Pune o farfurie o tava ceva intr-un colt! si cand il vezi ca face treburile prin casa batel si cand zic asta nu zic sa dai cu lantrul in el! ii dai o palma, doua mai tare recunosc si il iei frumos si il duci la farfurie, tava ce iai pus tu acolo si ii zici aici sa faci! eu asa am educat un hasky de la 3 luni! sper sa te ajut! funda?
Eu sincer i-am pus farfuria pe balcon si mereu il duceam acolo, si ii dadeam palmele destul de tare, la mine chelantaia, dar acum spun k nu mai am probleme, adica vine si incearca sa-l scot afara daca zic nu se duce acolo singur! si cand vine asa vine in pat sare pe mine putin si trage de maneca sau de picior spre usa! spor la dresat funda?
)))))) vai m-ai facut sa rad o seara intreaga, daca vrei sa iti obisnuiesti animalul sa se cace doar intr-un singur colt sau la nisip (cum pot fii educate in acest sens doar pisicile) eu zic sa il lasi in voia lui, in toata casa, daca nu vrei sa il scoti afara ca e prea frig si nu stii de la cate luni poti educa un catel avand in vedere ca are deja 2 luni si sant atatea imformatii pe net (sau iti poti cumpara niste carti) vai vai... auzi... nu vrei tu mai bine sa transformam catelul "in pisica"? hu ce zici?
Bunele maniere le poate invata incea de acum. Ii vei amenaja o tavita cu nisip pentru a-si face nevoile. O vei amplasa in apropierea locului unde obisnuieste sa-si lase "urmele neplacute". Cand va face iarasi tot langa tava va face, moment in care ridici putin tonul si-l certi in timp ce strangi dejectiile si le pui in tavita. Daca dupa 2-3 zile de tratament nu pricepe ce si unde se face, dupa ce se simte bine si murdareste iarasi covorul, certandu-l in infigi putin cu nasu-n placinta si continui rutina tratamentului anterior. Dupa ce se obisnuieste cu asta vei muta tavita incetul cu incetul acolo unde vrei tu sa ajunga. Poti incepe in paralel un program strict de decartare afara dupa masa de dimineata si dupa cea de seara, inainte de stingere, prin scoaterea la plimbare de nevoi. Foarte important este sa nu-l obisnuiesti sa doarma-n pat. Trebuie sa invete inca de acum ce are voie si ce nu. O sa-l obisnuiesti foarte greu afara daca in perioada asta( ma refer la perioada ca varsta) il obisnuiesti in casa, si de aceea el trebuie sa vada acum casa cu multe reguli si interdictii, ca pe urma sa se acomodeze mult mai usor afara si sa vada acest lucru ca pe o eliberare in mediul lui (fara atatea "n-ai voie", "treci la locul tau"," stai jos"), nu ca pe o pedeapsa.
Cel mai bine sa il scoti la plimbare pentru a-si face nevoile afara.
Se va obisnui cu timpu si nu va mai face in casa.
Tot ca pe o regula de bun simt si nu una de dresaj trebuie ca toti din familie indiferent cat de mult ar tine la el, atunci cand serviti masa, sa nu-i dea nici macar o farama de mancare. El trebuie sa stie ca va manca dupa ce toti membrii familiei va termina de mancat. La fel si cu locul unde mananca. Daca primeste ceva de rontait trebuie sa stie ca n-are voie sa manance acolo, ci unde-i farfuria cu mancare. Si multe lucruri elementare care nu-s neaparat dresaj, dar se pot impune pentru a parea ceva firesc si de bun simt, astfel incat sa fie un caine educat.
Stima.
'Regulile de aur' ale dresajului sunt: repetarea, ritmicitatea (succesivitatea), continuitatea si progresivitatea.
Varsta la care se pot dresa cainii nu este o problema. Cel mai important este ca lectiile de dresaj se fie aplicate corect si sa fie mentinute pe tot parcursul vietii cainelui.
Cateva sfaturi utile:
1. Plimbarea zilnica necesara este de cel putin doua ore si este impartita in doua etape- dimineata si seara.
2. Inainte de a pune botnita cainelui lasati-o sa o miroasa.
3. Inainte de periaj aratati peria cainelui si dati-i sa o miroasa.
4. Cainele se ia in lesa pe partea stanga, deplasarea facandu-se in linie dreapta.
5. Trebuie sa invatati cainele sa refuze hrana de la straini, altfel riscati sa fie otravit. Otravirea poate fi accidentala - pe strada sau intentionata de catre persoane rauvoitoare.
6. Pentru a mentine tonusul muscular al cainelui se poate incerca deplasarea rapida a acestuia pe langa bicicleta stapanului.
7. Cainele se recompenseaza intotdeauna daca a facut un exercitiu corect.
8. Foarte des este folosita comanda 'Bravo' pentru a sugera recompensa, insotita de mangaieri sau alimente.
Ii poti pune intr-un colt peste o litiera un covoras pe care si-a facut deja nevoile (l-a marcat) iar el va tine minte ca a mai facut pe acel covoras si va face in continuare acolo. Succes! Funda?
Deniissel întreabă: