aerul din cutie se poate supraincalzi.
Daca becul e numai pentru iluminat, atunci pune unul "economic" care sa nu degaje prea multa caldura. 15 centimetri pare cam putin daca e vorba de iluminat (din cauza riscului de suprainclazire).
Pune un termometru de camera la inaltimea capului puiului (5-6 cm) sub bec si vezi temperatura dupa stabilizare (vreo 15 minute minim).
Nu uita ca puii degaja si ei energie termica, deci va fi mai cald in cutia plina cu pui si bec in functiune.
Succes!

| AlexMarian17 explică (pentru ALGator):

Eu as vrea ca becul pe care l-am lus sa încălzească si cutia. Daca pun unul economic e mai bine?

| ALGator a răspuns (pentru AlexMarian17):

Depinde si de temperatura camerei in care tii cutia (anexa racoroasa sau camera cu incalzire obisnuita).
Ar fi bine sa faci rost de instructiuni pentru pui.
Acum citesc ca au nevoie de +30-35 in primele zile apoi redus pana la +20 C dupa patru saptamini.
De fapt "becul" trebuie sa le asigure in primul rind temperatura si apoi un ciclu zilnic de 8-10 ore de lumina (exista diverse pareri daca sa fie lumina continua sau nu). Deci ar merge un bec cu infrarosii de fapt.
De fapt (poate am inteles eu gresit din ce ai scris) cutia sa fie deschisa, nu inchisa. Incalzirea sa fie la 20-30 cm de pui (atunci ar merge si un bec cu filament de vreo 40 W). Daca nu ai capac la cutie (si NU trebuie) apoi iluminatul poti sa-l asiguri de la alt bec. Un termometru pe peretele cutiei iti arata cum stai.
Uite aici scrie mai bine si ai si o poza:
http://www.crestereagainilor.info/ingrijirea-puilor/ingrijirea-puilor/

| AlexMarian17 explică (pentru ALGator):

Cutia este deschisa. Mersii de informatii!

| AntoniaRules a răspuns:

Mersi de funda!
Sper ca te-am ajutat!winking

| Arsene_Teodora_2001 a răspuns:

Ar fi bone sa o pui la cel pitin 20cm ca sa fii sigur ca nu patesc nimic. oricum caldura de la bec o sa ii faca sa se apropie de el.