Daca stai la oras si tu locuiesti la bloc ti-as sugera sa nu-ti iei pentru ca el creste foarte mare pentru apartament.
Mai bine nu trebuia sa-ti iei mai ales daca stai la apartament iti va fi greu sa tii un caine mare in casa cand va fi matur.Si daca il ti afara il poate fura cineva eu mai bine iti sugeram sa-ti iei unul de statura mica si potrivit pentru apartament.
Tu nu-l poti achizitiona si nici plimba prin parc, pana nu implinesti varsta de 18 ani. Acest caine face parte din categoria cainilor periculosi, prevazuta de art.1 din OUG nr.55/2002, iar incalcarea conditiei de varsta constituie contraventie, amenda fiind de la 500 lei la 1.500 lei. Numai bine!
Hm.mai bine nu te mai gandi!
Dupa scumpa noastra ordonanta de urgenta nr 55 din 2002, ciobanescul caucazian este incadrat in grupa a 2-a de caini periculosi.
Deci, proprietaru tr sa indeplineasca urm conditii:
Sa aiba varsta minima de 18 ani,sa nu aiba cazier si sa aiba capacitate deplina de exercitiu (banuiesc ca prin asta spune ca nu tr sa fii ciung)
Cainele tr plimbat cu botnita,tr inscris la politie si tr sa lipesti pe usa apartamentului mesajul "Caine periculos"... tare,nu?
Il poti tine in apartament, numai ca in perioadele de naparlire o sa poti vinde perne, si in rest o sa ai problema cu politia
Ciobănescul Caucazian (Kavkazskaya Ovcharka,-KO) este o rasă de câine de talie medie spre mare, cu constituție robustă, aproape masivă; se adaptează ușor la condiții climaterice variate, este rezistent și nepretențios, astfel încât este utilizat în aproape toate regiunile fostei Uniuni Sovietice. Câine activ, cu psihic puternic, are un instinct de apărare puternic dezvoltat, ferocitatea și neîncrederea față de străini fiind o caracteristică recunoscută.
*Nu este indicat persoanelor fără experiență!
Alimentația
Hrănirea Ciobănescului Caucazian reprezintă un eveniment zilnic (pe lânga atenție,tandrețe si implicarea în diverse activități fizice) prin care stăpânul își ia angajamentul de lider alfa și asigură cu responsabilitate o alimentație adecvată câinelui. Deoarece câinele este o specie înrudită cu lupul(Canis lupus) el este preponderent carnivor. Pe lângă alimentele de origine animală: carne de vită, porc, pui, cal, gâscă, curcan, oaie, miel și pește dezosat (în cantități nu foarte mari) se recomandă și o serie de legume (atenție la cele toxice-ex.ceapa) cum ar fi roșii, salată, spanac, cartofi(fierți in coajă și pisați), morcovi (rași), țelină, pătrunjel, fasole verde și varză (nu foarte des).
Muşcătura trebuie să fie în foarfece
Pentru a completa sursa de proteine, aminoacizi și carbohidrați sunt foarte recomandabile organele de porc și vită (ficat, rinichi, plămâni), pastele făinoase, ouă (de preferat fierte), cereale, lapte, brânza și fructe(ocazional). Oasele reprezintă și ele o sursă favorabilă de calciu însa ele trebuie să fie de proveniență cabalină sau de vită, fără așchii și cu măduvă destulă. Hrana administrată trebuie sa fie bine fiartă, pentru omogenizare, iar rația trebuie suplimentată în funcție de nivelul de activitate a câinelui.La puii de Ciobănesc Caucazian tainurile vor fi 7 la număr (la 4 luni) scăzând treptat la 3 până la vârsta de 2 ani (stadiul de maturitate). Pentru a păstra pofta de mâncare și sănătatea câinelui este necesar zilnic min. 30 minute de plimbare în zone cu aer curat (pădure, pajiște, munte, parc). Apa trebuie să fie la discreție.
Suplimentele nutritive (calciu, magneziu, fosfor, fier,etc.) se pot administra în perioada de creștere a câinelui la recomandarea medicului veterinar.O alimentație bazată pe produse comerciale(majoritatea tratate cu chimicale) este de evitat (duc la diverse boli de piele, alergii, constipație) acestea fiind în discordanță cu dieta unui adevărat câine de munte.
Boli, afecțiuni și defecte
Ciobănescul Caucazian este o rasă foarte rustică care nu suferă de boli grave. Însă probleme pot apărea la șold (displazia de șold), la ochi (heterocromie oculară~pleoape inferioare foarte căzute), la stomac (dilatație-torsiune de stomac) și mai rar maladia cotului.
Defecte considerate foarte grave sunt:
-câine fricos sau prietenos cu străinii, apatic;
-culoare de fond aproape neagră cu pete roșcate;
-talie: masculi-sub 68 cm,femele-sub 64 cm;
-absența subpărului;
-cap ușor sau îngust,labe plate sau cu degete foarte depărtate,dinți mici,incisivi implantați neregulat,diverse deviații ale membrelor.
Ce calități trebuie să am pentru a deține un Ciobănesc Caucazian?
În primul rând trebuie să ai un caracter puternic,fără probleme psihice sau tulburări comportamentale,să fi sigur pe tine și calm.Orice breșă în enumerările menționate va fi observată de câine iar el nu va ezita să te testeze de fiecare dată în cele mai diverse situații.În al doilea rând este indicat să fi avut și alți câini de talie mare în trecut.De asemenea trebuie să ai peste 18 ani deoarece rasa face parte din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr.55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi ,fiind necesar înscrierea exemplarului la poliție.De luat aminte este și faptul că întreținerea unui Ciobănesc Caucazian în condiții favorabile cere un sacrificiu financiar destul de mare,astfel o situație financiară prosperă este o condiție sine-qua-non.
Pot ține un Ciobănesc Caucazian la bloc?
NU.Ciobănescul Caucazian este un câine care are nevoie de un spațiu mare în aer liber care să fie doar a lui, preferabil un țarc, și un loc pe care să patruleze (curte, livadă, etc.)
Cum se înțelege un Ciobănesc Caucazian cu copiii?
Bine, însă nu trebuie lăsat nesupravegheat deoarece jocul poate deveni mai dur iar câinele nu va ține cont de gabaritul său. De asemenea întreaga familie și restul animalelor de casă vor intra sub `aripa protectoare` a lui.
Ce aptitudini are un Ciobănesc Caucazian?
Știe să apere o turmă de oi, o casă, un depozit sau o fabrică de lupi, hoți, sau alți prădători. Deci este clar că un Ciobănesc Caucazian are nevoie de un serviciu, NU este un câine de companie.
Băiat sau fată?
Alegerea sexului viitorului pui ține în mare măsura dacă mai deții și alți câini. Un mascul va fi mai dominant și mai independent, o femelă va fi mai docilă și mai pe lânga casă.
De unde pot cumpăra un pui?
De la o canisă. Niciodată din piață sau de la persoane străine.Crescătorul este singurul care garantează calitatea puiului și tot el este cel care vă va da sfaturi și vă va îndruma în creșterea lui.
Ce este o montă?
Este procedeul de împerechere între un mascul și o femelă. Ambii trebuie să dețină dreptul de montă pentru ca urmașii lor să beneficieze de pedigree. Scopul urmărit este de a aduce un beneficiu rasei, astfel trebuie luat în considerare alegerea unui partener compatibil și cu rezultate competiționale bune.
cunoscut și ca:
Caucasian Ovcharka
Caucasian Shepherd
Caucasian Owtcharka
Caucasian Mountain Dog
Kaukasische Schaferhund
Кавказская овчарка
Kavkazskaïa Ovtcharka
Kaukasisk ovcharka
Kaukazo aviganis
Owczarek Kaukaski
Pastore Del Caucaso
Berger du Caucase
Sage Ghafghazi
כל רועים קווקזי
Volkodav
Nagazi
ნაგაზი
Țară de origine
Rusia
Dimensiuni
Înălțime:m 72-75 f 67-70cm
Greutate:50-90 kg
Clasificare și standardele rasei
Molossoizi, tip montan
ORIGINE: URSS
PATRONAJ: Rusia.
DATA PUBLICARII STANDARDULUI OFICIAL VALABIL: 13.10.2010.
UTILIZARE: Caine de paza si aparare.
CLASIFICARE F.C.I.:
Grupa 2 Pinscher – Schnauzer – Molossoizi – Caini de munte si caini de cireada elevetieni.
Sectiunea 2.2 Molossoizi / Tip montan.
Fara proba de lucru.
SCURT ISTORIC: Se considera ca stramosii rasei Ciobanesc caucazian (CSD) sunt vechii caini caucazieni.
Rasa este raspandita pe teritoriile care se intind de la Lantul Caucaz si pana la regiunile de stepa din sudul Rusiei.
Rasa a evoluat nu numai in urma selectiei naturale, dar si ca urmare a influentelor exercitate de populatiile care au locuit Regiunea caucaziana. Din punct de vedere istoric, Ciobanescul Caucazian a fost folosit pentru aparare si pentru paza turmelor, cirezilor si a locuintelor in fata animalelor salbatice si a pradatorilor. Prima mentiune a unor caini molosoizi de mari dimensiuni folositi de armata tarului Tigran II al Armeniei dateaza din secolul 1 i.Ch.
Selectia rasei a inceput in URSS in anii 1920. In procesul de selectie s-au cultivat calitati obligatorii cum ar fi puterea fizica, increderea in sine, curajul, auz foarte ascutit, vedere buna si o blana densa si impermeabila.
Toate aceste calitati, alaturi de rezistenta, ne permit sa folosim Ciobanescul Caucazian in toate tipurile de clima, inclusiv in cele mai severe.
ASPECT GENERAL:
Ciobanescul Caucazian este un caine armonios construit, mare, puternic, cu oase mari si un sistem muscular remarcabil; cu un format usor dreptunghiular.
Dimorfismul sexual este foarte pronuntat. Masculii sunt masculini, cu greaban bine dezvoltat si un cap mai mare în comparatie cu femelele. Sunt de asemenea mai masivi, mai mari si adesea au corpul mai scurt decat femelele.
La tipul de caini cu blana mai mare, masculii au o coama bine pronuntata.
PROPORTII IMPORTANTE:
Lungimea corpului depaseste inaltimea la greaban cu 3-8 %. Lungimea membrelor anterioare este egala cu 50-52% din inaltimea la greaban. Lungimea craniului este in raport de 3:2 cu lungimea botului.
COMPORTAMENT SI CARACTER: Comportamentul este constant, activ, increzator in sine, curajos si independent. Ciobanescul caucazian este atasat cu devotiune de stapanul sau, fiind un excelent caine de paza.
CAP
REGIUNE CRANIANA: Capul este mare, masiv si cu pometi ampli; vazut de sus, capul arata ca o pana cu o baza larga.
Craniu: Masiv si larg; fruntea este aproape plata, cu o cuta marcata, insa nu adanca. Crestele supraciliare sunt dezvoltate, insa nu proeminente. Osul occipital aproape inobservabil.
Stop: Observabile, insa nu marcate in mod clar.
REGIUNE FACIALA:
Trufa: Neagra, mare, cu nari deschise corect, fara sa continue linia botului. Este de dorit un nas negru, intr-o singura culoare, cu pete sau pestrit, insa nu este obligatoriu (nu se accepta insa un nas albastru sau pamantiu)
Bot: Larg si adancit, se ingusteaza treptat spre nas; cu falci si barbie puternice; adanc si plin sub ochi. Liniile superioare ale botului si craniului merg in paralel.
Buze: Groase, stranse, bine pigmentate.
Maxilare / Dinti: Dintii trebuie sa fie sanatosi, albi, puternici; incisivii sunt apropiati unul de celalalt si asezati intr-o singura linie. Muscatura completa in foarfeca sau cleste (42 dinti).
Incisivii sau caninii rupti, deteriorati sau care lipsesc fara a afecta muscatura nu prezinta niciun fel de importanta, si nici absenta PM1.
Obraji: Bine dezvoltati si subliniati de musculatura pronuntata a obrajilor.
Ochi: De dimensiuni moderate, de forma ovala, pozitionati nu foarte adanc, departati si oblic. Culoarea lor este maro, cu nuante variind de la maro inchis la culoarea alunei. Pleoapele sunt negre, uscate si stranse. Expresia este grava, atenta si iscoditoare.
Urechi: De dimensiuni moderate, groase, triunghiulare, care atarna in mod natural, pozitionate sus si departate. Partea interioara a urechii se gaseste in apropierea obrajilor. In tara de origine, urechile sunt de obicei cupate. Urechile necupate sunt la fel de valoroase.
GAT: De lungime medie, puternic, pozitionat jos; rotunjit in sectiune transversala. Coama este pronuntata, mai ales la masculi.
CORP:
Foarte bine dezvoltat in toate dimensiunile; larg, foarte musculos si bine echilibrat.
Greaban: Pronuntat, nu foarte lung. Inaltimea la greaban depaseste putin inaltimea la crupa.
Spate: Drept, larg, ferm.
Sale: scurte, largi, usor arcuite.
Crupa: Nu foarte lunga, lata, rotunjita, usor inclinata inspre radacina cozii.
Piept: Lung, lat, cu coaste bine inserate, in general adanc, dar si in partea sa frontala, iar in sectiune transversala are o forma de oval larg. Coastele sunt bine arcuite, iar coastele false sunt lungi. Prima parte a pieptului este marcata.
Linia inferioara si burta: Burta este usor ridicata inspre spate.
COADA: Tinuta ridicat, in forma de secera sau ondulata. In repaus atarna, atingand partea de mijloc a piciorului; cand este in alerta, coada poate depasi linia spatelui.
MEMBRE
MEMBRE ANTERIOARE:
Vedere de ansamblu: Foarte musculoase. Privite din fata sunt drepte, paralele, pozitionate departat unul fata de celalalt.
Umeri: Foarte musculosi. Nu foarte lungi, lati, inclinati pentru a forma un unghi de aproximativ 100 de grade cu bratul. Omoplatul este aproape de piept.
Brat: Puternic, musculos, apropiat.
Coate: Pozitionate inapoi in axa paralela; orientate nici inspre interior, nici inspre exterior.
Antebrate: Drepte, masive, nu foarte lungi, musculoase; rotunjite in sectiune transversala.
Metacarpiene (Pinten): Scurt, masiv; aproape drept cand este vazut din fata si din lateral.
Labe anterioare: mari, rotunjite, bine arcuite, bine legate.
MEMBRE POSTERIOARE:
Vedere de ansamblu: Vazute di spate apar drepte, paralele si destul de departate. Articulatia piciorului si partea medie a piciorului apare bine angulata la o privire din lateral. Membrele posterioare nu trebuie sa fie pozitionate prea in spate.
Coapsa: Larga, bine muscularizata, nu foarte lunga.
Articulatia genunchiului (Genunchi): Bine angulata.
Coapsa inferioara: lata, bine muscularizata, nu foarte lunga.
Articulatie picior: Lata si subtire, suficient de bine indoita; ferma, orientata nici inspre exterior, nici inspre interior.
Metatars (Pinten posterior): Nu foarte lungi, masive; vazut din fata si din lateral apare aproape drept.
Labe posterioare: mari, rotunjite, bine arcuite, bine legate.
MERS / MISCARE: degajat, elastic, cu miscari care nu tradeaza graba, cu putere mare de miscare la nivelul membrelor posterioare. Stabilitate buna in toate articulatiile si cu o buna coordonare. Miscarea tipica pare a fi trapul. Greabanul se afla la acelasi nivel cu partea posterioara, iar linia spatelui ramane relativ stabila in timpul miscarii.
PIELE: groasa, relativ elastica, fara cute si riduri.
ROBA:
Par: Drept, aspru, blana pufoasa cu subpar bine dezvoltat. Lungimea blanii de protectie, precum si a subparului nu poate fi mai mica de 5 cm. Blana de pe cap si de pe labele din fata este mai scurta si mai groasa. Coada este complet acoperita cu o blana deasa si arata groasa si stufoasa. Blana exterioara, mai lunga, formeaza "perii" pe urechi, o "coama" in jurul gatului si "pantaloni" pe partea din spate a coapselor.
Culoare: Orice culoare bine definita, pestrita sau cu pete. Cu exceptia culorii negre, a culorii negre nedefinite sau a culorii negre in orice combinatie cu albastru sau pamantiu.
TALIE SI GREUTATE:
Inaltime la greaban: Masculi: Inaltime ideala 72-75 cm;
Minimum 68 cm;
Femele: Inaltime ideala 67-70 cm;
Minim 64 cm.
Se accepta si o statura mai mare, atata timp cat conformatia este armonioasa.
Greutate: Masculi: Minim: 50 kg;
Femele: Minim: 45 kg.
DEFECTE:
Orice abatere de la punctele precedente trebuie sa fie considerata un defect, iar gravitatea defectului se va stabili proportional cu gradul si efectul acestuia asupra sanatatii si starii de bine a cainelui, precum si asupra abilitatii acestuia de a efectua munca pentru care a fost in mod traditional conceput.
DEFECTE GRAVE:
Conformatie prea grea sau prea usoara.
Lipsa increderii in sine.
Abateri in dimorfismul sexual.
Cap mic in comparatie cu corpul; usor, ingust, lung, grosier; cap in forma de mar sau de bloc.
Stop abrupt.
Bot: adus inspre fata; concav sau ascutit
Dintii prea mici; pozitionati foarte departat; incisivii nu sunt asezati in linie; orice deviere de la formula dentara (cu exceptia lipsei PM1).
Pometi insuficient marcati.
Ochi mari; bulbucati; foarte deschisi la culoare; care arata hais; pleoape slabite.
Urechi mari; subtiri sau asezate prea jos.
Linia superioara adusa spre spate sau spetit; sale lungi, incovoiate sau arcuite; partea din spate mai inalta decat greabanul.
Corp patrat; ghemuit; prea lung; ingust atat in partea din spate cat si in partea din fata; cu picioare prea proeminente; piept foarte scurt, plat sau putin adancit; crupa scurta sau abrupta.
Coada retezata.
Os slab; muschi si ligamente in articulatii.
Angulatie incorecta.
Antebrate inclinate.
Miscari ne-echilibrate.
Lipsa puterii motrice la nivelul membrelor posterioare.
O blana foarte moale, ondulata; are blana de protectie foarte scurta sau nu are subpar.
DEFECTE ELIMINATORII:
Caini agresivi sau prea timizi
Orice caine care prezinta anomalii evidente de ordin fizic sau comportamental va fi descalificat.
Orice deviere de la muscatura prevazuta.
Formula dentara incompleta (absenta oricarui dinte, cu exceptia molarilor 3 (M3) sau a primilor molari (PM1))
Entropion
Strabism; albastru puternic; cu nuante de verde sau ochi de culori diferite.
Coada retezata.
Pas constant sau imposibilitatea evaluarii mersului.
Culoare neagra, in orice variatie; intr-o singura culoare; difuza; pestrit; cu pete sau de culoarea seii (cu exceptia mastii).
Culoare genetica albastra indiferent de variatie sau nuanta
Nas, buze sau marginea ochiului pigmentate in gri-albastrui.
Culoare genetica maro indiferent de variatie sau nuanta
Nas, buze sau marginea ochiului genetic maro.
Culoarea neagra, albastra sau cafenie a cainilor.
Inaltime sub minimul admis.
Abateri grave in dimorfismul sexual al masculilor.
N.B.: Masculii trebuie sa aiba doua testicule cu aspect normal, complet coborate in scrot.
Va rog daca vreti sa ma ajutati cu o informatie. am primit si eu cadou un pui de ciobanesc caucazian, are doua luni si o saptamana si as vrea sa stiu ce mancare e recomanadata pentru aceasta rasa! Va multumesc anticipat!
HY_Arabu_Bubu_1996 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
istvananonimuu întreabă:
kencarson întreabă: