Hamsterii sunt animale solitare, dar care se ataseaza de stapani, daca li se ofera afectiunea de care au nevoie si sunt ingrijite corespunzator. Daca vrei sa-ti iei un hamster, e bine sa stii ca acesta are nevoie de ingrijiri speciale si de atentie.
1Amenajarea locuintei
Cel mai indicat este sa-ti tii hamsterul intr-o cusca sau intr-un acvariu, destul de inalt, pentru ca sa nu poata iesi.Cumpara-i una destul de incapatoare pentru a o putea utila corespunzator si totodata pentru a se putea misca in voie.
Indiferent de optiunea pe care o faci, este bine ca locuinta lui sa fie amenajata cu:
• un adapator pentru apa;
• un bol pentru legume si fructe;
• un recipient pentru mancare;
• talas (care se va pune intr-un strat de 4-5 cm pe fundul custii);
• fan (pentru a-si construi culcusul);
• un cristal de sare (ajuta la suplimentarea mineralelor);
• o roata in care sa alerge;
• o casuta in care sa se ascunda.
ATENTIE! Nu folosi talas de rasinoase, deoarece sunt toxice. Tine cusca cat mai aproape de sol, pentru a evita accidentele neplacute!
Custile amenajate cu platforme pe mai multe nivele si scarite sau rampe, sunt preferatele hamsterilor, deoarece ei sunt foarte activi si astfel isi consuma energia.
2 Curatenia custii
Schimba-i talasul o data la doua zile, pentru a mentine curatenia custii si pentru a avea un hamster sanatos.
Este bine sa fierbi o data pe saptamana recipientele de mancare si accesoriile (rotita, casuta si alte jucarii) pentru a fi dezinfectate. Acestea nu se spala cu detergenti sau alte substante ce contin chimicale.
Spala-i zilnic adapatorul de apa si bolurile de mancare, cu apa calda. De asemenea, este indicat sa-i speli si cusca cu apa fierbinte, o data la doua saptamani.
3 Manipularea
In primele zile, lasa hamserul sa stea in cusca pentru a se obisnui cu locuinta si cu tine. Dupa ce incepe sa se acomodeze si nu mai este speriat poti incerca sa-l manuiesti. Pentru a te imprieteni rapid cu el, da-i sa manance din palma ta si joaca-te zilnic cu el.
Evita sa scoti hamsterul din cusca in timp ce doarme, deoarece se va speria si te poate musca.
Asigura-te mai intai ca este treaz si pregatit pentru a fi manevrat. Animalul te mai poate musca si daca il enervezi sau il jughinesti mai mult decat isi doreste el.
Odata ce l-ai scos din cusca manuieste-l cu atentie pentru a nu-l scapa. Nu-l tine pe masa, pe umar sau pe suprafete inalte pentru ca hamsterii nu au o vedere laterala buna, pot cade si se pot rani grav.
Cand il lasi liber prin casa, supravegheaza-l in permanenta, deoarece fiind foarte mic, se poate ascunde in locuri foarte inguste sau poti calca pe el.
4 Perierea
Hamsterii, in mod special cei cu par lung, au nevoie de periere.
Pentru aceasta ai nevoie de mult calm si rabare. Vorbeste-i incet, cu o voce calda, arata-i astfel ca-l iubesti si cu miscari foarte lente si gentile piaptana-i blana dinspre cap spre coada.
In timpul pieptanarii si dupa aceasta, nu tine animalul la distanta mare de podea, pentru a evita eventualele cazaturi.Hamsterul poate sari din bratele tale si se poate rani.
5Ingrijirea
Provenind dintr-o zona desertica, fara prea multa apa, hamserul nu necesita imbaieri. In primul rand pentru ca ii pot face rau si in al doilea rand deoarece sunt animale foarte curate, petrecandu-si o mare parte din timp spalandu-se si curatandu-se singur.
Verifica periodic starea de sanatate a animalului tau, precum si dentitia acestuia. Hamsterilor crescuti in captivitate le pot creste dintii foarte mult, deoarece nu au cum sa si-i tocesca.
Un hamster sanatos are blana lucioasa, catifelata si curata, au ochii limpezi, nu au secretii oculare sau secretii la urechi si in zona anala, sunt vioi si jucausi.
Daca observi ca ceva este in neregula, nu astepta pana se agraveaza problema, du-l de urgenta la medicul veterinar! Bolile hamsterilor se agraveaza rapid si astfel au nevoie de ingrijiri imediate.
6 Hrana
Fiind animale omnivore hamsterii mananca atat carne cat si legume si fructe. In libertate acestia se hranesc cu seminte, graunte, vegetale si insecte.
O dieta sanatoasa pentru hamsterul tau, este recomandat sa fie alcatuita din hrana speciala pentru hamsteri ( o gasesti in orice Pet Shop), legume si fructe, fan, viermi de faina sau bucatele mici de carne fiarta de pui.
Hrana speciala pentru hamsteri constituie o buna sursa de vitamine si calciu. Ai grija ca aceasta sa nu fie singura sursa de hrana pentru ca in timp, se va plictisi si o va refuza.
Hamsterii mai au nevoie si de legume si fructe. E bine sa incepi sa i le dai in cantitati mici pe care le vei creste progresiv, pentru ca animalul sa se obisnuiasca cu hrana si pentru a evita eventualele deranjamente stomacale.
Ii poti oferi animalului tau andive, morcov, conopida, castravete, broccoli, salata, patrunjel, banana, piersica, pana, mar, pepene, mazare boabe etc.
Daca hamsterul nu mananca tot in decursul a 24 de ore, scoate-i resturile din colivie pentru a evita degradarea alimentelor.
Nici iarba si nici fanul nu este indicat sa lipseasca din alimentatia hamsterului, deoarece aceastea ajuta la tocirea dintilor.
ATENTIE! Nu ii da hamsterului tau alimente cu grasimi sau care contin sare. De asemenea, nu sunt indicate dulciurile, alimentele ce contin cofeina si cacao, chipsurile si mancarurile gatite de tine!
Ii poti oferi din cand in cand viermi de faina, pe care majoritatea hamsterilor ii adora. Si bucatele foarte mici de carne fiarta de pui, vor fi consumate de animalul tau cu placere.
fundita?
Depinde de care hamster.
http://www.animalutze.com/articole/hamsterul-sirian-auriu.php
http://www.zooland.ro/Hamsterul_pitic-3995.html
De hranit il vei hrani cu hrana speciala cumparata de la magazin de cu produse pentru animale. Daca ai intrebari lasa-mi mesaj pe privat. Eu am doi sirieni.:)
Poi pentru inceput.iei cusca pentru hamster dia speciala.cu rumegus. care trebuie sa il schimbi nu stiu exact la cat timp...si exista magazine de animale care vinde hrana pentru hamsteri.din cate stiu nu e bine sa iid ai iarba simpla.
Pai trebuie sa-i cureti cusca lui cand simti ca pute( de preferat e rumegusul cu o aroma anumita-le gasesti in pet shop), hamsterii manaca mai orice, evita insa ciocolata sau citricele.Vezi ca are nevoie mereu de apa in rezervor, in caz e pleci undeva timp de cateva saptamani umplei doua sau trei rezervoare si pune-i mancare mai multa( dar tot va fi degeaba deoarece ei isi ascund mancarea si uita unde au pus-o), mai bine ar fi sa-ti rogi un vecin sau un prieten mai apropiat sa aiba grija de hamsterul tau.Nu e greu sa ai grija de el, insa ai grija ca dupa ce ii dai mancare si vrei sa te joci cu el sa te speli pe maini deoarece mirosul mainilor tale s-ar putea sa-l confunde cu fosta lui,, cina'' si sa te muste.Crede-ma exista cazuri.Cam atat! Sa ai un hamster cat mai fericit!